ŠPORTNO PLEZANJE

Zlati prsti čudežne deklice šibijo stene

Janja Garnbret še naprej piše zgodovino športnega plezanja. Nestrpno pričakuje tudi olimpijsko premiero leta 2020 v Tokiu.
Fotografija: Janja Garnbret bo prvovrstna slovenska adutinja za olimpijsko odličje v Tokiu. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo prvovrstna slovenska adutinja za olimpijsko odličje v Tokiu. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Česar se dotakne koroška čudežna deklica, vse se spremeni v zlato. Nič čudnega, da je bila športna plezalka Janja Garnbret razglašena za športnico Slovenije v letošnjem letu. Devetnajstletnica je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah.
Janja Garnbret bo prvovrstna slovenska adutinja za olimpijsko odličje v Tokiu. FOTO: Leon Vidic
Janja Garnbret bo prvovrstna slovenska adutinja za olimpijsko odličje v Tokiu. FOTO: Leon Vidic

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlato kolajno v težavnosti, ta naslov je osvojila na prvenstvu leta 2016 v Parizu, in balvanskem plezanju. Nato je kot prva zmagala v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, in kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah.

»Nisem pričakovala zlate kolajne v kombinaciji. Zanjo se res nisem dosti pripravljala, še najbolj sem se pripravljala za balvane. Glede na moj odziv po balvanih, ko sem se zjokala, res tako kaže, da mi balvani trenutno več pomenijo, zato ker svetovna prvakinja v tem še nisem bila. Zdaj pa je prišel še ta veliki dosežek v kombinaciji. Pokazalo se je, da sem najbolj raznovrstna tekmovalka. To mi zelo veliko pomeni in je zelo dobra popotnica za olimpijske igre v Tokiu. Seveda že gledam proti njim, a sezona 2019 je zelo pomembna za kvalifikacije na OI, spet pa bo na sporedu svetovno prvenstvo. Tako so priprave že v polnem teku in se veselim naslednjih izzivov,« se je Janja Garnbret po svetovnem prvenstvu ozrla tudi na olimpijsko premiero plezanja.
 

Najuspešnejša sezona


Že tretje leto zapored je postala tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji ter bila kljub zaradi opravljanja mature okrnjeni balvanski sezoni četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Zato pravi, da je za njo najuspešnejša sezona.

»V tej konkurenci so vse punce vrhunsko pripravljene, zato te lahko vsak spodrsljaj vrže iz polfinala ali finala. Da sem bila letos prva ali druga, pomeni, da je to moja najboljša sezona doslej. Seveda je to zame potrditev, da sem konstantna,« je ocenila. Če nekaj drži, potem je to naslednje. Na naslednjih olimpijskih igrah v Tokiu ima Slovenija z Janjo Garnbret, plezalno zvezdnico iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, prvovrstno adutinjo za osvojitev odličja na največjem športnem prazniku štiriletja.

Slovenija je v športnem plezanju svetovna velesila, to, da je bila Janja Garnbret razglašena za najboljšo domačo športnico, pa pomeni, da ta športna panoga v specifičnem slovenskem okolju in kulturni posebnosti ima svoje korenine, ki so se s številnimi odličji in uspehi na tekmovanjih zelo razrasle. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije