SMUČANJE

Brez vmešavanj, šef je lahko le eden

Po 13 letih se v slovensko smučanje vrača Janez Slivnik. Grega Koštomaj smukače pozna že od otroških kategorij.
Fotografija: Janez Slivnik (drugi z leve) se po 13 letih vrača v slovensko smučanje. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Janez Slivnik (drugi z leve) se po 13 letih vrača v slovensko smučanje. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Le še alpski zbor mora potrditi trenersko garnituro za sezono 2019/20 – kar se bo zgodilo v začetku junija –, da bodo vse reprezentance v alpskem smučanju dokončno izoblikovane tudi na papirju. Moško ekipo za tehnične discipline bo še naprej vodil Klemen Bergant, Peter Pen ostaja na čelu smukaške, ki jo bo okrepil Grega Koštomaj, nekdanji trener Ilke Štuhec. Od ženske reprezentance se je poslovil Denis Šteharnik, vodil bo moško ekipo za evropski pokal, dekleta pa bo prevzel Janez Slivnik, ki se po trinajstih letih dela v tujini vrača v domovino.
Janez Slivnik (drugi z leve) se po 13 letih vrača v slovensko smučanje. FOTO: Roman Šipić
Janez Slivnik (drugi z leve) se po 13 letih vrača v slovensko smučanje. FOTO: Roman Šipić

Slivnika, ki je delal z žensko reprezentanco na začetku svoje trenerske poti, pod njegovim vodstvom se je Tina Maze prebila med veleslalomske prvokategornice in slavila pet zmag v svetovnem pokalu, so v slovensko smučanje snubili že spomladi leta 2014. A tedaj ni čutil prave podpore, zato se je odločil za avstrijske veleslalomiste.

»Očitno ni bil pravi čas za vrnitev. Šel sem v Avstrijo, kar se je izkazalo za pozitivno izkušnjo. V slovenskem smučanju zdaj vlada pozitivna energija, menim, da so naredili velik korak, odkar smo se nazadnje pogovarjali,« je poudaril, da je najlepše delati v domačem okolju. V Avstriji mu je ob koncu poolimpijske zime potekla pogodba, ponudili so mu drugo delovno mesto (evropski pokal), za katero pa se ni odločil.


Pristop drugačen kot pri Ilki

Njegova pomočnika bosta Sergej Poljšak in Mitja Kunc. »Dekleta bom poskušal spraviti na čim višjo raven, ni me strah, da nam ne bi uspelo,« se nadeja Slivnik, ki poudarja, da ima ekipa potencial, najprej pa je treba pozdraviti poškodbe. »O ciljih težko zdaj govorim, morajo pa biti visoki,« razmišlja.

Del ekipe ostaja Jure Hafner, doslej osebni trener Mete Hrovat, od katerega Slivnik pričakuje, da bo pomagal tudi pri delu z drugimi tekmovalkami. V prejšnji sezoni so se v delo Slivnikovega predhodnika vmešavali drugi spremljevalci, česar on ne bo dovolil. »Šef mora biti en človek, tudi direktor je le eden, enako velja za predsednika. Če se bodo pojavili moteči dejavniki, bomo ukrepali,« je odločen.

Ob Slivniku je novost v reprezentanci Koštomaj, ki se je iz Ilkine samostojne ekipe preselil k smukačem. »Dobro jih poznam že iz otroških kategorij v mariborskem Braniku, odlično smo sodelovali tudi v zadnjih letih, ko sem bil še pri Ilki,« je povedal Koštomaj, ki se zaveda, da vse, kar je delovalo pri Štuhčevi, ni nujno, da bo tudi pri smukačih. »Pristop bo moral biti drugačen. Ne grem v novo poglavje s pedigrejem uspehov z Ilko, ampak odpiram novo knjigo, pravzaprav na kratko prebrano, ki jo je treba spisati do konca,« je povedal trener, ki je osredotočen na vrhunske rezultate.

Kaj bo zanj največji izziv? »Dokazati, da je iz slovenskega smučarja mogoče narediti šampiona. Boštjan Kline je to že kazal, pa še kdo je potencial.« Poudarek bo na individualnem pristopu, osredotočen je na delo s Klinetom. »Morate pa vedeti, da to niso otroci, ki sledijo trenerju. So izoblikovane osebnosti, ki delujejo po nekih principih. Ne moreš kar priti, ukazovati in tekmovalec ti bo slepo verjel. Ne gre za iskanje kompromisov, ampak pametnih skupnih poti,« je že poprijel za delo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije