SKOKI

Bertonclja ni ničesar strah, Damjan je lahko še zraven

V petek začetek svetovnega pokala v smučarskih skokih 2018/19. V slovenskem taboru le še ena neznanka glede starta v Visli.
Fotografija: Jernej Damjan že nestrpno pričakuje prve tekme v Visli. Foto: AP
Odpri galerijo
Jernej Damjan že nestrpno pričakuje prve tekme v Visli. Foto: AP

LJUBLJANA  – Še pred nekaj leti si ob temperaturah, ki že več tednov vladajo v srednji Evropi, ne bi mogli predstavljati, da bodo že čez štiri dni v Visli sposobni izpeljati kvalifikacije za prvo tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih. Ne, na kaj takega si še nedolgo tega niti največji optimisti niti pomisliti ne bi drznili.
Žak Mogel bo prestal ognjeni krst v svetovnem pokalu. Foto: Miha Šimnovec
Žak Mogel bo prestal ognjeni krst v svetovnem pokalu. Foto: Miha Šimnovec

Toda z razvojem strojev, ki omogočajo izdelavo umetnega snega celo pri desetih stopinjah Celzija in več (takšne sicer vremenoslovci za jug Poljske napovedujejo tudi za prihodnje dni), ter učinkovitimi rešitvami za njegovo shranjevanje se je marsikaj spremenilo. Zdi se, da zdaj v skokih nič več ni nemogoče.
 

Sedmi bo znan tik pred zdajci


Marsikaj je mogoče pričakovati tudi od slovenske reprezentance, ki je v poolimpijski sezoni 2018/19 doživela precej sprememb. Udarno ekipo od pomladi vodi Gorazd Bertoncelj, ki je po slabši zimi nasledil našega doslej z naskokom najuspešnejšega skakalnega selektorja Gorana Janusa. Kranjski trener, ki je za pomočnika izbral Nejca Franka in Matevža Šparovca, je skupaj s sodelavci v moštvo za Vislo že uvrstil Jerneja Damjana, Anžeta Laniška, Žaka Mogla, Bora Pavlovčiča, Anžeta Semeniča in Timija Zajca, sedmo mesto v kombiju pa je pustil še prosto.
Jernej Damjan že nestrpno pričakuje prve tekme v Visli. Foto: AP
Jernej Damjan že nestrpno pričakuje prve tekme v Visli. Foto: AP

"Zadnjega člana bomo izbrali tik pred zdajci. Med kandidati je tudi Domen Prevc, od katerega pa pričakujemo bistveno več kot zgolj boj za sedmo mesto v ekipi," je poudaril Bertoncelj in glede odsotnosti Petra Prevca pojasnil, da ima še nekaj deficita v gibljivosti gležnja. Upa, da se bo ta po približno 50 skokih izboljšala in da bo potem spet nared za nastop na tekmi svetovnega pokala. Kar zadeva izbor šesterice, odločitev po Gorazdovih besedah ni bila težka.

"Ekipa se je oblikovala med pripravami. Na Poljsko bodo odpotovali fantje, ki so na zadnjih treningih skakali najbolje," je razložil 42-letni Kranjčan in dodal, da je izbrana šesterica odskakovala od drugih. Bili so občutno boljši tudi od, denimo, nekdanjih stebrov reprezentance, kot sta Robert Kranjec in Jurij Tepeš. V strokovnem štabu so sicer zadovoljni z zdajšnjo pripravljenostjo reprezentantov. "Kaj njihovo zdajšnje skakanje dejansko pomeni med elito, je v tem trenutku težko reči. To bodo pokazale tekme, ki se jih veselim. Osebno me ni strah. Upam, da si bodo fantje zaupali, da bodo tekmovali sproščeno in da ne bodo podlegli pritisku," si je zaželel Bertoncelj, ki upa tudi, da so v ekipi že izkoristili bonus poškodb v sezoni.
 

Že 17. sezona v svetovnem pokalu


Najizkušenejši v zdajšnjem slovenskem moštvu, ki so ga odgovorni – kot je razkril predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič – po prejšnji zimi načrtno pomladili, je kajpak Damjan. V svetovnem pokalu je ognjeni krst prestal že konec marca 2003 v Planici, kar pomeni, da bo prihajajoča zima že njegova 17. v svetovnem pokalu.

"V ekipi se odlično počutim, ne pomnim, da bi bilo vzdušje v njej kdaj tako prijetno. Fantje so odkriti, odprti, pošteni, veliko se šalimo med seboj," je zaupal 35-letni Ljubljančan in glede svoje forme dejal, da je zadovoljen. "V skokih se mi sicer prikradejo še malenkostne napake, a hvala bogu, da se, saj to pomeni, da imam še možnost za napredek," je razmišljal Jernej, ki ne ve, koliko skokov je naredil v pripravljalnem obdobju, ker jih pač ne šteje.


"Za moja leta ni dobro, če jih je preveč, saj začneš takrat, ko si utrujen, delati napake. Največkrat se odločam glede na trenutno razpoloženje, tako se je že zgodilo, da sem trening končal že po štirih skokih, ker so bili vsi na zelo visoki ravni. Zakaj bi jih potem naredil več? Zavedam se, da svoje eksplozivnosti ne bom več pretirano izboljšal, tudi tehnike ne bom več kaj prida izpilil. Moja naloga je, da pridem do svojega maksimuma, ki me je že ponesel na vrh. Le zakaj bi si želel še več?" se je vprašal skakalec ihanskega Sama, za katerega je najpomembneje, da uživa v skokih in si jih želi.
 

Upa, da so se Poljaki kaj naučili


Ker je zaradi krajšega oddiha, ki ga je izkoristil za skok z družino v Gardaland, izpustil priprave v Oberstdorfu, prejšnji teden pa je treninge v Innsbrucku odpihnil veter, je njegova skakalna lakota kar precejšnja. V Visli bo zadovoljen, če bo prikazal svoje najboljše poskuse. "Če jih bom, sem lahko še vedno zraven," je prepričan zmagovalec dveh tekem za svetovni pokal (Saporo 2014 in Kuusamo 2017), ki lani še ni bil v ekipi za uvodno postajo. Glede na to, kako slabo pripravljeno je bilo doskočišče v Visli, je bil vesel, da ga ni bilo tam.


"Že po televiziji je bilo grozno gledati, kako je bilo šele v živo. Upam, da so se Poljaki kaj naučili," Damjan upa, da bo skakalnica Adama Malysza kljub toplemu vremenu pripravljena, kakor se spodobi za tako ime. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije