SMUČARSKI KROS

Kot bi se vse zarotilo proti njemu

Filip Flisar brez velikih pričakovanj na svetovnem prvenstvu v Park Cityju. Slovenski smučarski krosist leta 2012 zmagal na edini tekmi doslej v ZDA.
Fotografija: Filip Flisar se je pred štirimi leti v Kreischbergu veselil naslova svetovnega prvaka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Filip Flisar se je pred štirimi leti v Kreischbergu veselil naslova svetovnega prvaka. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Smučarski krosist Filip Flisar je športnik za velike tekme. Tudi v preteklosti je imel že podobno ponesrečene sezone, kot je tokratna, pa se je bodisi na svetovnem prvenstvu bodisi na olimpijskih igrah dvignil kot feniks iz pepela in se praviloma zavihtel v bližino vrha. Na SP pred štirimi leti v Kreischbergu je celo pokoril vso konkurenco.
Filip Flisar se je pred štirimi leti v Kreischbergu veselil naslova svetovnega prvaka. FOTO: Reuters
Filip Flisar se je pred štirimi leti v Kreischbergu veselil naslova svetovnega prvaka. FOTO: Reuters

Pravzaprav se ni Mariborčan, ki s srčno izbranko Martino in sedemmesečno hčerko Sofio po novem živi na Ptuju, še nikdar izneveril tradiciji in razočaral na velikih tekmovanjih. Še najslabši je bil pred osmimi leti na SP v Deer Valleyju z enajstim mestom, odtlej se je šestkrat zapovrstjo prebil vsaj do polfinala.

Na OI je bil v Sočiju šesti, v Pjongčangu sedmi in v Vancouvru osmi, na SP pa je laskavi šampionski lovoriki dodal peto mesto leta 2013 v Vossu in četrto predlani v Sierri Nevadi. Tedaj mu je novo kolajno preprečil padec v velikem finalu.
 

Ni še pozabil smučati


V sezoni 2014/15, v kateri je postal svetovni prvak, je na prvih sedmih tekmah svetovnega pokala, na katerih je nastopil, nizal povprečne uvrstitve, niti enkrat se ni prebil v finale, boljši kot dvanajsti ni bil. V tej zimi je podobno. Na dosedanjih šestih preizkušnjah se je najvišje zavihtel v Idre Fjällu, kjer je bil deseti. »Kot bi se vse zarotilo proti meni. A nisem obupal. Vem, da nisem pozabil smučati, čeprav se z rezultati ne morem pohvaliti in zato niti nimam velikih pričakovanj. Morda je še bolje tako. Upam, da mi ravno SP vrne vse, kar mi je smola v sezoni svetovnega pokala vzela,« se bodri bradati Štajerec.

Pa še nekaj ga lahko tolaži: nespornih favoritov v Park Cityju ni, na dosedanjih šestih tekmah v zimi je namreč zmagalo šest krosistov, na stopničke se jih je povzpelo enajst, v finalu četverice jih je tekmovalo štirinajst, vodilni po polovici sezone pa je Francoz Bastien Midol, ki sploh še ni pokoril konkurence.

»To smo videli že stokrat. Ne bi se čudil niti, če bi na prvenstvu na zmagovalnem odru stali le tekmovalci, ki tam v sezoni še niso bili. Konkurenčnih tekmovalcev nas je toliko, da so napovedi nemogoče,« poudarja Flisar, ki v Park Citiyju, enako kot tekmeci, še ni nastopil, na ameriškem snegu pa nazadnje (in edinkrat) leta 2012, ko je v Telluridu vpisal eno od svojih sedmih zmag v svetovnem pokalu.

Letošnje super prvenstvo bo posebno, saj se bodo pod isto streho in istočasno za odličja merili deskarji na snegu, smučarji prostega sloga in smučarski krosisti, ki bodo šli v boj med prvimi. Že danes jih, ob 22.30 po srednjeevropskem času, čakajo kvalifikacije, izločilni boji pa bodo jutri od 21. ure. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije