USPEŠNI

Američani skrbeli za pse, Slovenci zbirali medalje

Objavljeno 23. februar 2014 19.15 | Posodobljeno 23. februar 2014 19.15 | Piše: D. P.

Olimpijski komite Slovenije in država bosta bogato nagradila najboljše športnice in športnike. Tini Maze bo pripadlo slabih 90 tisočakov, Petru Prevcu in Žanu Koširju pa vsakemu dobrih 60.000 evrov.

Tini Maze se bo poznalo tudi na računu. Foto: Reuters

Vsi potepuški psi, ki jih v Sočiju ni manjkalo, bodo od nedelje spet prepuščeni sami sebi. V zadnjih dveh tednih so za marsikaterega izmed njih poskrbeli kar udeleženci 22. olimpijskih iger. Posebnež med junaki letošnje olimpijade je prav gotovo 22-letni ameriški smučar Gus Kenworthy, ki je osvojil srebro v prostem slogu.

Besni Putin

Z ulic Rdeče Poljane je namreč vzel pod okrilje štiri pasje mladičke in njihovo mamo. Kupil jim je hrano, poskrbel, da so jih cepili, zdaj pa z njim že potujejo proti ZDA. Da, tudi to je eden od kamenčkov v mozaiku iger v mondenem letovišču, ki se danes slavnostno končujejo. To so bile prve igre v zgodovini, ki so jih organizirali v subtropskem podnebnem pasu. Rusi so dokazali, da je mogoče krotiti sneg tudi pri 18 stopinjah nad ničlo.

Bile so igre, dražje od vseh, in igre, ki so nasule sol na rane gostiteljev, ki že od leta 1992 čakajo hokejsko medaljo na olimpijadi. Ne le, da je niso dobili – izpadli so že v četrtfinalu. Predsednik države Vladimir Putin je bentil po porazu proti Fincem, menda je vodstvu hokejske reprezentance namenil kar nekaj krepkih.

Na vrhu sveta

Za nas pa so seveda igre, na katerih se je Slovenija izkazala kot velesila zimskih športov, in to – neverjetno – ob vsem krčenju sredstev, donacij in proračunov športnih zvez ter ekip. Američani so slovensko hokejsko reprezentanco primerjali kar s pepelko, ob preboju v četrtfinale niso skoparili s pohvalami.

Prav tako je podvig osem slovenskih medalj – to so bile igre, ki so nam jih prinesle toliko kot vse do zdaj! Statistika ne laže – boljši od nas so le Norvežani: na milijon prebivalcev imajo 4,92 medalje, Slovenci pa se lahko veselimo 4,01 medalje na milijon ljudi. Na tretje mesto se je po učinkovitosti zbiranja odličij zavihtela Avstrija. Zato pa je zlato Sloveniji pripadlo po številu medalj na bruto domači proizvod (BDP). Na relevantnem spletnem finančnem in gospodarskem portalu bloomberg.com so izračunali število medalj na sto milijard BDP. Po podatkih na bloomberg.com znaša letni BDP Slovenije 41,7 milijarde in po tej formuli pripada naši državi 13,98 medalje na sto milijard BDP. Norveška je druga z 9,12 medalje (200-milijardni BDP), Latvija pa tretja z 8,14 medalje (30-milijardni BDP).

Evri za najboljše

Prav je, da so športnice in športniki za svoje podvige in nadčloveške napore nagrajeni. Mošnjiček bo razvezala tudi obubožana država. Zlato olimpijsko odličje je vredno 23.800 evrov, srebro 17.850, bron pa 11.900. Trenerju pripada polovica teh sredstev. Svoje je dodal tudi Olimpijski komite Slovenije, kjer so že pred igrami poskrbeli za sklad, v katerem je 150.000 evrov. A ni veliko manjkalo, da bi bilo premalo! Dvajset tisočakov so namenili zlatu, 17.500 srebru, 15.000 bronu. Največji kos pogače bo pripadel dvakrat zlati Tini Maze, ki bo prejela 87.600 evrov, skakalec Peter Prevc in deskar Žan Košir pa bosta za srebro in bron nagrajena z 62.250 evri. 

Deli s prijatelji