POŠKODBE

Jokala zaradi kolena

Objavljeno 09. februar 2014 22.34 | Posodobljeno 09. februar 2014 22.36 | Piše: Drago Perko

Cilka Sadar si je poškodovala koleno, Janeza Mariča je usekalo v hrbtu, Robert Kranjec pa je padel na treningu in v kvalifikacijah.

Olimpijske igre so se komaj začele, pa že imamo v slovenski odpravi štiri osmoljence: za poškodovano deskarko Cilko Sadar in smukača Roka Perka je tekmovanja najverjetneje konec, Janeza Mariča je uščipnilo v križu, Robert Kranjec pa je padel na prvem treningu na srednji skakalnici in nato tudi na včerajšnjih kvalifikacijah za drevišnjo tekmo.

Koleno ni zdržalo

Kot prva bi morala za Slovenijo na tekmovališče 22-letna Ljubljančanka Cilka Sadar, a z nastopom žal ne bo nič, za deskarko je bilo iger konec že pred uradnim odprtjem. Na treningu si je pri doskoku poškodovala levo koleno. Sprva je še upala, da bo nared vsaj za svojo drugo disciplino (nastopu v snežnem parku se je odpovedala, upala je na snežni kanal), a po pregledu pri zdravniku hokejske reprezentance, ortopedu Klemnu Stražarju, so se upi razpočili kot milni mehurčki.

Cilka ima nategnjeno, morda delno pretrgano sprednjo križno kolensko vez in počen meniskus.

Naša tekmovalka je imela sicer smolo že pred štirimi leti, ko si je v Vancouvru pred uvodnim olimpijskim nastopom pri padcu poškodovala glavo, a je kljub pretresu možganov nastopila. Ko smo jo poklicali v Soči, ji ni bilo do besed. »Joka v sobi, razumite, prosim, to je zanjo velik šok,« je dejal Brane Dmitrovič, predstavnik za odnose z javnostjo v naši reprezentanci.

»Ni nam lahko. Videl sem padec. Spremljal sem jo na smučeh in snemal. V zraku je bilo vse v najlepšem redu, pri doskoku pa koleno ni zdržalo,« opiše njen trener Matevž Pristavec in doda, da je bila mladinska svetovna prvakinja iz leta 2010 v izvrstni formi.

Na zobe

Na srednji skakalnici pa se je zalomilo Robertu Kranjcu. Tretji poskus na treningu je bil usoden, skakalec je naredil napako in pristal v snegu. »Robi je želel preveč, šel je preveč na zobe, kot rečemo. Če bi bila letalnica, bi poletel daleč, na mali skakalnici pa to ne gre,« je bil jasen komentator TV Slovenija Jelko Gros. Kranjec je skakalnico zapustil v spremstvu zdravniške službe, močno se je namreč udaril v roko. Kljub temu je 32-letni skakalec, dobitnik moštvenega brona na igrah leta 2002, nastopil v včerajšnjih kvalifikacijah za drevišnjo tekmo. A spet padel; po doskoku mu je odneslo koleno in Kranjec v le treh dneh kar dvakrat ni povsem dokončal skoka. Iz izteka je nato odšepal, nekaj časa sedel ob tekmovališču, zdravstveno stanje oziroma morebitne posledice pa neposredno po kvalifikacijah še niso bile povsem jasne. A danes naj bi nastopil. Tudi izkušenemu biatloncu Mariču se pred nastopi ni vse izšlo po načrtih. »Križ me je usekal. V Ruhpoldingu sem se zaletel v tekmovalca na progi. Narediti bi moral tekmovalni premor, a si tega ne morem privoščiti,« je bil jasen 38-letnik, ki nastopa na četrtih olimpijskih igrah, težave z njegovim hrbtom pa rešuje maser Mitja Račečič.

Na smuku ob nos

Roku Perku, ki je padel na treningu smuka, so v bolnišnici na Rdeči Poljani naravnali nosno kost in opravili tudi dodatna slikanja. Ugotovili so, da so preostale kosti cele, so sporočili iz slovenske olimpijske reprezentance. Perko na današnjem smuku ne bo nastopil, o njegovih nadaljnjih nastopih pa se bo zdravniška služba odločila v naslednjih dneh.

Deli s prijatelji