NEUSPEŠNI

FOTO: To so najslabši olimpijci vseh časov

Objavljeno 23. februar 2014 22.20 | Posodobljeno 23. februar 2014 22.21 | Piše: A. K.

Svojim državam niso prinesli medalj, a so navdušili svet.

Vanessa Mae je poosebitev olimpijskega duha: važno je sodelovati, ne pa zmagati.

V zgodovini olimpijskih iger najdemo tudi takšne športnike, ki se ne morejo ravno pohvaliti s svojimi uspehi. Ne le da nikoli niso dosegli vidnejših rezultatov, razglašeni so bili celo za najslabše olimpijce vseh časov.

Zadnja izmed njih je violinistka Vanessa Mae, ki je v Sočiju na prvi vožnji olimpijskega veleslaloma zasedla zadnje, 74. mesto. Za Tino Maze je v prvem teku zaostala skoraj 27 sekund (na koncu okoli 50). A kot pravijo, važno je sodelovati, ne zmagati. Pred njo je Tajsko zastopal akademik Prawat Nagvajara, ki je oral ledino na igrah v Salt Lake Cityju leta 2002, ko se je preizkusil v teku na smučeh. Tekmo na 30 kilometrov je končal na 68. mestu, štiri leta pozneje v Torinu pa je bil na 15 kilometrov 97.

Orel, ki to ni bil

»Legendarni« 50-letni Michael Edwards je požel veliko pozornosti na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988, ko je bil na obeh skakalnicah zadnji. Bolj kot s skoki je The Eagle (orel, op. p.) pozornost plenil z očali, ki so imela zaradi močne dioptrije debela stekla. Edwards je v 90. letih s svojimi »rekordnimi« skoki poskrbel za obilico smeha in zabave na tekmah.

Eksotični Boit

Kenijca Philipa Boita smo v teku na smučeh prvič videli v Naganu leta 1998. Legendarni Norvežan Bjørn Erlend Dæhlie ni želel sprejeti kolajne, dokler Boit ni prispel v cilj, kjer ga je objel in mu čestital. Boit je zasedel 92. mesto, 20 minut za zmagovalcem. V Salt Lake Cityju se je uvrstil na 64. mesto, v Torinu pa na 92. 

Prvi Etiopijec na zimskih OI

Robel Teklemariam je postal prvi Etiopijec na zimskih olimpijskih igrah. Ker Etiopija ni bila včlanjena v Fis, je ustanovil smučarsko zvezo in se odpravil v Torino. Na tekmi na 15 kilometrov se je uvrstil na 104. mesto. Kot je sam povedal, njegov cilj ni bil zasesti čim višje mesto, temveč Etiopijo predstaviti v dobri luči. 

Receptor, ki je postal smučar

Receptor Kwame Nkrumah-Acheampong je bil prvi Ganec, ki se je udeležil zimskih olimpijskih iger. V Vancouvru leta 2010 je bil ves čas v središču pozornosti, čeprav si tega ni želel. Dejal je, da razume vrvež okrog njega, a noče, da bi si ga zapomnili kot nekakšnega klovna. 

Ledene steze

Se spomnite filma Ledene steze? Posnet je bil po resnični zgodbi. Zgodbi jamajške ekipe za bob, ki je nastopila na olimpijskih igrah 1988 v Calgaryju. Ekipa je bila neizkušena, na igre so se odpravili z izposojeno opremo, na koncu pa doživeli nesrečo, zaradi katere tekme niso končali. 

Prvič v bazenu

Plavalec iz Ekvatorialne Gvineje Eric Moussambani si je prislužil vzdevek Eric Jegulja. V Sydneyju je 100 metrov prosto preplaval v času 1:52,72 in postavil državni rekord. Ni odveč povedati, da je takrat prvič plaval v bazenu.

V galeriji si oglejte te razvpite olimpijce, ki svojim državam niso prinesli medalj, a so bili zagotovo nekaj posebnega.

Deli s prijatelji