OI

Kopitar in risi v Sočiju tudi s finskim znanjem

Objavljeno 06. februar 2014 11.45 | Posodobljeno 06. februar 2014 11.45 | Piše: Rok Tamše

V strokovnem vodstvu slovenske hokejske reprezentance je nekdanji selektor Kari Savolainen.

Kari Savolainen. Foto: Aleš Černivec/Delo

Na nedavnem Dnevu slovenskega hokeja se je po hodnikih Hale Tivoli ponosno sprehajal v opremi slovenske olimpijske reprezentance. Videti je bilo, da je prijetno vznemirjen in v pričakovanju velikega športnega spektakla, pa čeprav je že prekaljen športni strokovnjak. Finec Kari Savolainen, selektor slovenske hokejske reprezentance v letih 2004 in 2005, ko se je z njo tudi uvrstil v elitno svetovno skupino in jo obdržal v njej, je pozneje postal strokovni svetovalec izbrane vrste, zato je z njimi tudi v Sočiju na premiernem nastopu na olimpijskem turnirju v obdobju samostojne Slovenije. Selektorju Matjažu Kopitarju, ki je bil pred desetletjem njegov pomočnik, običajno temeljito pripravi vse podrobnosti o tekmecih, z analitičnim pogledom s tribune pa mu tudi pomaga odpravljati pomanjkljivosti v vrstah risov.


Varnostniki so jo zagodli hokejistom

Vodstvo slovenske hokejske reprezentance je v Sočiju že prvi dan doživelo nekaj neprijetnosti. Selektorju Matjažu Kopitarju, pomočniku Niku Zupančiču, strokovnemu svetovalcu Kariju Savolainenu, trenerju vratarjev Gabru Glaviču, vodji reprezentance Jožetu Kovaču, fizioterapevtki Manci Marc in igralcu Mihi Verliču so varnostniki preprečili vstop v dvorano. Po dobri uri čakanja in pregovarjanja so se vsi člani le lahko priključili drugim igralcem, vendar pa so doživeli novo presenečenje. Garderoba je bila zaklenjena. Ko so le našli ključ, so imeli igralci na voljo vsega pet minut, da so odložili opremo. Vodstvo pa je podobne težave doživelo tudi na poti ven, ko se je moralo znova pregovarjati, da so lahko zapustili dvorano,« so sporočili iz Hokejske zveze Slovenije. 
 

V domovini Savolainen skrbi za izobraževanje hokejskih trenerjev, že pred časom pa je dejal, da je Slovenija njegov drugi dom. Zato uživa vsakič, ko s severa Evrope prispe na sončno stran Alp. »Prav lepo je videti, da so se v Tivoliju zbrali nekdanji in aktualni asi slovenskega hokeja. Priča smo lepemu spektaklu, še večji pa nas čaka v Sočiju. Pri vseh je čutiti precej vznemirjenja. Zelo ponosen sem, da sem v slovenski reprezentanci. To je vendarle zgodovinski dogodek tudi zame,« ni skrival navdušenja simpatični Finec. Glede na to, da je član slovenske odprave, se je pozanimal tudi o športnikih in športnicah, ki jih prej ni poznal, več o njih pa bo zagotovo izvedel v olimpijski vasi in na kakšni tekmi. Hokejisti načrtujejo ogled tekem v biatlonu in smučarskih skokih, saj bodo prvo tekmo z Rusijo odigrali šele 13. februarja. »Seveda poznam tudi druge slovenske olimpijce. Moj drugi šport so smučarski skoki, zato podrobno spremljam Petra Prevca in njegove kolege. V tej sezoni so res odlični in imajo možnosti za kolajno ali celo več. Kot veste, finski smučarski skakalci trenutno niso v vrhu, zato bom toliko bolj navijal za Slovence,« je razkril Savolainen, ki smo ga povprašali tudi o možnostih finskih hokejistov na obali Črnega morja. Levi so bili pred štirimi leti v Vancouvru tretji. »Težko je napovedati, do kod lahko sežejo letos. Ni še povsem znano, ali bodo vsi igralci nared. Nekaj težav je s poškodbami, vprašljiv je tudi kapetan Mikko Koivu, tako da ... Mislim pa, da se lahko uvrstijo v polfinale, v boju za kolajne se pa tako in tako začne vse na novo,« meni Savolainen, ki mu je malce odleglo, da se v predtekmovalni skupini ne bosta udarili njegovi Finska in Slovenija. S Kopitarjem in drugimi sodelavci tako pripravlja slovenskih napad na Rusijo, Slovaško in ZDA. Proti komu bo težje? »Uf, vse reprezentance so izjemno močne. Toda olimpijske igre prinašajo posebne občutke in za nekatere tudi velik pritisk. Recimo za Rusijo, ki je gostiteljica iger. V takšnem ozračju se lahko zgodi marsikaj. Naši fantje bodo vsekakor lahko igrali neobremenjeno, a vseeno odgovorno in ambiciozno. To bodo predstave na največjem športnem odru, ki si jih vsak igralec lahko le želi.«

Deli s prijatelji