NOGOMET

Navijače vijoličnih dražita Sarajevo in Ferencvaros

Slovenski klubi bodo danes dobili tekmece v evropskih tekmovanjih. Maribor v kvalifikacijah za LP, Olimpija, Domžale in Mura v EL.
Fotografija: Trener Maribora Darko Milanič vidno okrepljeno moštvo zavzeto pripravlja za prve evropske nastope. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Trener Maribora Darko Milanič vidno okrepljeno moštvo zavzeto pripravlja za prve evropske nastope. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Štirje slovenski nogometni prvoligaši bodo danes okrog poldneva dobili tekmece za prve dvoboje na evropski sceni. Na sedežu Evropske nogometne zveze (UEFA) v Nyonu, kjer je glavni šef Aleksander Čeferin, bo Maribor dobil nasprotnika v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov (LP), Olimpija, Domžale in Mura pa v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo (EL).
 

Drugi krog je obveznost


Vijolični so med nosilci prve faze tekmovanja. Na seznamu možnih tekmecev so klubi iz skupine nenosilcev: Suduva (Litva), Valletta (Malta), Sarajevo (BiH), Piast Gliwice (Poljska), Pjunik (Armenija), CFR Cluj (Romunija), Ferencvaros (Madžarska), Kalju Nomme (Estonija), Sutjeska (Črna gora), Partizani Tirana (Albanija), Valur Reykjavik (Islandija), Linfield Belfast (Severna Irska), HB Torshavn (Ferski otoki), Riga (Latvija), Saburtalo Tbilisi (Gruzija) in zmagovalec predkroga, v katerem se bodo na turnirju v Prištini pomerili Lincoln Red Imps (Gibraltar), Santa Coloma (Andora), Tree Penne (San Marino) in Feronikeli (Kosovo).
Trener Maribora Darko Milanič vidno okrepljeno moštvo zavzeto pripravlja za prve evropske nastope. FOTO: Uroš Hočevar
Trener Maribora Darko Milanič vidno okrepljeno moštvo zavzeto pripravlja za prve evropske nastope. FOTO: Uroš Hočevar

Tik pred današnjim žrebom ob Ženevskem jezeru bodo naštete klube razdelili po skupinah, tako da se bo krog možnih tekmecev za slovenskega prvaka skrčil. Prva tekma bo 9. ali 10. julija, povratna pa teden pozneje.
Za četo trenerja Darka Milaniča, ki se je po prvem tednu vadbe in prijateljski tekmi z Mozirjem (8:0) včeraj odpravila na enotedenske priprave v Moravske Toplice, je logični cilj napredovanje v drugi krog. Ime drugega morebitnega tekmeca bodo Štajerci izvedeli že jutri na drugem delu žreba.

»Zdaj se bodo zahteve stopnjevale, na vrsto prihajajo zahtevne prijateljske tekme, saj bo šlo kmalu zares. V tem tednu bo že več aktivnosti in potrebovali bomo še več osredotočenosti. Ne le zaradi tekem, tudi zavoljo spoznanja, da moramo določene zadeve v naši igri ponoviti in jih glede na novince tudi prilagoditi. Osnovni namen je, da bi se čim bolje uigrali. Na voljo imamo še tri tedne priprav, ki jih moramo izkoristiti na najboljši možni način, ob popolni zbranosti vsakega posameznika,« je pojasnil Milanič.

Za privržence Maribora bi bil nedvomno poseben izziv dvoboj s Sarajevom, za katerega igrata nekdanji član Kopra in Maribora Amar Rahmanović ter bivši član Domžal Aladin Šišić. Član prvaka BiH je tudi nekdanji vratar Olimpije in Triglava Elvis Džafić, ki okreva po operaciji limfnih žlez na vratu, potem ko je zbolel za hudo boleznijo hodgkinov limfom. Zaradi bližine je zanimiv tudi obračun z madžarskim prvakom Ferencvarosom, pri katerem igra slovenski reprezentant Miha Blažič, ki ga trenira legenda ukrajinskega nogometa Sergij Rebrov.

Težje delo za Muro

V kvalifikacijah za evropsko ligo sta Domžale in Olimpija med nosilci, Mura pa med nenosilci, tako da lahko črno-beli iz Murske Sobote pričakujejo dokaj zahtevnega tekmeca. Prve tekme bodo 11. julija, povratne pa 18. julija. Iz Domžal so sporočili, da bo v rumenem dresu po novem igral tudi obetavni estonski reprezentant Mattias Käit, ki se je ob Kamniško Bistrico preselil iz angleškega Fulhama. Dvajsetletni vezist je tretja okrepitev za zasedbo trenerja Simona Rožmana po Branku Iliću in Josipu Ćorluki. Klub sta zapustila vratar Krševan Santini in branilec Kobie Morris

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije