SMUČANJE

Obetaven uvod za Hrovatovo

Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher še naprej vodilna slalomista. Meta Hrovat do rezultata kariere, točke tudi Štefanu Hadalinu.
Fotografija: Marcel Hirscher je nahranil že četrtega jelena po toliko zmagah v Leviju. Foto: AP
Odpri galerijo
Marcel Hirscher je nahranil že četrtega jelena po toliko zmagah v Leviju. Foto: AP

LJUBLJANA – Če se po jutru ali prvem slalomu v novi sezoni svetovnega pokala dan pozna, se razmerja v panogi, kjer so količki posejani najbolj na gosto, niso menjala. Američanka Mikaela Shiffrin je zmagovalka uvodne slalomske tekme alpskih smučark v Leviju. Slovakinja Petra Vlhova je bila druga, Avstrijka Bernadette Schild pa je pridobila kar devet mest v drugi vožnji in se zavihtela na tretjo stopničko.

Najboljši alpski smučar zadnjih sedem sezon, Avstrijec Marcel Hirscher, ki lovi svoj osmi zaporedni veliki in šesti mali, slalomski, kristalni globus, je na Finskem prav tako opravil z vso konkurenco. Najbolj se mu je približal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zaostal devet stotink, tretji je bil Šved Andre Myhrer. Zmaga v Leviju ni edino, kar druži superiorno ameriško junakinjo in še vedno zmag lačnega Avstrijca.
Marcel Hirscher je nahranil že četrtega jelena po toliko zmagah v Leviju. Foto: AP
Marcel Hirscher je nahranil že četrtega jelena po toliko zmagah v Leviju. Foto: AP

Oba imata po tri zmage na skrajnem severu Evrope, kjer po novem domuje že šest njunih jelenov, ki jih dobijo zmagovalke in zmagovalci v dar. Statistika pokaže, da sta Mikaela in Marcel usklajena tudi pri letnici zmag, saj te datirajo v isto leto: 2013, 2016 in 2018. »Prva tekma je vedno nekaj posebnega, imela sem tudi številko ena. Dobro sem smučala, na tem lahko zdaj gradim,« je bila navdušena Američanka, ki je tekmo na skrajšani progi zaradi vetra začela in zaključila.
 

Trojec do točk


Čeprav so bile ves teden zahtevne razmere za delo, je organizatorjem uspelo dobro pripraviti progo, ki je tudi smučarkam in smučarjem z višjimi startnimi številkami omogočala boj za uvrstitev med 30. Z dobrimi vtisi Levi zapušča slovenska reprezentanca. Tako se je Meta Hrovat s startno številko 33 zavihtela na 7. mesto po prvi vožnji, na koncu pa pristala na še vedno spodbudnem 12. mestu.

»Prva vožnja mi je zelo dobro uspela, na progi sem se počutila res dobro. Nikoli še nisem bila v slalomu s tako dobrim izhodiščem po prvi vožnji in moram priznati, da sem bila malo nervozna. A to so izkušnje za naprej. V slalomu napredujem, to se zdaj vidi pri rezultatih, kar me zelo veseli in z dobrimi občutki grem v Killington,« je povedala Hrovatova, ki ji je družbo v finalu delala še Maruša Ferk, bila je 22. Ana Bucik je bila za desetinko prepočasna za drugo vožnjo, brez finala je ostala Klava Livk.
 

Gruba bi bil ponosen


Do točk je včeraj prišel še Štefan Hadalin, ki je slalom končal na 18. mestu. Da je bila proga dobra in pravična za vse, je potrdil najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki je s štartno številko 82 prišel na 32. mesto ali 28 stotink sekunde prepočasi za finale. Kar ni uspelo Žanu, pa se je izšlo Bolgaru Albertu Popovu. S številko 75 je tekmo končal na 20. mestu. To so njegove sploh prve točke v svetovnem pokalu. Zasluge za to gredo zagotovo tudi Dragu Grubelniku, ki je bil Albertov trener do tistega usodnega 17. novembra 2015, ko je izgubil življenje v prometni nesreči v Avstriji.

Nadarjeni Popov je preživel, tri leta in dan pozneje pa se je veselil prvih točk v svetovnem pokalu. Gruba bi bil nanj še kako ponosen. Sezona se nadaljuje ta vikend v Severni Ameriki; dekleta čaka tehnični vikend v Killingtonu, fante pa smuk in super G v Lake Louisu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije