BIATLON

Favorit Jakov Fak osvojil leseno kolajno

Objavljeno 19. februar 2014 21.09 | Posodobljeno 19. februar 2014 21.45 | Piše: M. U.

Na zadnji posamični biatlonski preizkušnji OI, v skupinskem startu, je Jakov Fak zablestel s 4. mestom.

Jakov Fak si je pribojeval vrhunsko, a nehvaležno četrto mesto.

Trideset najboljših biatloncev na svetu je po dveh dneh odlaganj zaradi pregoste megle končno lahko le odteklo in odstreljalo svojo zadnjo posamično 15-kilometrsko preizkušnjo s skupinskim startom. A če ti sneg orosi merilec na puški, svojo vlogo odigrajo živci in tekmovalni instinkt. Z neba nad goratim ruskim jugom se je namreč vsul sneg in prej še dež, proga je bila mehka in razmočena, utrjevati jo je bila treba tudi s soljo. Živčnost pred startom je rasla, še posebno ker so ga znova prestavili, a tokrat le za petnajst minut, tudi veter je potegnil čez biatlonsko središče Laura.

Jakov Fak, zlahka prepoznaven v fluorescentnem svetlozelenem tekmovalnem dresu in z rdečo puško, je tekaško opravil, kot se (vrhunsko) spodobi. Nastop je bil za odliko, a sta dve zgrešeni tarči, drugi strel v ponovnem ležečem položaju in drugi prvič stoje, zato je moral v kazenska kroga, odnesli odličje. Po brezhibnem prvem streljanju leže se je v teku v klanec vklopil v skupino vodilne trojice, nato pa se je po strelskih serijah z nepokrito tarčo s tekmeci bojeval na položajih okoli desetega mesta. Pred zadnjim krogom je pod odprtim nebom vse tarče z zadetkom poslal počivat, na četrtem mestu pa je vseeno, z nekaj več kot 20 sekundami zaostanka za tretjim, Čehom Ondrejom Moravcem, imel pretežko delo priteči do brona. Moravec mu je bronasto žlahtno kovino izpulil za 14,3 sekunde, a Fak je (še enkrat) dokazal, da je biatlonski mojster, ki kroji vrh. In ga bo še naprej, le če ga, tako kot pred Sočijem, ne bodo omejile poškodbe in bolezen. Zlato je na koncu, po presenetljivem zadnjem napadu in iztegnjeni nogi čez ciljno črto Francoza Martina Fourcada le ubranil Norvežan Emil Hegle Svendsen, 25-letnik iz Céreta pa je bil na koncu, po dveh zlatih na teh igrah, razočaran zaradi srebra. Najbolj žlahtno kovino je namreč izgubil za pol tekaškega čevlja.

Iz dneva v dan boljši

Jakov Fak je bil po prihodu v cilj utrujen, a v sebi tekmovalno izpolnjen, ozrl se je okoli sebe, nato pa zbral misli za komentar. »Glede na vse bi moral biti zadovoljen, tokrat sem bil dovolj dober za četrto mesto. Morda bom drugič za kaj več. Sicer sem bil tu iz dneva v dan boljši, takšen je bil tudi material, vzpenjali smo se. Tokrat sem bil s smučmi zelo zadovoljen, v Sočiju smo predvsem na prvi tekmi imeli precej težav s tem. Naredil sem dve napaki na strelišču, v sprintu pa sem bil strelsko odličen in sem zato tokrat pričakoval celo nekaj več. Razmere so bile najtežje doslej, a sem užival v tekmi,« je navrgel 26-letni Gorskokotarčan, ki je bil na teh OI v sprintu 10., v zasledovalni tekmi 31., na 20 km pa 32. Pa zgrešena strela, zlati in bronasti biatlonec na strelišču nista grešila? »Žal mi je za oba strela. Na igrah sem bil prvič pod določenim pritiskom, a nekaj sem se tudi naučil in odnesel.« O znova zlati Tini Maze pa je sklenil svoje misli: »Vedel sem, da je vodila po prvi veleslalomski vožnji. Tina, čestitke, res si nora!« 

Deli s prijatelji