JUDO

Fabjan: Nalijmo si čistega vina

V Podčetrtku ta konec tedna evropski pokal v judu s 420 borci iz 27 držav.
Fotografija: Marjan Fabjan že pogleduje tudi v prihodnost. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Marjan Fabjan že pogleduje tudi v prihodnost. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Judo je že več kot desetletje najuspešnejši slovenski (olimpijski) šport, turnir za evropski pokal v Podčetrtku pa največje tekmovanje v tej japonski borilni veščini na sončni strani Alp. V večnamenski dvorani nasproti Term Olimia se bo ta konec tedna med seboj spoprijelo kar 420 judoistov iz 27 držav, od katerih so še posebno močne zasedbe prijavili zlasti Rusi, Nemci, Nizozemci in Belgijci.


Slovenska vrsta, ki šteje 28 tekmovalcev, bo številna, ne pa najmočnejša. Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak (do 63 kg) se je skupaj z Ano Velenšek (nad 78 kg), bronasto iz Ria de Janeira, in mladinsko evropsko prvakinjo Klaro Apotekar (do 78 kg) komaj dobro vrnila s krajših priprav na Japonskem, najboljši na stari celini Adrian Gomboc (do 66 kg) je – podobno kot omenjena trojica – z mislimi že pri naslednjih turnirjih za svetovni pokal, zaradi sredozemskih iger, ki se prav danes začenjajo v Tarragoni, v Podčetrtku ne bo niti peterice stalnih reprezentantov, sester Maruše (do 48 kg) in Anje Štangar (do 52 kg), Anke Pogačnik (do 70 kg), Andraža Jereba (do 66 kg) in Martina Hojaka (do 73 kg).

»V Podčetrtku največ pričakujem od Matjaža Trbovca (do 60 kg), Vita Dragiča, Eneja Mariniča (oba nad 100 kg) in Lie Ludvik (do 63 kg), ki je v začetku maja zmagala na evropskem pokalu v Sarajevu,« je uspešni trener kluba Z'dežele Sankaku in glavni organizator največjega judoističnega tekmovanja pri nas Marjan Fabjan izpostavil glavne slovenske adute in dodal, da se bodo na blazinah predstavili tudi nekateri mlajši borci, na katere računa dolgoročno in so po njegovem kandidati za nastop na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Marjan Fabjan že pogleduje tudi v prihodnost. FOTO: Tomi Lombar
Marjan Fabjan že pogleduje tudi v prihodnost. FOTO: Tomi Lombar

»Prav je, da si nalijemo čistega vina in vidimo, kje smo,« je poudaril 60-letni Celjan, ki je za organizacijo turnirja v Podčetrtku znova mobiliziral vse svoje nekdanje in zdajšnje vojake. Urška Žolnir tako vodi pisarno tekmovanja, Lucija Polavder je v teh dneh direktorica dvorane, v kateri bodo po turnirju še tridnevne priprave, Petra Nareks s prostovoljci vleče niti v ozadju, določene naloge bodo opravljale tudi Tina Trstenjak, Ana Velenšek in Katarina Apotekar. Na vprašanje, s čim bi bil torej zadovoljen na domačem tekmovanju, je odvrnil, da težko reče, ker nima pravega občutka. Boljšega ima za sredozemske igre. »Menim, da bi morali biti v judu med tremi najuspešnejšimi reprezentancami ...« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije