SPOSOBNA

Devica Lolo Jones glavna v formuli 1 na ledu

Objavljeno 04. februar 2014 08.09 | Posodobljeno 04. februar 2014 08.09 | Piše: R. T.

Ameriška atletinja bo po razočaranju na igrah v Londonu poskusila osvojiti olimpijsko kolajno v bobu.

Lolo je pri 31 zelo priljubljena in še devica. Foto: ESPN

Eksotična 31-letna Američanka Lolo Jones je še ena olimpijska dvoživka, ki običajno povsod, kjer se pojavi, dvigne precej prahu. Tako ali drugače. Resda je zelo seksi in to s pridom izkorišča tudi na rdečih preprogah glamuroznih prireditev, kjer je vselej dobrodošla, ob tem je postala velika medijska zvezdnica tudi zaradi privlačnih fotografij, kjer kaže veliko kože, toda ... V prvi vrsti je Jonesova vrhunska atletinja, ki je bila dvakrat svetovna dvoranska prvakinja v teku na 60 m z ovirami (2008. in 2010.), dvakrat pa ji je spodletel napad na olimpijsko kolajno v teku na 100 m z ovirami, tako v Pekingu leta 2008 (sedma) kot v Londonu leta 2012, ko je bila četrta. Po lanskem razočaranju na igrah v Londonu je dobila ponudbo ameriške reprezentance v bobu, da bi poskusila v bobu dvosedu priti še do zimskih iger v Sočiju. S svojo eksplozivnostjo, močjo in hitrostjo je kot naročena, da potisne bob, saj je prvih 50 metrov na stezi odločilnih za hitrost, na koncu pa mora še zavirati. In ji je uspelo v paru s pilotko Jazmine Fenlator.

Toda potem ko so jo izbrali za članico ameriške bob ekipe, so se začele teorije zarote. Dve izkušeni tekmovalki Emily Azevedo in Katie Eberling sta namreč izgubili mesto v reprezentanci, zato sta začeli spletkariti proti Jonesovi. V medijih so se začela pojavljati namigovanja, da je Lolo prišla v ekipo zgolj zaradi svoje priljubljenosti, med drugim tudi zato, ker ima na twitterju kar 377.000 sledilcev. O tej javni hajki proti njej je Jonesova spregovorila včeraj v Sočiju, saj se je verjetno hotela znebiti nepotrebne navlake, ki načenja pripravo na tekmo. »Sploh ne veste, koliko polen pod noge sem dobila. Toda bob ekipa me je sprejela, spodbujala in poskrbela zame. Utrujena sem že od vseh govoric. V to ekipo sem bila izbrana. Res bi bila vesela, če bi me številni sledilci na twitterju lahko spravili še na poletne igre v Riu de Janeiru leta 2016,« se je namuznila Jonesova, potem ko je v čustvenem nagovoru potočila tudi nekaj solz. »Po igrah v Londonu sem prišla v olimpijski center v Lake Placidu. Imela sem preveč kilogramov, bila sem depresivna. Tako sem se trudila za londonski nastop, potem pa se po razočaranju nisem znala pobrati. Punce me sploh niso poznale, toda Jazmine mi je zares pomagala. Veliko se je šalila glede mojega videza in tako sem spet postala samozavestna. Da postaneš dober pilot boba, lahko mine štiri leta. Podobno je s tekom čez ovire. Samo s sprintom pa lahko precej pripomoreš k hitrosti boba že v enem letu. Hitrost je hitrost in moč je moč,« je mična atletinja slikovito opisala svoj prispevek v formuli 1 na ledu, kjer dosežejo hitrost tudi več kot 140 km/h.

Tako uspešno, neustrašno in razvpito dekle, ki so jo atletske kolegice zaradi izjemne priljubljenosti ob pomanjkljivih uspehih na stezi kar lepo ignorirale, se rada pohvali, da je še devica. »Če so tam zunaj še kakšne device, jim lahko povem, da je to najtežja stvar v mojem življenju. Ohraniti devištvo do poroke je težje kot priprave na olimpijske igre ali diploma na fakulteti.« In kaj, za vraga, to punco žene k takšnemu odrekanju, če ji že verjamemo? 

Deli s prijatelji