OLIMPIJSKE IGRE

Bronasti olimpijec Fak je že dobil prvo bitko

Objavljeno 03. februar 2014 12.05 | Posodobljeno 03. februar 2014 12.05 | Piše: Marko Uršič

Med kandidati za olimpijsko kolajno v Sočiju je tudi ozdravljeni biatlonski as Jakov Fak.

Jakov Fak.

V Sočiju bo pokalo, streljali bodo! Ne, to ni napoved terorističnega napada na olimpijskih igrah, temveč podatek, da prihajajo biatlonci, tudi slovenski. Ne skrivajo želja, glede na kakovost in ubijalsko hladno uspešnost na vseh velikih tekmovanjih pa je tudi jasno, da je največji adut Jakov Fak. Glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec je imel zaradi zdravstvenih težav Mrkopaljčana – kar dvakrat to zimo se je okužil s hrano v Franciji – veliko skrbi. Jakova je, da bi se izognil dodatnim zdravstvenim težavam, na Pokljuki osamil, tako da je samo treniral, jedel v izolirani jedilnici in spal v sobi. A Velepec pred Sočijem, biatlonci in biatlonka so tja odpotovali v četrtek, seveda na obzorju vidi tudi športno tarčo. Tu pa je poudarek seveda na Faku in Teji Gregorin. »Načeloma, če bosta zdrava, sta sposobna optimalne tekme, tudi uvrstitve na stopničke. A takšnih biatloncev je pri fantih vsaj dvajset, pri dekletih pa prav toliko. Prav gotovo pa je Jakov v ožjem krogu, Teja pa v širšem krogu tistih, ki imajo dejanske možnosti, da so, če se vse sestavi, na stopničkah ali zelo blizu. Če Jakov premaga vse zdravstvene težave, se zanj ni treba bati,« Velepec ve, kako vroče železo ima za olimpijski ogenj.

Mož za velike tekme

A Fak je imel še pred sezono težave z ramo, ko jih je odpravil, pa je staknil okužbo. A okužen je, če se pošalimo, tudi z odličji. Ker je nepopustljiv biatlonec, ki ima na pravo delovno temperaturo uravnano telo in glavo, je doslej na velikih tekmovanjih osvojil že pet odličij. Tri je dobil s Slovenijo na svetovnih prvenstvih, leta 2012 v Ruhpoldingu zlato na 20 km in srebro z mešano štafeto, lani bron v sprintu v Novem Mestu. Pred tem je za Hrvaško osvojil dve; na SP leta 2009 v Južni Koreji bronasto na 20 km, na olimpijskih igrah leto pozneje v Kanadi pa so mu okoli vratu obesili prav tako bronasto kovino za sprint na deset kilometrov. »OI so največje tekmovanje, cilj bo že priti na igre v kar najboljši formi,« 26-letni Gorskokotarčan ve, kako se stvarem streže. »Vem, da se ne morem skrivati, ker bodo od mene pričakovali kolajno. A to je povsem normalno,« se mož, rojen na Reki, zaveda, da si vsi želijo ponovitve žlahtnega Vancouvra, a tokrat za slovenske barve. Toda Črno morje bi lahko v notranjost, na olimpijska prizorišča, prineslo tudi kakšno vremensko presenečenje, mešanico različnih daril z neba. »Pred letom smo imeli priložnost preizkusiti razmere v Sočiju. Vreme se tam res zelo hitro spreminja, od sonca do dežja in snega se lahko spremeni že v uri,« je tudi meteorološko pogledal v olimpijsko nebo. Seveda bodo v takšnih razmerah ključne izbire maž za smuči, da bo lahko brez zatikanja tekel po progi. »Delo servisa bo zelo težko. Treba bo biti zelo natančen ne le pri materialu, ampak tudi pri izbiri startnih skupin. Naloga bo zato težka, a verjamem v svojo ekipo. Upam, da se bo vse, kar vpliva na tekmo, uspelo sestaviti v pravo celoto. Če bomo konkurenci kos v materialu, bomo tudi s človeškega vidika.«

Tejino streljanje še niha

Triintridesetletna Teja Gregorin bo edina slovenska biatlonka na igrah, saj bodo Faku družbo, predvsem v štafeti, delali Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl in Simon Kočevar. Teja ima s SP srebrni odličji; že pri Faku omenjeno v mešani štafeti, leta 2009 pa je bila v Pjongčangu druga na 15 km. Tudi ona se je v Franciji okužila s hrano, a so bile njene težave manjše. »Posledice bolezni so odpravljene, to so pokazale tudi tekme v Anterselvi, tako da vse poteka po načrtih. V Soči grem optimistično, ker vem, da zmorem, ničesar se ne bojim,« je v olimpijskem duhu udarna tudi naša biatlonka. Tudi njo smo pobarali o vremenu v Sočiju. »Zelo bodo pomembne maže, a že lani smo preizkusili to prizorišče in naši serviserji so takrat imeli zelo dobro priložnost, da ugotovijo, katere bodo najboljše. Moja izkušnja je, da so bile smuči takrat zelo dobro pripravljene. Glede na to, da bo letos, vsaj napoved je taka, vreme podobno, menim, da ni nobene bojazni.« Strelska forma? »Od streljanja do streljanja še malce niha. Lahko zadenem ničlo, lahko pa tudi zgrešim tri strele. Upam, da se bo vse stabiliziralo in da bo ob pravem času na pravem kraju. Ne moremo pa ničesar zagotoviti.« Na štafetni tekmi svetovnega pokala v Anterselvi se je na strelišče spustila tudi megla. »To se je dogajalo že lani, ko je bila tekma v Sočiju zaradi tega tudi preložena za pol ure. Ni toliko težava, če se to zgodi pred tekmo, težava nastane, če se to pripeti med njo. Takrat ne preostane nič drugega, kot da jo prekinejo,« je spomine na sočijsko meglo obudila Teja Gregorin.

Deli s prijatelji