MUNDIAL

Enajstmetrovke padajo kot po tekočem traku

Videotehnologija v spornih trenutkih na nogometnem SP kaže sadove.
Fotografija: FOTO: AP
Odpri galerijo
FOTO: AP

MOSKVA – Pa ne da bi primerjali športa, kot sta nogomet ali kriket, a v slednjem, konservativno angleškem izumu je videotehnologija občutno izboljšala odstotek pravilnih sodniških odločitev o nejasnih trenutkih med tekmo. V nogometu pa se vedejo, kot da so bolj papeški od papeža. Roko na srce, VAR oziroma videotehnologijo je treba imeti, saj bi bil v drugačnem primeru kaos pri sodniških odločitvah že na meji subjektivne anarhije.

Velesila Brazilija je tako zaradi le neodločenega izida 1:1 proti Švici na svoji uvodni tekmi na svetovnem prvenstvu v Rusiji jezna, ker mehiški sodnik Cesar Arturo Ramos ni posegel po sodobni tehnološki metodi za razjasnitev spornega momenta ob helvetskem izenačenju v 50. minuti. Steven Zuber je namreč malce pred zadetkom po strelu z glavo po brazilskem mnenju odrinil branilca Mirando, Ramos pa ni posegel po ponovnem ogledu tega trenutka v igri. Kariokam gre v nos tudi nedosojena enajstmetrovka nad Gabrielom Jesusom. »Videotehnologija je na voljo, da popravi očitne napačne sodniške odločitve na igrišču,«so pojasnili pri Mednarodni nogometni zvezi Fifa.

Torej je VAR namenjen bolj denimo presojanju o enajstmetrovkah in izključitvah kot »malenkostim«, kakršen prekršek v napadu. Švedi se sistemu VAR lahko zahvalijo za zmago nad Južno Korejo, saj je Andreas Granqvist zadetek dosegel iz enajstmetrovke, dosojene po ogledu počasnega posnetka.

Tudi Antoine Griezmann je proti Avstraliji Francoze povedel v vodstvo iz najstrožje kazni, piskane po videoogledu, čeprav je urugvajski sodnik Andres Cunha najprej nad spornim trenutkom v kazenskem prostoru le odmahnil z roko. Na SP pred štirimi leti je bilo na vsem tekmovanju dosojenih le trinajst najstrožjih kazni, v Rusiji, čeprav smo še v uvodnem delu tekmovanja, pa že do včerajšnje druge tekme dneva enajst. Seveda samo zaradi tehnologije VAR, na ruskem mundialu prvič uporabljene na nogometnem SP.

Ta smernica pa je že tudi sprožila šaljive komentarje. Christian Benteke, ki ga ni v belgijski izbrani vrsti, je namreč ob robu bazena na svoji trenutni dopustniški destinaciji na družabno omrežje le vrgel sliko skoka v osvežilno hladno vodo in priložil naslednje besede: »Ali potrebujemo VAR, da preverimo, ali je to skok, podoben kot ob zaigranem prekršku v kazenskem prostoru, ali ne?

VAR je potrdil, da je bil to skok.« No, očitno se je napadalec londonskega Crystal Palacea, prej tudi Aston Ville in Liverpoola, v Angliji navzel nekaj montypythonovskega nadrealističnega humorja. So ga pa na Otoku že obtožili, da je s padci v kazenskem prostoru izvabljal enajstmetrovke v prid svojim klubom.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije