PRVAK

Od Džerzeleza do svetovnega prestola

Objavljeno 03. maj 2012 21.18 | Posodobljeno 03. maj 2012 21.18 | Piše: Igor Đurović

Življenjska zgodba evropskega in svetovnega prvaka v kikboksu, ki živi in dela v Sloveniji.

Volje in energije mu ne manjka, drugi dom je našel v Sloveniji. Foto: I. Đ.

Almedin Hasanagić, ki v Ljubljani vodi svoj klub borilnih veščin Jin Jang, ima za seboj uspešno in poučno življenjsko zgodbo. Ta povsem ustreza imenu njegovega kluba. Jin in jang sta namreč dopolnjujoči se nasprotji, ki skupaj tvorita celoto. Hasanagićeva športna pot pa je sestavljena iz vzponov in padcev, po katerih je bil še močnejši in uspešnejši.

Danes 31-letni profesionalni borec iz Fojnice (BiH) je od sedmega leta treniral karate, pri šestnajstih pa je začel vadbo kikboksa v domačem klubu Džerzelez. Ko je bil star 13 let, je v vojni vihri na bosanskih tleh izgubil očeta. Družinsko tragedijo in nove življenjske okoliščine je premagoval tudi ali predvsem s športom. Kikboks je postal njegovo življenjsko vodilo in strast hkrati.

Sanjska kariera s trenerjem Mujićem

Od najstniških let je Almedinova športna pot vodila strmo navzgor, saj je kljub poškodbam postal dvakratni nosilec pasu za evropskega prvaka ter dvakratni svetovni prvak v kikboksu po pravilih K-1. »Leta 2000 sem se preselil v Cazin, kjer me je prevzel zdajšnji trener Nijaz Mujić, in skupaj z njim sem začel najuspešnejša leta profesionalne kariere. Nizal sem zmago za zmago v poltežki kategoriji do 83 kilogramov in se leta 2001 priključil nemškemu klubu Steko ter leta 2004 v Baslu v Švici prvič postal svetovni prvak v amaterski konkurenci kikboksa po pravilih K-1. V istem letu sem prestopil tudi v skupino profesionalnih borcev in osvojil najprej naslov nemškega prvaka, nato pa še evropski naslov, ki sem ga ubranil tudi naslednje leto,« razloži Hasanagić.

Prvi vrhunec kariere je sledil 25. decembra 2005, ko je z naslovom svetovnega prvaka poplačal vse garanje, odrekanje, vztrajnost in pozitivno naravnanost tudi v najtežjih trenutkih. Ob tem je v šampionski borbi staknil zelo resno poškodbo noge, zato je moral za več mesecev prekiniti vadbo. Izguba naslova svetovnega prvaka v naslednjem letu ga ni ustavila. Kot pravi profesionalec, ki je nagnjen k perfekcionizmu, je potrpežljivo okreval, znova začel naporne treninge in pripravil nov pohod na tron. Konec decembra lani je tako z jekleno voljo, odlično podporo trenerjev in s kakovostnimi borbami še drugič postal svetovni prvak.

Ustalil se je v Sloveniji

Almedin Hasanagić se je po bogati karieri, v kateri je pridobil ogromno izkušenj in strokovnega znanja, v zadnjih letih ustalil v Sloveniji. Odločil se je, da bo mladim fantom in dekletom posredoval kar največ svojega navdušenja in ljubezni do kikboksa, zato je marca v Ljubljani odprl svoj klub. Mlade amaterje in profesionalce uči tehnik in bontona kikboksa. Člani, ki jih je vsak dan več, sicer radi potožijo nad zahtevnostjo treningov, a hkrati z nasmehom povedo, da je treniranje s svetovnim prvakom in z vzornikom odlična priložnost.

Deli s prijatelji