KOŠARKA

Poklon Luki Dončiću, ki bo postal zvezdnik lige NBA

Ljubljančan v dresu Reala najkoristnejši košarkar v evroligi 2017/18. Naslednja logična postaja bo liga NBA, v kateri se mu obeta Phoenix.
Fotografija: Luka je prejel priznanje iz rok Thea Papaloukasa. FOTO: Euroleague.net
Odpri galerijo
Luka je prejel priznanje iz rok Thea Papaloukasa. FOTO: Euroleague.net

BEOGRAD – Sinoči je padel zastor na sezono evrolige. Nekaj pred 22. uro so v Beogradu okronali prvaka, ki bo vsaj leto dni nosil titulo najboljšega kluba stare celine. Zadnjo, 276. tekmo sezone, so si ogledali tudi številni slovenski privrženci košarke, ki so hoteli še zadnjič na evroligaškem parketu videti 19-letnega Luko Dončića. Ljubljančan v dresu Reala je v Evropi dosegel tako rekoč vse. Naslednja logična postaja bo liga NBA, v kateri se mu obeta mesto v Phoenixu, po drugih napovedih pa v Sacramentu ali Atlanti.

Zabava in trdo delo

Čast in spoštovanje sta bila Luki izkazana tudi v Beogradu. Ne bomo izgubljali besed, da je junak številnih srbskih src. Dončić je bil upravičeno tudi glavni zvezdnik gala prireditve, ki je potekala v mestni skupščini. Kot najmlajši v zgodovini tekmovanja je prejel nagrado za najkoristnejšega košarkarja, izročil pa mu jo je Theo Papaloukas.

Luka je dobil priznanje za vzhajajočo zvezdo tekmovanja, pristal je tudi v najboljši peterki lige, v kateri mu družbo delajo Nick Calathes (Panathinaikos), Nando de Colo (CSKA Moskva), Tornike Shengelia (Baskonia) in Jan Vesely (Fenerbahče). "Hvala navijačem, trenerjem in vsem, ki so me podpirali. Moje sanje so postale realnost. Brez vseh vas to ne bi bilo mogoče. Bistvo vsega je, da se na terenu zabavate in naporno trenirate," je ob imenovanju dejal 19-letni Dončić, ki ga je na podelitvi spremljala mati Mirjam, zvečer pa ga je v hotelu Hayat obiskal tudi oče Saša.

Beograd je resnično mesto košarke. Mesto kipi, brbota ob tapkanju žoge. Tokrat je bilo še posebno prijetno, saj so se na enem kraju znašli navijači Žalgirisa, Reala, Fenerbahčeja in moskovskega CSKA. Prednjačili so Turki in Litovci, ki so imeli med svojimi tudi legendo Arvidasa Sabonisa, ki je pozorno spremljal, kaj zmore Žalgiris, ki je bil prvič po letu 1999 med elitno četverico. Takrat je bil celo prvak! Legendarni center je navijal za dva naša rojaka Bena Udriha in Kevina Pangosa.

Slednji igra v Evropi s slovenskim potnim listom. "Starši so iz Slovenije," je povedal Kevin, ki se je v mladih letih navduševal nad hokejem, potem se je zapisal košarki. V Sloveniji je pred leti že bil, na Primorskem živi še nekaj njegovih sorodnikov. "Kako si?" pa je dejansko vse, kar zna ta uglajeni in izvrstni branilec povedati po slovensko. In še to ga je zdaj v zadnjih nekaj mesecih naučil Beno Udrih, ki nam je dejal, da na položaju plejmejkerja govori angleško.
Beno Udrih optimistično o prihodnosti Luke Dončića FOTO: Drago Perko
Beno Udrih optimistično o prihodnosti Luke Dončića FOTO: Drago Perko

Smela napoved Udriha

Tako Kevin kot Beno sta pričakovala več od finalnega turnirja v Beogradu. V polfinalu je bil turški Fenerbahče premočan. "Zaspal sem šele okoli dveh zjutraj. Porazi niso prijetni. A zmagujemo in izgubljamo skupaj, premagala nas je dobra ekipa, ki smo ji bili ves čas blizu," je dejal Udrih, ki je še razkril, da je v sinočnjem finalu navijal za Real. Pa ne zato, ker bi bil jezen na Turke. "Kje pa, navijal sem za Real, ker je tam Luka," je jasen Beno, ki pričakuje, da se bo 19-letni Dončić dobro znašel v ligi NBA. "Kaj bo z Luko, sam verjetno najbolj ve. Vem, da je izjemen profesionalec. Ve, kaj je treba narediti za uspeh. V Ameriki ga čaka napornejši ritem tekem. Na srečo ima okoli sebe ekipo, ki skrbi zanj, mu svetuje in pomaga," je nadaljeval Udrih. "Vsak je lahko zvezda v ligi NBA. Le ob pravem času moraš biti na pravem mestu. Luki Dončiću je uspelo v Evropi. Ne vidim razloga, zakaj mu ne bi tudi v ligi NBA!" je Šempetrčan na začasnem delu na Baltiku napovedal Luki svetlo prihodnost tudi v ZDA.

Medtem ko Udrih še vedno igra, je Boštjan Nachbar pred dnevi uradno sklenil igralsko kariero. Boki ni sedel križem rok in nog zadnjih šest mesecev. Boljšega mesta za promocijo svojih rezultatov dela kot Beograda in tukajšnjega finalnega turnirja ni mogel izbrati. Razkril je skorajšnjo ustanovitev t. i. neodvisnega evroligaškega igralskega sindikata. Boki je bil nosilec ideje, zato je v minulih šestih mesecih obiskal evroligaške klube in se veliko pogovarjal z igralci.

Na novinarski konferenci sta prisotna tudi Fenerbahčejev Gigi Datome in Kyle Hines (CSKA). "Igralci so izrazili jasno željo, da bi se združili in oblikovali platformo, kjer bi se združil njihov glas, da bi bili slišani," je povedal Nachbar, vzpostavitvi instituta sindikata pa je zaploskal tudi Hines. "To je zgodovinski dan za igralce evrolige!" je poudaril košarkar moštva CSKA. V Beogradu se je pisala zgodovina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije