KOŠARKA

Evropska karta pogoj za evropsko Olimpijo

V kratkem naj bi bilo znano, ali bodo Ljubljančane povabili v evropski pokal.
Fotografija: Roman Lisac sestavlja novo Olimpijo. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Lisac sestavlja novo Olimpijo. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Nostalgiki le vzdihnejo ob misli na evroligaške tekme v Ljubljani. Pet let je že minilo od zadnje tekme, ki so jo Ljubljančani odigrali v elitnem tekmovanju. Potem so se morali zadovoljiti z evropskim pokalom in ligo prvakov.


Časi se spreminjajo, Petrol Olimpija pa se spogleduje z vrnitvijo v tekmovanja pod okriljem Združenja Uleb. Najprej jo mika evropski pokal, potem kar evroliga! »Ne le regionalna liga ABA, tudi druge regije so izgubljale mesta v evroligi. Italija je imela včasih štiri klube, zdaj le enega. Grčija ima namesto štirih dva. Vse to je odsev evolucije košarke v teh deželah. Drži tudi to, da smo v minulih letih izgubili tri velike blagovne znamke z območja nekdanje Jugoslavije, saj v evroligi in evropskem pokalu ni več Cibone, Partizana in Olimpije. Saj so še prisotni, a ne več na ravni, na kakršni so bili,« je tudi vodja evrolige Jordi Bertomeu razmišljal ob druženju z novinarji o zdajšnjem košarkarskem položaju v regiji, ki jo bo v evroligi zastopala podgoriška Budućnost. Crvena zvezda, poraženka finala, in Cedevita bosta igrali v evropskem pokalu, tja pa bi rada tudi Petrol Olimpija in beograjski Partizan. Bertomeu je v teh dneh opravil kar precej pogovorov na to temo, a se ni hotel izreči, kako sta bila pri lobiranju uspešna slovenski in srbski predstavnik.

Dragić, Nikolič, Murić?

»Če bi se razmere v teh blagovnih znamkah, torej v Ciboni, Partizanu in Olimpiji, spremenile, smo vedno pripravljeni preučiti njihov položaj. O dodelitvi posebnih vabil za EuroCup pa bomo odločali po koncu državnih prvenstev v drugih državah,« je še dejal Bertomeu. Prav Olimpija z novim direktorjem Romanom Liscem in klubsko ambicioznostjo, ki temelji na poplačilu dolgov iz preteklosti, s svojo zgodbo ustreza percepciji, ki jo ima Bertomeu o spremembah v nekdanjih košarkarskih velikanih na Balkanu.

Roman Lisac sestavlja novo Olimpijo. FOTO: Roman Šipić
Roman Lisac sestavlja novo Olimpijo. FOTO: Roman Šipić


Olimpija bi rada spet polnila Stožice in nekaj pomenila v regiji. Pridobitev vstopnice za EuroCup je prvi in nujni pogoj. Temu primerno bodo lahko v Ljubljani sestavili ekipo. Ni skrivnost, da bi se rad v evropski Olimpiji predstavil Edo Murić, Lisac še naprej vabi v Ljubljano Alekseja Nikoliča, ki pa ima še leto dni pogodbe v Bambergu. V Olimpijino ekipo bi z odprto pogodbo dodali tudi Zorana Dragića. Verjetno pa bi še katerega reprezentanta zanimala možnost, da bi se vrnil in pomagal.

To bi bila tudi ekipa, ki bi bila povšeči domači izbirčni publiki. V Ljubljani bi nadaljevali kaljenje potenciala za ligo NBA, Ukrajinca Yusufa Sanona, ki naj bi se mu pridružil tudi 18-letni Luka Šamanić, sin nekdanjega košarkarja Polzele in Krke Maria Šamanića. Šamanićev agent je ocenil, da bi bilo za igralčev razvoj najbolje, da bi se razvijal v Olimpiji, ki je ne nazadnje tudi blizu igralčevemu domu na Reki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije