POKAL VITRANC

Najlepše vabilo spisal Kranjec

Naslednji vikend v Kranjski Gori najboljši alpski smučarji za pokal Vitranc. Prireditelji so morali že trikrat odstranjevati novozapadli sneg s proge.
Fotografija: Žan Kranjec bo pravi magnet za navijače na sobotni veleslalomski tekmi za pokal Vitranc. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec bo pravi magnet za navijače na sobotni veleslalomski tekmi za pokal Vitranc. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Olimpijske igre se končujejo, karavana svetovnega pokala alpskih smučarjev z aktualnima olimpijskima prvakoma, Avstrijcem Marcelom Hirscherjem in Švedom Andrem Myhrerom, na čelu pa prihaja v Kranjsko Goro. Petdeset let mineva od prve tekme za pokal Vitranc. Temu primerno so organizatorji napovedali smučarski praznik na legendarni podkorenski strmini. Promocijski plakat krasi podoba Blaža Jakopiča, ki je nastopil na prvi tekmi leta 1968, danes pa je uspešen pravnik in dober igralec golfa. »To je bila še stara proga, mi pa smo imeli smuči dolge 210 oziroma kar 215 centimetrov. Če bi vam dal te smuči zdaj na noge, bi težko prišli z Vitranca v cilj. Nam je uspelo,« je povedal Jakopič, ki še danes pozorno spremlja tudi smučanje in se veseli tekem.



Sobota je že tradicionalno rezervirana za veleslalom, nedelja za slalom. Prvi dan bo glavni slovenski adut četrti z olimpijskih iger Žan Kranjec, v nedeljo bomo držali pesti za Štefana Hadalina. Nad organizacijo tekem bdi 22-članski organizacijski odbor, ki mu že drugo leto zapored poveljuje Grega Benedik. Pohvalil je svoje sodelavce in spomnil, da je prav ASK Kranjska Gora eden od petih elitnih organizatorjev svetovnega pokala, temu klubu pa že tretji mandat predseduje Srečko Medven, generalni sekretar Pokala Vitranc. Letos v Kranjski Gori snega ne manjka. Paradoksalno je, da so ga morali trikrat že odstranjevati in si s tem naredili dodatne stroške.

Elitna tekma

V četrtek je zeleno luč za tekmo prižgala tudi Mednarodna smučarska zveza (FIS). Snežno kontrolo sta opravila domačina Aleš Vidic in Janez Šmitek, ki sta podatke o snegu in progi poslala v Južno Korejo, kjer sta podatke in videomaterial preučila predstavnika FIS Marcus Waldner in Emanuel Coulder. »Kranjska Gora ima zaradi naše sposobnosti mesto v svetovnem pokalu tudi v prihodnje. Narediti pa bi bilo treba vse, da se tudi tekma Zlate lisice zadrži v Sloveniji,« je Benedik poudaril, da so na Gorenjskem vedno pripravljeni priskočiti na pomoč.

i pozabil poudariti, da skupaj z RTC Žičnice in Občino Kranjska Gora skrbijo za dva tekmovalna poligona, ki sta pripravljena za slovenske selekcijske ekipe. Lani si je tekme Pokala Vitranc po nekaterih ocenah ogledalo kar 109 milijonov TV-gledalcev. Letos gre neposredni prenos v 14 držav, v šestih bodo na sporedu posnetki ali reportaže. Organizatorji načrtujejo 1,48 milijona evrov prihodkov in 1,41 milijona odhodkov. Kar je plusa, po navadi investirajo ali oplemenitijo. Od lani so ponosni na posodobljen sistem zasneževanja, pripravili so rezervni start za veleslalomsko tekmo, poskrbeli za dodatna parkirna mesta, nov medijski center in novo konstrukcijo za LCD-ekran.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije