MOTO GP

Desmo Dovi prehitel prvaka

Močno odmeva dramatičen uvod v svetovno prvenstvo motociklistov.
Fotografija: Andrea Dovizioso, ki bo v petek dopolnil 32 let, je dosegel deveto zmago v razredu motoGP. Foto: AFP
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso, ki bo v petek dopolnil 32 let, je dosegel deveto zmago v razredu motoGP. Foto: AFP

LJUBLJANA – Boljše uvodne dirke motociklističnega razreda motoGP si navijači ne bi mogli predstavljati niti v sanjah. Letošnja sezona se je na dirkališču Losail v Katarju začela v enakem slogu, v kakršni je minila lanska, scenarij za premierno uspešnico sta tudi tokrat spisala glavna igralca prejšnje sezone, Andrea Dovizioso (Ducati) in Marc Marquez (Honda), Desmo Dovi pa je tokrat premagal aktualnega svetovnega prvaka. Da so si navijači enega in drugega med dvobojem do ciljne črte grizli nohte, je skrbel Marquez, ki ne more iz svoje kože. Španec je kot pitbul na steroidih, neprizanesljiv do tekmecev na stezi, in niti tokrat ni bilo drugače, ko je poskušal dva ovinka pred ciljno črto prehiteti Doviziosa, kako drugače kot na silo.

Andrea Dovizioso, ki bo v petek dopolnil 32 let, je dosegel deveto zmago v razredu motoGP. Foto: AFP
Andrea Dovizioso, ki bo v petek dopolnil 32 let, je dosegel deveto zmago v razredu motoGP. Foto: AFP

Tako kot lansko sezono v Avstriji in pozneje na Japonskem je v boju do zadnjega centimetra steze potegnila krajšo mravljica iz Cervere, saj se ga je Desmo Dovi zdaj že dobro navadil. Ciljno črto je za hitrim ducatijem prečkal z zaostankom, ki ga ne moremo izmeriti niti s pomežikom očesa. »Poskusil sem, nekega dne mi bo tudi uspelo, toda tudi tokrat me je premagal, še tretjič v zadnjem krogu, vendar sem moral poskusiti, drugače ne bi mogel spati. Nisem razočaran, prav nasprotno. Izjemno sem zadovoljen, saj ta steza meni in hondi ne ustreza najbolje. Toda bili smo zraven do konca in sezono smo začeli tam, kjer smo jo lani končali, pri samem vrhu. Danes si je Dovi zaslužil to zmago, saj je bil preprosto hitrejši in pozneje je zaviral pri vhodu v ovinke. Mislim, da so navijači uživali,« Marquez, poln adrenalina, po dirki ni skrival navdušenja. Dovizioso je hudomušno dodal: »Očitno moram zamenjati strategijo, mislim, da jo zdaj že razume. Šalim se. Ničesar ne bi mogel narediti drugače in vesel sem, da mi je uspel manever, ko sem Marca prehitel čez robnik po notranji strani in na koncu izkoristil moč ducatijevega pogonskega agregata.«

Vodilna dirkača je ločilo le nekaj manj kot tri stotinke sekunde, a niti legendarni Italijan Valentino Rossi (Yamaha) ni bil daleč. Na tretjem mestu je črto, ki označuje konec dirke, prečkal le osem desetink za zmagovalcem in sezono odprl s tako želeno uvrstitvijo na oder za zmagovalce. Še pet krogov pred ciljem je bila slika na stezi popolnoma drugačna. Vodstvo je od starta zadržal Johann Zarco (Tech3 Yamaha), a so mu v sklepnem delu odpovedale pnevmatike, tako da je ujel le osmo mesto. Cal Crutchlow (LCR Honda) je osvojil četrto, sledil mu je Danilo Petrucci (Pramac Ducati), Maverick Viñales (Yamaha) pa je za Italijana pridirjal s 15. mesta, kamor je zdrsnil ob uvodu. Naslednja dirka bo 8. aprila na dirkališču Termas de Rio Hondo, kjer so se zaradi dogajanja na stezi že krhala prijateljstva in kuhale zamere. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije