SLOVESNOST

FOTO: Podelitev medalj: bronasti Teja in Vesna ter zlata Tina

Objavljeno 12. februar 2014 18.25 | Posodobljeno 12. februar 2014 21.48 | Piše: Ma. F., Mo. S.

V Sočiju so slovesno podelili olimpijske medalje našim trem dekletom.

Nepopisno veselje Tine Maze ob današnji osvojitvi zlate olimpijske medalje.

SOČI – Včeraj sta za evforijo v Sloveniji poskrbeli bronasti Teja Gregorin in Vesna Fabjan, danes pa je z zlato medaljo navdušila še Tina Maze. V Sočiju pa v tem trenutku že poteka slavnostna podelitev olimpijskih medalj, ki bodo v vsem svojem blišču zasluženo podeljena našim odličnim olimpijkam. Najprej jo je prejela Gregorinova, za njo pa še Fabjanova.

Še ne dojameta

»Po včerajšnji tekmi nisem zaprla oči, bila sem nervozna. Prevevajo me mešani občutki. Ne dojamem še, kaj pomeni ta uspeh. Vzela si bom čas in podoživela vse te trenutke,« je takoj po podelitvi za Televizijo Slovenija povedala Gregorinova.

Podobno razmišlja tudi Fabjanova, ki prav tako ponoči ni zatisnila očesa. »Res sem presrečna. Gre za prekrasen občutek. Sploh, ker je bilo z odra videti veliko Slovencev, mojih sotekmovalcev. Še bolj lepo je biti tukaj ob morju. Mozaik se počasi sestavlja. Zares nekaj neverjetnega. Še vedno nimam pravih besed, ampak poskušam čim bolj uživati v tem trenutku,« je povedala v prvem odzivu. 

Prišla po zlato in ga osvojila

»Zmagati je vedno top, a prvič se mi je to zgodilo na olimpijskih igrah. Slišati himno po tekmi je nekaj, kar si želi slišati vsak športnik. V himni so čudovite besede, ki so mi zelo pri srcu,« pa je povedala zlata Tina in dodala, da ji medalja pomeni resnično veliko. Meni tudi, da je težja od tiste iz Vancouvra, v Soči pa je prišla po zlato. In uresničila svoje sanje. »Pred menoj so še tri pomembne tekme, na kateri si želim prikazati vse najboljše,« je še povedala in pokazala, da je z mislimi že na naslednji tekmi.

Tuji mediji: Obe sta bili vidno presenečeni

 image
 Zmagovalki. Foto: Matej Družnik, Delo

Potem ko smo Slovenci dobesedno ponoreli po osvojitve krone kariere naše šampionke Tine Maze, prav nič skromni niso niti tuji mediji. Kot so zapisali pri sloviti medijski hiši CNN, sta bili Tina kot tudi Švicarka Dominique Gisin ob osvojitvi zlata vidno presenečeni. Široki nasmeški, objemi, poljubljanje in proslavljanje pred kamerami so zaznamovali konec današnje ženske smukaške preizkušnje.

Dve zlati, srebrna bo ostala nedotaknjena

Tudi Wall Street Journal ni pozabil na zgodovinski uspeh Tine Maze. Skupaj z Gisinovo si delita prvo mesto v smuku, zato sta poskrbeli še za en mejnik na olimpijskih igrah. Prvič bosta namreč na prvi stopnički stali kar dve smučarki. Ob tem pa se postavlja vprašanje, ali imajo organizatorji za tovrstni scenarij že vnaprej pripravljeni dve zlati olimpijski medalji in kaj se bo zgodilo s srebrno.

Vgraviranje medalj v zadnjem trenutku zagotovo ni mačji kašelj, sploh ko je za pripravo tako malo časa kot danes. Postopek priprave medalje namreč traja kar 18 ur, vse skupaj pa se izdeluje v Moskvi. Kljub temu da so organizatorji za tovrstni scenarij dogovorjeni za dodatne medalje, pa te niso pripravljene za podelitev, saj niso vgravirane. Podjetje, s katerim so organizatorji podpisali pogodbo za pripravo medalj, je tudi v Sočiju, vendar bo priprava dodatne zlate olimpijske medalje zahtevala vsaj 15 ur dela. Srebrna medalja, ki je ostala nedotaknjena, pa bo romala v enega od olimpijskih muzejev.

Prijateljici za vedno

The New York Times medtem razglablja o tem, zakaj ne bi časov pri smučarskih tekmah merili v tisočinkah ali celo desettisočinkah sekunde, saj bi tako dobili še natančnejše izide, a so iz mednarodne smučarske zveze sporočili, da čas v tem primeru ne bi bil več korekten. Na smučanje namreč vpliva več dejavnikov, med katerimi so tudi vremenske razmere, na katere pa smučar ne more vplivati. Portal poleg tega ni mogel mimo dejstva, da sta se Tina Maze in Gisinova, preden sta stopili na zmagovalne stopničke, prijeli za roke, ter dodali, da Slovenija vse do zdaj še ni dobila nobene zlate medalje na zimskih olimpijskih igrah. »Prijateljici sva. Najbrž bova od danes naprej vedno povezani, postali bova še boljši prijateljici,« je Tina pristavila za konec.

Deli s prijatelji