HOKEJ

Še zahtevnejša alpska liga

Konec tedna začetek tretje sezone regionalne hokejske lige.
Fotografija: Šefi alpske lige, z leve: komisar lige Christian Feichtinger ter člani upravnega odbora Dejan Kontrec, Peter Schramm in Tommaso Teofoli FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Šefi alpske lige, z leve: komisar lige Christian Feichtinger ter člani upravnega odbora Dejan Kontrec, Peter Schramm in Tommaso Teofoli FOTO: Uroš Hočevar

BLED – Množice turistov z vseh koncev sveta, ki so si prišli ogledat slovenski naravni biser z Blejskega gradu, so zvedavo pogledovale proti uniformiranim postavnim fantom, ki so se odpravili v Viteško dvorano. Ta je včeraj popoldne gostila vodstvo tekmovanja in predstavnike klubov alpske hokejske lige.

Predstavili so pričakovanja pred tretjo sezono regionalnega tekmovanja, v katerem sodelujejo klubi iz Avstrije, Italije in Slovenije, ki jo tako kot lani zastopata Sij Acroni Jesenice in SŽ Olimpija.

Šefi alpske lige, z leve: komisar lige Christian Feichtinger ter člani upravnega odbora Dejan Kontrec, Peter Schramm in Tommaso Teofoli FOTO: Uroš Hočevar
Šefi alpske lige, z leve: komisar lige Christian Feichtinger ter člani upravnega odbora Dejan Kontrec, Peter Schramm in Tommaso Teofoli FOTO: Uroš Hočevar

Komisar lige AHL Christian Pfeistlinger je potrdil, da tekmovanje iz sezone v sezono pridobiva kakovost in pomen na vseh ravneh. V dveh sezonah se je potrdilo, da je AHL naravnost idealen poligon za vzgojo in razvoj domačih igralcev, ki se v tem tekmovanju lahko srečajo z zahtevami profesionalnega hokeja in uveljavitev na tej sceni izkoristijo kot odskočno desko za vstop v višjerangirano tekmovanje, denimo ligo EBEL.

Sistem tekmovanja bo malce spremenjen; v 17-članski ligi (bivši je Neumarkt, novinec pa Milano) bodo ekipe med seboj odigrale tekmo doma in v gosteh, potem bo vsako moštvo odigralo še dodatnih osem tekem izključno z lokalnimi tekmeci. Štirje najvišjeuvrščeni klubi se bo uvrstili neposredno v končnico tekmovanja, ekipe od 5. do 12. mesta pa bodo odigrale še tekme na dve zmagi, zmagovalci štirih obračunov (5. z 12 itn.) si bodo zagotovili preostala mesta v četrtfinalu končnice.


V uvodni in lanski sezoni so si igralci Sij Acroni Jesenic priigrali nastop v polfinalu, prvič jih je izločil Asiago, drugič pa Ritten. Ta dva italijanska kluba sta tudi osvojila naslov prvaka, Ritten prvo sezono, Asiago pa letos. SŽ Olimpija je v prejšnji sezoni premierno nastopila v tem tekmovanju in se uvrstila v končnico, na prvi stopnički, v četrtfinalu, pa so jo izločili prav Jeseničani. »Letos bo precej težje priti v končnico,« sta si enotna stratega železarjev in zmajev Gaber Glavič in Jure Vnuk.

»Vsi imajo približno enake cilje, vsi bi se radi uvrstili v play-off, v katerem pa ne bo prostora za vse. Ekipe so se okrepile s kakovostnimi tujci, tako da bodo še trši oreh. SŽ Olimpija tudi v novo sezono vstopa brez tujca v svoji zasedbi, a so si Ljubljančani pred začetkom alpske lige okrepili samozavest tudi z osvojitvijo pokalnega naslova, potem ko so v finalu premagali največje rivale z Gorenjske.

Jeseničani imajo dva tuja igralca (kanadski vratar Clarke Saunders in finski branilec Jesse Jyrkkiö), trener Glavič pa ima na voljo dokaj spremenjeno moštvo, potem ko je odšlo šest nosilnih igralcev. Železarji bodo sezono odprli na domačem ledu v Podmežakli jutri ob 18. uri proti Cortini. SŽ Olimpija ima dvojni program v Italiji; jutri ob 20. uri bo gostovala pri Fassi, že v nedeljo ob 18. uri pa pri Pustertalu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije