MUNDIAL

V dvoboju evropskih prvakov in furije obračun Realovih Ronalda in Hierra

Danes na nogometnem SP prvi veliki derbi med Portugalsko in Španijo.
Fotografija: Fernando Hierro je, ker ni imel izbire, komaj dva dni pred tekmo s Portugalsko prevzel vodenje španske reprezentance. Foto: AFP
Odpri galerijo
Fernando Hierro je, ker ni imel izbire, komaj dva dni pred tekmo s Portugalsko prevzel vodenje španske reprezentance. Foto: AFP

LJUBLJANA – Že drugi dan 21. svetovnega prvenstva nam ponuja iberski derbi med aktualnimi evropskimi prvaki Portugalci in Španci, ki jih je dva dni pred uvodno tekmo doletel velik šok. Vodstvo španske zveze je namreč odpustilo selektorja Julena Lopeteguija, potem ko je evropski klubski prvak Real Madrid v torek razkril, da bo Lopetegui po mundialu sedel na klop kraljevega kluba. To je povzročilo pravi kaos v španski izbrani vrsti in okrog nje. Šef zveze Luis Rubiales se ni zmenil za prizadevanje igralcev, ki so želeli, da uspešni Lopetegui (20 tekem, 14 zmag, šest remijev) ostane.

Vse po starem

Ekspresno je imenoval tudi njegovega naslednika; to je športni direktor reprezentance Fernando Hierro, nekdanji zvezdnik madridskega Reala in španske reprezentance (89 nastopov), ki ima skromne trenerske izkušnje (pomočnik Carla Ancelottija v Realu eno sezono in samostojno vodenje drugoligaša Ovieda eno sezono). »Odločitev sem moral sprejeti zelo hitro. Bilo je sprejmi ali odidi, toda nisem mogel reči ne. Tega si ne bi nikoli odpustil,« je dejal 50-letni Hierro, ki vodenje furije prevzema na skrajno mehek način: »V dveh dneh ne moreš spremeniti načina dela, ki se je uveljavil v dveh letih. Glavnina tehnične ekipe ostaja z nami. Ogledali smo si videoposnetke z igro Portugalske pred prvo tekmo, moramo biti pametni, povezani. Ni veliko prostora za spremembe. Prisoten sem bil na vseh treningih, v dveh dneh nima smisla spreminjati našega koncepta.« Novi selektor si je ekspresno izbral tri pomočnike, ki so nemudoma sedli na letalo in prispeli v Rusijo. To so nekdanji reprezentant in trener Seville Carlos Marchena, ki je pomagal Španiji osvojiti evro 2008 in mundial 2010, trener španskega tretjeligaša Navalcarnera Julian Calero ter trener za fizično pripravo Juan Carlos Martinez.


Hierro je član Realove družine, zato je jasno, da ni kritiziral poteze Madridčanov niti ravnanja nekdanjega selektorja, ki se je z galaktiki dogovarjal v strogi tajnosti. Novi šef je diplomatsko pojasnil: »To je lep izziv. Poznam okoliščine, Julen je opravil fantastično delo, želim mu vse najboljše.« Raje se osredotoča na ekipo. »So izjemni profesionalci, zreli in odgovorni. Če ne bi bil prepričan, da lahko odigramo dober turnir, ne bi bil tu. Vsi skupaj smo pred velikim izzivom. Moramo ostati osredotočeni na svojo nalogo, za sabo moramo pustiti to spremembo, kajti ekipa ostaja ista. Moramo misliti na to, kaj in koga predstavljamo. Nihče nam ne more odvzeti naših sanj,« je vzneseno povedal novi vodja svetovnih prvakov iz leta 2010 v Južni Afriki.

Favoriti proti kandidatom

Tekmeci iz soseščine Portugalci imajo pred drevišnjim obračunom na olimpijskem stadionu v Sočiju (48.000 sedežev) neprimerljivo več miru, ob dogajanju v španskem taboru je precej manj pritiska tudi na prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki letos baje zapušča Real Madrid. Zmagovalce evra 2016 v Franciji še naprej vodi Fernando Santos, v Rusiji ima na voljo devet članov prve enajsterice iz finala EP proti Franciji (odsotna sta Nani in Renato Sanchez) in skupno 13 igralcev s takratnega turnirja. Santos meni, da njegovo moštvo spada v krog kandidatov za naslov svetovnega prvaka. »Naša prva tekma bo dvoboj med favoriti in kandidati,« je Santos spretno opisal razmerje moči med svojo in špansko ekipo, zaradi tega pa ne goji prav nič manjših ambicij po zmagi v uvodnem dvoboju.


Pot v izločilni del tekmovanja iz skupine B se zdi logična za obe iberski zasedbi v konkurenci Maroka in Irana. Na SP 2010 je Španija izločila Portugalsko v osmini finala z rezultatom 1:0 (David Villa).

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije