SMUČARSKI SKOKI

Peter se je počutil najmogočnejšega na svetu

Najstarejši od bratov Prevc po sušnih štirih letih poletel do zmage v svetovnem pokalu. Navdušen tudi sin Ludvik: Končno smo premagali Krafta!
Fotografija: S Petrom Prevcem so se veselili tudi njegovi najbližji: žena Mina ter sinova Ludvik in Oskar. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
S Petrom Prevcem so se veselili tudi njegovi najbližji: žena Mina ter sinova Ludvik in Oskar. FOTO: Dejan Javornik

Slovenski skakalni as Peter Prevc je spisal novo poglavje svoje športne pravljice. Z najdaljšima poletoma obeh serij (237,5 m in 231 m) je zasluženo v svojo korist odločil včerajšnjo tekmo v Planici. V razburljivi zračni bitki je za 3,6 točke preskočil drugouvrščenega Avstrijca Daniela Hubra (232 m in 224 m), na tretje stopnico zmagovalnega odra pa se je tik pred Timijem Zajcem (227,5 m in 219 m) zavihtel Norvežan Johann Andre Forfang (231 m in 226 m).

»To je bil resnično sanjski razplet. Dan se je odvijal po mojih željah. Zgodaj sem se zbudil, opravil trening, ko smo v prekrasnem spomladanskem vremenu prišli v Planico, pa se mi je uspelo dobro zbrati za nastop. Vedel sem, da so vsaj trije tekmeci zelo močni, ob Timiju še Avstrijca Daniel Huber in Stefan Kraft (na koncu 7.), zavedal sem se, da jih bom težko preskočil. A mi je uspelo premagati vse tri, kar je vredno prvega mesta,« je bil vesel najstarejši od bratov Prevc, potem ko je slavil 24. zmago v svetovnem pokalu, prvo po sušnih štirih letih.

Naučil se je bolj uživati v uspehih

»Na ramah sotekmovalcev (Lovra Kosa in Domna Prevca) sem se v tistih trenutkih počutil najmogočnejšega na svetu. Zdi se mi, da sem se v vseh teh letih naučil bolj uživati v uspehih. Tokratno zmago si bom zagotovo zelo zapomnil. Zares sem ponosen, poleg tega čutim tudi evforijo in olajšanje, da sem jo dosegel prav v Planici,« je razkril slovenski šampion, ki si je že v sredo zvečer rekel, da sploh ni pomembno, kaj se bo zgodilo na preizkušnjah.

Anže Lanišek je grdo padel po pristanku z velike višine. FOTO: Dejan Javornik
Anže Lanišek je grdo padel po pristanku z velike višine. FOTO: Dejan Javornik

»Četudi bi trikrat zasedel 15. mesto, bi mi bilo povsem vseeno. Še najpomembneje mi je bilo, da spodobno oddelam moštveno preizkušnjo in da ekipo držim na visoki ravni,« je zaupal 31-letni zlati orel iz Selške doline.

Kot je priznal, je bil živčen vso tekmo, med katero je sicer letel na krilih uspešnice Thunderstruck avstralske rockovske skupine AC/DC, ki mu jo planiški prireditelji vrtijo pred njegovimi nastopi in med njimi. Pravo grmenje pa so ob njegovem velikem zmagoslavju v dolini pod Poncami povzročili tudi navdušeni gledalci (včeraj so jih našteli 13.470).

Peter Prevc je včeraj kraljeval v Planici. FOTO: Dejan Javornik
Peter Prevc je včeraj kraljeval v Planici. FOTO: Dejan Javornik

»Ko sem se prvič s sedežnico peljal navzgor, se je pojavila nervoza, kar je v bistvu dobro,« je razmišljal in se strinjal, da je tudi to, da mu je bilo pred odhodom v Planico vseeno, kakšne posamične rezultate bo dosegel za konec svoje blesteče športne poti, eden od skrivnosti uspeha.

»Ne smeš se obremenjevati z rezultatom, ne smeš ga izsiljevati, ampak moraš usmeriti misli v svoje naloge, se prepustiti zraku, da naredi, kar mu ti pomagaš ustvariti,« je pojasnil Peter, ki je na slovesno razglasitev s seboj vzel svoja sinova Ludvika in Oskarja. In kaj mu je rekel prvi: »Končno smo premagali Krafta!« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije