MUNDIAL

Čudežu je ime Harry Kane, pozabite princa in Potterja

Angleži slavijo uvodno zmago svojih nogometašev na SP proti Tuniziji.
Fotografija: Takole je Harry Kane dosegel zmagoviti gol za Anglijo proti Tuniziji v sodniškem podaljšku. Foto: AFP
Odpri galerijo
Takole je Harry Kane dosegel zmagoviti gol za Anglijo proti Tuniziji v sodniškem podaljšku. Foto: AFP

LJUBLJANA – Britanski mediji na vse pretege poveličujejo kapetana in prvega strelca angleške reprezentance Harryja Kana, ki je ekipi treh levov v prvem obračunu na svetovnem prvenstvu zagotovil zmago z 2:1 proti Tuniziji. Štiriindvajsetletni napadalec londonskega Tottenhama, ki v karieri še ni osvojil nobene omembe vredne lovorike, se je v Volgogradu že na premiernem nastopu na mundialu otresel pritiska pregovorno zahtevne otoške javnosti in ostrih medijev, ki so pripravljeni zmleti tudi največje zvezdnike.


Angleži so silovito pritiskali na vrata Afričanov, a so si zmago zagotovili šele v prvi minuti sodnikovega podaljška. Kane je prvi gol zabil v 11. minuti, Tunizijci pa so izenačili iz enajstmetrovke, potem ko je Kyle Walker v kazenskem prostoru zrušil Fakhreddina ben Youssefa. Strelec je bil Ferjani Sassi v 35. minuti. Trud izbrancev selektorja Garetha Southgata je, kot rečeno, obrodil sadove v izdihljajih tekme, ko je spet udaril Kane. Ta pred dvema letoma na euru 2016 sploh ni zatresel mreže, tokrat je za dva zadetka potreboval samo dva strela, vso tekmo pa se je moral boriti z brezkompromisnimi tunizijskimi branilci, ki so ga zaustavljali na vse možne načine.

Samo avgusta še ni zabil

»Bil sem malce razočaran, ker sodniki niso ničesar dosodili med prerivanjem ob strelih iz kota. Nisem se jih mogel otresti. Toda vse, kar lahko storiš, je, da igraš naprej,« se je pridušal Kane nad delilci pravice. »V podzavesti smo mislili, da bi to lahko bil eden tistih dni, ko ti nič ne uspeva. Toda ravno zato trdo garaš, da lahko tudi po 90. minuti zmagaš. Imeli smo srečo in zadeli ob koncu tekme,« je priznal Kane, ki je dosegel kar osem golov na zadnjih šestih tekmah, ko je nosil kapetanski trak. V zadnjih enajstih dvobojih je bil strelec osemkrat. Zato niti ni čudno, da je njegova izhodiščna tržna cena 135 milijonov evrov in da si ga v svojih vrstah želijo pri Real Madridu, kjer so se v zameno zanj pripravljeni odreči Garethu Balu.


»Če ne bi zadel, bi se že začel spraševati o njegovi sposobnosti doseganja zadetkov na velikih turnirjih. Edina stvar doslej, ki je še ni dosegel, je zadetek avgusta. Vse preostale mejnike je dosegel, osebno sem navdušen nad njim,« je hudomušno hvalil svojega asa selektor Gareth Southgate in še podžgal navijače, naj pozabijo na princa Harryja in Harryja Potterja, saj je zdaj glavni angleški junak Harry Kane, ki je med rojaki sprožil nove upe, da bi lahko njihova reprezentanca resnično segla po višavah iz leta 1966, ko je osvojila doslej edini naslov svetovnega prvaka.


Kane je že med reprezentančnimi legendami, čeprav je v izbrani vrsti odigral le 25 tekem in dosegel 15 zadetkov. Za Anglijo je namreč na SP dva zadetka na tekmi zadnji dosegel Gary Lineker proti Kamerunu na mundialu 1990 v Italiji. Angleže v nedeljo čaka obračun s Panamo, ki je gladko izgubila z Belgijo (0:3). Belgija se bo z Anglijo pomerila v zadnjem krogu skupinskega dela, 28. junija, predvidoma se bosta udarili za prvo mesto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije