NOGOMET

Vijolični bodo še dolgo sanjali o zelenem Igorju

Nogometašem Olimpije za naslov prvaka zadostujejo že štiri točke.
Fotografija: Mladi trener Igor Bišćan je pred osvojitvijo dveh lovorik z Olimpijo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Mladi trener Igor Bišćan je pred osvojitvijo dveh lovorik z Olimpijo. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Predsednik Olimpije Milan Mandarić že dolgo provocira privržence zmajev, da bo zapustil klub, med njegovim podžiganjem negotovosti in povečevanjem nezaupanja v vodstvo kluba pa moštvo pod taktirko trenerja Igorja Bišćana na igrišču počne male čudeže. Da, to so bili tudi neljubi remiji z Rudarjem, Gorico in Ankaranom, toda nato jim je uspel podvig v Ljudskem vrtu, kjer so v soboto spravili na kolena Maribor (3:2) in spet zasedli vrh lestvice z dvema točkama prednosti pred večnimi tekmeci.

Mandarića ni bilo v Ljudskem vrtu, menda zaradi zdravstvenih težav, je pa sporočil: »Rad bi pohvalil naše fante za pogumno in vztrajno igro, za katero so bili nagrajeni z izjemno zmago. To je nogomet, kakršnega igrajo šampioni, in to je Olimpija, na katero smo vsi ponosni! V sredo nas čaka nova pomembna tekma. Skupaj gremo proti naslovu prvaka. Pridite v Stožice!« Računica je zdaj jasna: Olimpija mora osvojiti vsaj štiri točke, da bo še drugič v treh sezonah državni prvak. Zeleno-beli bi po tem scenariju lahko jutri doma premagali Krško, v nedeljo pa bi jim v zadnjem, 36. krogu zadostoval remi z Domžalami ob Kamniški Bistrici.

Mladi trener Igor Bišćan je pred osvojitvijo dveh lovorik z Olimpijo. FOTO: Tadej Regent
Mladi trener Igor Bišćan je pred osvojitvijo dveh lovorik z Olimpijo. FOTO: Tadej Regent

Medtem lahko v Mariboru zgolj gojijo upanje, da bo zmajem spet pošteno spodrsnilo, sami pa da bodo zmagali v Celju in potem še z Gorico doma. V vsakem primeru bo Milanič še dolgo sanjal o mlajšem kolegu Bišćanu, ki ga je izločil v pokalnem tekmovanju (Olimpija bo finale z Aluminijem igrala 30. maja v Stožicah), ima pa tudi boljši izkupiček iz medsebojnih dvobojev v tem državnem prvenstvu. Bišćan lahko postavi nov mejnik v prvoligaškem tekmovanju samostojne Slovenije; z osvojitvijo dvojne lovorike bi bil prvi tuji strokovnjak pri nas s tem dosežkom, ob tem pa ni odveč pripomniti, da bi bil praktično tudi prvi tujec, ki je osvojil državno prvenstvo, potem ko je moštvo vodil vso sezono. Njegov rojak Ivo Šušak je bil državni prvak z Mariborom v sezoni 2000/01, a je vijolične prevzel septembra, dotlej jih je vodil Matjaž Kek. Italijan Rodolfo Vanoli je svoj delež pri naslovu Olimpije v sezoni 2015/16 prispeval zgolj na zadnjih štirih tekmah, potem ko je zamenjal Srba Marka Nikolića. Pot do uspeha je izdatno trasiral Marijan Pušnik z naslovom jesenskega prvaka, a je moral vseeno oditi.

Ta teden ne bo zanimivo samo v boju za naslov prvaka, ampak tudi v tistem za četrto mesto med Rudarjem, Celjem in Gorico, do zadnjega pa se bosta za deveto mesto in dodatne kvalifikacije za obstanek med elito krčevito potegovala Triglav in Ankaran-Hrvatini. Pari 35. kroga (vsi jutri ob 16. uri): Triglav - Domžale, Aluminij - Rudar, Gorica - Ankaran, Celje - Maribor, Olimpija - Krško.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije