KOLESARSTVO

Urška in Tadej bi bila spet skupaj domača prvaka

Pokljuka danes gosti DP v vožnji na kronometer. V Radovljici bo šlo v nedeljo za naslove prvakov na cesti.
Fotografija: Urška Žigart in Tadej Pogačar sta se že skupaj veselila zmage na Pokljuki. FOTO: Prijavim.se
Odpri galerijo
Urška Žigart in Tadej Pogačar sta se že skupaj veselila zmage na Pokljuki. FOTO: Prijavim.se

Kolesarski svet odšteva dneve do 110. Toura, ki se bo 1. julija začel v Bilbau, a pred odhodom v Baskijo najboljše kolesarje na svetu čakajo domača prvenstva. Tudi Tadeja Pogačarja (UAE), ki bo danes na Pokljuki prekinil 60-dnevni dirkaški post, ki ga je povzročil padec in zlom zapestja na dirki Liege–Bastogne–Liege 23. aprila.

Za Pogačarja je prva misel preizkus pripravljenosti pred vrhuncem sezone. Če je ta prava, njegova zmaga za tretji naslov slovenskega prvaka v vožnji na čas ni vprašljiva. Manjkal bo njegov največji domači tekmec Primož Roglič, s katerim sta na isti trasi od Zgornjih Gorij do biatlonskega središča na Pokljuki leta 2020 pripravila spektakel, v katerem je Pogi prvič v »uri resnice« ugnal Roglo.

Kot kaže, bo Pogačar edini od sedmih slovenskih »jezdecev« iz svetovne serije na današnjem startu. Roglič bo izpustil obe preizkušnji za DP, Matej Mohorič, Matevž Govekar (oba Bahrain Victorious), Domen Novak (UAE) in Luka Mezgec (Jayco Alula) so se osredotočili na nedeljsko cestno dirko.

Naravnost z višinskih priprav

Posebna motivacija bo za Pogačarja ponovitev skupnega dosežka z zaročenko Urško Žigart. Na Pokljuki sta bila 28. junija 2020 oba državna prvaka, bosta tudi danes? »Vedno obstaja možnost, vendar je na startu veliko drugih kolesark in kolesarjev, ki si želijo isto. Tadeju je prioriteta priprava za Tour, pridobiti hitrost v nogah po višinskih pripravah, s katerih je prispel tik pred zdajci. Zaradi tega morda ne bo čisto pravi. Želi tudi preizkusiti opremo pred Tourom, povaditi morebitno menjavo kolesa. Ga pa, potem ko je kolesarsko karavano dva meseca spremljal s kavča, srbijo noge,« je o stanju duha svojega zaročenca povedala Žigartova, ki jo na Pokljuki čaka bolj negotova dirka.

»Kronometer na Pokljuko je specifičen, bolj ustreza specialistom za klance. Bomo videli, kako se bom počutila po dirki po Švici, na kateri je nastopila tudi Eugenia Bujak. Zato ocenjujem, da bo najbolj nevarna Urša Pintar,« je glavno konkurentko izpostavila 26-letna Štajerka, ki je favoritinja zaradi zadnjih dosežkov.

V 3. etapi dirke po Švici jo je le 90 m ločilo od odmevne zmage, v skupnem seštevku je končala na 7. mestu, kar je njen največji uspeh na etapnih dirkah svetovne serije. »Presenetila sem samo sebe, na dirko nisem šla s posebnim ciljem v skupni razvrstitvi. Ko mi je dobro uspela vožnja na kronometer, sem bila v položaju za prvo deseterico. Merila pa sem na zmago v 3. etapi, videli smo, kako blizu je bilo. Očitno bom morala naslednjič nekoliko bolj pritisniti na pedala,« je še povedala Urška, ki jo tako kot Tadeja po DP čaka velik izziv. Njega 1. julija začetek Toura, njo dan prej štart Gira. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije