SKOKI

Po zmešnjavi dva Slovenca v top 10

Na uvodni tekmi 69. novoletne turneje zmaga Nemca Karla Geigerja. Najboljši Slovenec Anže Lanišek na 9. mestu, tik za njim Žiga Jelar.
Fotografija:
Odpri galerijo

Po zmešnjavi okrog Klemensa Muranke, ki je bil sprva pozitiven na covid-19, zaradi česar so prireditelji tekme za svetovni pokal v Oberstdorfu izključili celotno poljsko reprezentanco v smučarskih skokih, so branilcu zlatega orla Dawidu Kubackemu & Co. na pomoč priskočili celo vplivni ljudje iz domovine z ministrom za šport Piotrom Glinskim na čelu.

Potem ko je bil naslednji izvid Muranke negativen, so dosegli, da so šli vsi Poljaki še enkrat na testiranje. In ker nihče ni bil okužen, so jim organizatorji nato le dovolili nastopiti na včerajšnji uvodni preizkušnji 69. novoletne turneje, ki jo je – brez sistema na izločanje – začelo vseh 62 skakalcev iz 16 držav.

Zmago je slavil Nemec Karl Geiger, ki sta mu družbo na odru delala drugouvrščeni Poljak Kamil Stoch in tretjeuvrščeni Norvežan Marius Lindvik. Najboljši Slovenec je bil po pričakovanju Anže Lanišek, ki je z 19. mesta skočil na deveto, tik pred Žigo Jelarja, ki je bil po uvodni seriji še šesti. A če bi obveljale kvalifikacije, ga sploh ne bi bilo na tekmi. Točke so od naših osvojili tudi vsi trije bratje Prevc – Domen (12.), Peter (17.) in Cene Prevc (19.), praznih rok pa je ostal Bor Pavlovčič, ki je pristal na 33. mestu. Skakalna karavana se zdaj seli v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo jutri kvalifikacije za spektakel na novega leta dan.
 

Upravičil zaupanje


Halvor Egner Granerud, ki je bil četrti, je lep primer za to, kako se lahko v smučarskih skokih tako rekoč čez noč marsikaj spremeni in kako se splača biti potrpežljiv. Norveški as, ki prepričljivo vodi v skupni razvrstitvi za svetovni pokal, je po petih zaporednih zmagah v Oberstdorf pripotoval kot glavni kandidat za osvojitev lovorike na 69. novoletni turneji. A ni veliko manjkalo, pa se sploh ne bi uvrstil v udarno moštvo vikingov.


»Halvor poleti ni bil med najboljšimi. Toda nato se je izboljševal korak za korakom. Zaradi tega sem ga tudi vzel v ekipo, četudi si tega po rezultatih ne bi zaslužil,« je zaupal Avstrijec Alexander Stöckl, glavni trener norveške skakalne vrste, ki je imel očitno zelo dober nos. Granerud, ki je v prejšnji sezoni med elito v končni razvrstitvi zasedel šele 61. mesto, je popolnoma upravičil njegovo zaupanje.

Na koncu koncev je 24-letni as iz Osla, ki je – mimogrede – poleti delal v enem od vrtcev v norveški prestolnici, ob letošnjih uspehih v svetovnem pokalu na nedavnem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici med posamezniki zablestel s srebrno kolajno in nato prispeval še levji delež k moštvenemu zmagoslavju Skandinavcev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije