PLANICA

Najprej žalosten, nato se je začela v njem nabirati jeza

Anže Semenič v kvalifikacijah odličen drugi za Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom. Slabe razmere med drugimi asi prekrižale račune tudi Domnu Prevcu in Tilnu Bartolu.
Fotografija: Anžetu Semeniču je po včerajšnjih poletih zelo odleglo. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Anžetu Semeniču je po včerajšnjih poletih zelo odleglo. FOTO: Marko Feist

PLANICA – Tekmovalno razsodišče, ki mu kot vodja v Planici poveljuje Gabrijel Gros, je včeraj izjemno slabo opravilo svojo nalogo in bi si glede na številne kritike težko prislužilo zadostno oceno. Potem ko je pod streho spravilo zgolj eno serijo za trening, so mu v kvalifikacijah stvari ušle bolj ali manj izpod nadzora. Žrtve napačnih odločitev so bila nekatera zveneča skakalna imena, ki se niso uvrstila na današnjo tekmo, za katero bodo zeleno luč na letalnici bratov Gorišek prižgali ob 15. uri. Na njej ob Norvežanu Danielu Andreju Tandeju (199,5 m/41. mesto), svetovnem prvaku v poletih iz Oberstdorfa ter tretjeuvrščenem tako v skupnem točkovanju za svetovni pokal kot posebnem seštevku preizkušenj na letalnici, ne bo niti Nemca Andreasa Wellingerja (179,5 m/56.), olimpijskega prvaka in podprvaka iz Pjongčanga, slabše razmere pa so prekrižale račune tudi izvrstnima slovenskima letalcema na smučeh Tilnu Bartolu (188,5 m/43.) in Domnu Prevcu (188 m/53.). Da to ni realno stanje, je četverica pokazala z izjemno dolgimi poleti na treningu, na katerem je imel najmlajši od bratov Prevc (232,5 m) še tretjo oceno, Bartol, ki je z 234,5 metra za 4,5 metra izboljšal osebni rekord iz Vikersunda, pa deveto.
Avstrijec Gregor Schlierenzauer je z 253,5 metra poskrbel za doslej najdaljši polet v Planici, na žalost pa je po pristanku z rokami podrsal po snegu. FOTO: Marko Feist
Avstrijec Gregor Schlierenzauer je z 253,5 metra poskrbel za doslej najdaljši polet v Planici, na žalost pa je po pristanku z rokami podrsal po snegu. FOTO: Marko Feist

Domen in Tilen predskakalca

»Nekateri so imeli z osmega zaletnega mesta 20 točk odbitka, jaz pa sem s sedmega dobil sedem točk pribitka; to je približno 3 m/s razlike, kar se na takšni napravi zelo pozna. Seveda moj nastop ni bil idealen, je pa bil podoben tistemu s treninga, s katerim sem imel tretji dosežek, zdaj pa 53. Če razmere naredijo 50 mest razlike, ne vem, ali je to ravno pošteno,« je zmajeval z glavo Domen. »Lahko bi počakali kakšnih 15 minut, da bi se razmere umirile, ali kvalifikacije preložili na petek. Najprej sem bil žalosten, zdaj se v meni nabira tudi jeza. A to je šport v naravi in s tem se moram pač sprijazniti. Upam le, da to ni bil moj zadnji letošnji tekmovalni polet,« si je zaželel 18-letni skakalec kranjskega Triglava, ki v posebni razvrstitvi poletov drži visoko četrto mesto, v skupni pa je 33. – vsega sedem točk za trideseterico, ki ima pravico do udeležbe v nedeljskem sklepnem dejanju sezone. Če bi nastopil na današnji preizkušnji, bi jih skoraj zagotovo osvojil, tako pa bo – podobno kot Tilen – poskušal glavnega trenerja Gorana Janusa za nastop na jutrišnji moštveni tekmi prepričati kot predskakalec.
Več kot 13.000 gledalcev si je ogledalo kvalifikacije na letalnici bratov Gorišek. FOTO: Marko Feist
Več kot 13.000 gledalcev si je ogledalo kvalifikacije na letalnici bratov Gorišek. FOTO: Marko Feist

Semenič le za Forfangom

Skozi kvalifikacije se je sicer na veselje 13.200 gledalcev, med katerimi je bila večina otrok, prebilo kar deset Slovencev, med katerimi se je najvišje zavihtel Anže Semenič (234 m), ki je moral premoč priznati zgolj Norvežanu Johannu Andreju Forfangu (241 m), za katerim je zaostal za 8,1 točke. »Malo sem si oddahnil. Kar sem kazal na Norveškem, kamor sem sicer odpotoval bolan, ni bilo nič. In ko gre voz enkrat navzdol, ga je težko ustaviti. Na srečo sta mi tu uspela dva dobra poleta,« je odleglo 24-letnemu članu NSK Tržič FMG, ki je skrivnost uspeha pripisal malce spremenjenemu položaju v počepu. »Po pogovoru s trenerji sem ga zastavil nekoliko višje, zaradi česar me je bolje odneslo od mize,« je razkril Semenič. Naš drugi najboljši mož je bil Jernej Damjan (223,5 m/14.), ki pa v nasprotju z večino reprezentačnih kolegov včeraj ni pretirano užival, ker ga je v zraku vrtelo in ni vedel natančno, kaj se bo zgodilo. »Ker nisem več najmlajši, moj srček močneje razbija,« je priznal 34-letni tekmovalec ihanskega Sama. Dve mesti za njim je pristal Jurij Tepeš (235,5 m), ki si je tako celo prvič v sezoni zagotovil nastop na tekmi za svetovni pokal.
Robert Kranjec je včeraj vpisal svoj 200. polet prek 200 metrov. FOTO: Marko Feist
Robert Kranjec je včeraj vpisal svoj 200. polet prek 200 metrov. FOTO: Marko Feist

Kranjčev 200. polet prek 200 m

»Vse leto sem čakal na Planico. Tudi če bi zimo sklenil s tokratnima poletoma, bi mi bilo povsem zadosti,« je bil zadovoljen 29-letni skakalec Dolomitov in pristavil, da ima še kar veliko rezerv, ki jih bo poskušal izčrpati na tekmi. »Od 100 metrov naprej delam zelo dobro, tam sem močnejši od drugih, zato pa na odskočni mizi naredim preveč napak, da bi lahko posegel po višjih uvrstitvah,« je pojasnil Tepeš, ob katerem se bo prvič v tem koledarskem letu za točke na najvišji ravni potegoval tudi Robert Kranjec (238 m/21.), ki je prav včeraj vpisal že 200. polet prek 200 metrov. »No, vsaj v tem sem najboljši,« se je nasmehnil 36-letni Kranjčan in zaupal, da se je pri poskusu za trening samo zapeljal čez odskočno mizo, saj – kot je dejal – ni vedel, kje je in kaj se dogaja. »Ni se povsem preprosto po tako dolgem času spustiti s hitrostjo 100 km/h in več. V kvalifikacijah sem nato nastopil že bistveno bolje,« je še povedal Kranjec. Peter Prevc (214,5 m/25.), vidno nezadovoljen s prikazanim, je poudaril, da bo moral na tekmi, na kateri bodo pod slovensko zastavo leteli še Tomaž Naglič (222 m/28.), Anže Lanišek (204 m/32.), Cene Prevc (226,5 m/37.), Žiga Jelar (222,5 m/38.) in Bor Pavlovčič (214,5 m/40.), nastopiti bolj po moško – brez rezerve in strahu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije