ROKOMET

Če bodo vsi pravi, ne bi smelo biti prevelikih težav

Slovenski rokometaši v kvalifikacijah za EP ne smejo ponoviti napake. Junija so ostali brez SP, zdaj so tekmice Latvija, Nizozemska in Estonija.
Fotografija: Orjaški Blaž Blagotinšek bo v prihajajočih tekmah za tekmece največji telesni izziv. Foto: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Orjaški Blaž Blagotinšek bo v prihajajočih tekmah za tekmece največji telesni izziv. Foto: Tomi Lombar

MARIBOR – Evropsko prvenstvo za rokometaše leta 2020 je velika neumnost, namreč po kriteriju, da bo na njem v razširjeni udeležbi prvič sodelovalo 24 reprezentanc. Slovenija je tako v kvalifikacijski skupini 4 za uvrstitev na prvenstvo stare celine, v njej so še Latvija, Nizozemska in Estonija. Po dve najboljši ekipi iz vsake od osmih skupin napredujejo na EP, to bo odigrano na Švedskem, v Avstriji in na Norveškem, udeležbo pa si bo pribojeval tudi najboljši kvartet tretjeuvrščenih izbranih vrst. Že tako ali tako je rokometni sezonski koledar prenatrpan, s težkimi izločilnimi boji in EP s kar 24 moštvi pa se večini vodilnih sil v evropskem rokometu in njenim igralcem nalaga dodatno breme. Evropska rokometna zveza ne more spremljati sodobnih smernic v organizaciji in kakovosti, bi pa denimo rada obračala denar in pokroviteljske prispevke iz lige prvakov. O popolni absurdnosti kvalifikacij še to; Latvija, Estonija in Nizozemska rokometno niso igrale na nobenih OI ali EP, niti na SP, razen Nizozemske, ki je na mundialu nastopila leta 1961. Slovenija boje za prvenstvo stare celine začenja drevi ob 20.15 v mariborski dvorani Lukna proti Latviji, v prvem delu v nedeljo ob 18.30 v Talinu sledi še obračun proti drugi izbrani vrsti z Baltika, namreč Estoniji. Pa ne da bi podcenjevali kvalifikacijske tekmece varovancev selektorja Veselina Vujovića, slovenskim rokometašem je v zadostno opozorilo že to, da so se junija proti Madžarom opekli v izločilnem situ za uvrstitev na naslednje svetovno prvenstvo. Tako bronasti s SP v Franciji naslednje leto ne bodo branili tretjega mesta, Črnogorec na slovenski klopi pa mora barko brez nasedanja peljati do EP 2020 in istega leta gledati tudi na cilj olimpijske udeležbe v Tokiu. Veselin Vujović ima seveda tudi zaradi že omenjenega napornega ritma klubskih tekem težave s številnimi poškodbami igralcev. Matica Grošlja, ki si je strgal sprednjo kolensko križno vez, je že pred začetkom nedeljskih priprav v Zrečah nadomestil Nejc Cehte, Žigo Mlakarja, ta ima natrgano mečno mišico, a je vseeno prišel v zreški tabor, pa Jaka Malus. Kapetan Vid Kavtičnik in Marko Bezjak pa sta za ta del izločilnih bojev od selektorja dobila počitek.

Veselin Vujović ne podcenjuje nasprotnikov na poti na EP, a kvalifikacije bi moral končati z nasmeškom. Foto: Mavric Pivk
Veselin Vujović ne podcenjuje nasprotnikov na poti na EP, a kvalifikacije bi moral končati z nasmeškom. Foto: Mavric Pivk

Še vedno tretji na svetu

O nesmislu kvalifikacijskih terminov veliko pove tudi dejstvo, da se je devet igralcev zaradi tekem v tujih državnih prvenstvih izbrani vrsti priključilo šele v ponedeljek. Absurdno, namreč glede na dejstvo, da je uvodna tekma že v sredo. »Zaradi poškodb ne morem računati tudi na Vida Poteka in Boruta Mačkovška, a vseeno menim, da imamo zanju dobri zamenjavi. Sicer smo na tekmah proti Latviji in Estoniji favoriti, to moramo potrditi na igrišču in zmagati. Smo člani Slovenije, še vedno smo tretji na svetu in tako se moramo tudi vesti. V tem kratkem obdobju moramo predvsem uigrati obrambo, računam tudi na našo sposobnost improvizacije. Za glavnega igralca Latvije, 215 cm visokega Dainisa Krištopansa, pa ne verjamem, da nam bo delal veliko težav, imamo obrambo, ki lahko ustavi katerega koli svetovnega asa,« se slovenski selektor Veselin Vujović zaveda lastne kakovosti. »Treba se je zbrati in maksimalno oddelati te kvalifikacije. Ne smemo si privoščiti, da se ne bi uvrstili na dve zaporedni prvenstvi. Z Latvijo smo že igrali, Krištopans je njihov glavni igralec. Vsa igra sloni na njem, a tudi drugi igralci imajo kakovost,« pravi krožni napadalec Matej Gaber. »Če bomo vsi pravi, ne bi smelo biti prevelikih težav. Malce smo že utrujeni, saj so vsa tekmovanja na klubski ravni v polnem zamahu. Zato se je za ti dve tekmi resnično treba zbrati in ju dobiti,« poziva Gabrov reprezentančni kolega na istem igralnem položaju Blaž Blagotinšek. »Vemo, da smo favoriti skupine, zavedati pa se moramo, da ni avtsajderja. Na eni tekmi lahko vsak premaga vsakogar. Tudi zaradi težav s poškodbami moramo biti pazljivi in iti na polno,« pa je vse zaokrožil Blaž Janc.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije