SP 2023

Planičarje doletela streznitev

Z nordijskim SP 2023 se je prirediteljem en kamen odvalil, drugi pa prikotalil.
Fotografija: Primož Finžgar, generalni sekretar OK Planica, verjame, da bodo kos zahtevni nalogi. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Primož Finžgar, generalni sekretar OK Planica, verjame, da bodo kos zahtevni nalogi. FOTO: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Planičarje je že kmalu po velikem zmagoslavju na nedavnem kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v grškem letoviškem kraju Costa Navarino, kjer so v dvoboju za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023 z 9:6 v glasovih premagali edinega protikandidata Trondheim, doletela streznitev. »Potem ko smo v četrtem poskusu vendarle dobili nordijsko SP, se nam je vsem od srca odvalila velika skala,« je po vrnitvi iz Grčije razkril dolgoletni generalni sekretar planiškega prireditvenega odbora Primož Finžgar in v isti sapi pripomnil, da se jim je hkrati na pleča prikotalil nov velikanski kamen.
Primož Finžgar, generalni sekretar OK Planica, verjame, da bodo kos zahtevni nalogi. FOTO: Aleš Černivec
Primož Finžgar, generalni sekretar OK Planica, verjame, da bodo kos zahtevni nalogi. FOTO: Aleš Černivec

Zavedajo se pač, da organizacija največje zimsko-športne prireditve doslej v Sloveniji še zdaleč ne bo mačji kašelj.

Več kot 100.000 gledalcev

»Dokazali smo že, da znamo odlično prirediti tekmovanja za svetovni pokal, toda izvedba svetovnega prvenstva bo vendarle še večji izziv. A verjamem, da ga lahko izpeljemo na najvišji možni ravni,« je poudaril Finžgar, zadovoljen, ker je tekmovalna infrastruktura že postavljena. V Trondheimu bi morali, denimo, skakalni center še popolnoma prenoviti. Kar zadeva prireditveno infrastrukturo, je v dolini pod Poncami pokrita delno, za prvenstvo pa bodo postavili še določene začasne objekte. Kot je pripomnil dolgoletni generalni sekretar OK Planica, bodo morali – glede na izkušnje prejšnjih prirediteljev tega tekmovanja – zagotoviti okrog 8000 postelj (3000 za športnike s spremljevalci, 5000 pa za navijače iz tujine). »Ocenjujem, da imamo že zdaj s Kranjsko Goro, Bledom, Beljakom in Trbižem v krogu 40 kilometrov kapacitet vrh glave,« je presodil Finžgar in zaupal, da so se že malce poigravali s tem, koliko ljubiteljev nordijskega smučanja bi utegnilo čez slabih pet let privabiti v Slovenijo: »Nadejamo se, da se bo v dveh tednih zbralo več kot 100.000 gledalcev, za vikende od 20.000 do 30.000, med tednom pa od 5000 do 10.000.«

Sanje niso bile utopija

Janez Hrovat, župan občine Kranjska Gora in oče naše obetavne smučarke Mete Hrovat, je pojasnil, da so ravno začeli gradnjo kolesarske povezave in pešpoti med Ratečami in Planico, v Kranjski Gori bodo naredili še dve krožišči, zagotoviti pa bi morali še dodatnih 2000 parkirnih prostorov.

»Ne dvomim, da bomo kljub naši majhnosti upravičili izbiro Planice ter se dokazali kot odlični gostitelji in organizatorji svetovnega prvenstva. Sanje naših predhodnikov entuziastov, ki so sanjali o olimpijskih igrah treh dežel leta 2006, tako le niso bile čista utopija. To je tudi nagrada zanje, saj so že od nekdaj verjeli, da zmoremo tudi v naših krajih prirediti (naj)večje prireditve,« je še dejal Hrovat. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije