LIGA PRVAKOV

Žrtvovanje in pogum v bitki na Bavarskem

Objavljeno 29. april 2014 13.11 | Posodobljeno 29. april 2014 13.12 | Piše: R. T.

Nogometaši Real Madrida v polfinalu lige prvakov proti Bayernu branijo prednost 1:0.

Že res, da je pretekli teden Real Madrid na prvi polfinalni tekmi lige prvakov na svojem stadionu Santiago Bernabeu premagal Bayern z 1:0 (strelec Karim Benzema) in da v dvoboju dveh tako izenačenih tekmecev že minimalna prednost lahko zadostuje za napredovanje. Toda ne glede na to bo treba drevi od 20.45 vse tako rekoč ponoviti, saj mora bavarski šampion po 90 minutah zmagati z dvema zadetkoma razlike, če noče položiti orožja oziroma nadaljevati v podaljške ali celo v izvajanje enajstmetrovk za odločitev o prvem finalistu elitnega klubskega tekmovanja. Po današnjem super obračunu izgovori ne bodo več prišli v poštev, saj bodo eni ali drugi veliki poraženci sezone, v kateri so odkrito naskočili vrh Evrope oziroma vsaj finalni nastop 24. maja v Lizboni.

»Hoteli smo doseči zadetek na prvi tekmi v gosteh. Ni nam uspelo, zato bomo morali zdaj toliko bolj napasti. Pri tem pa bomo morali paziti na njihove nasprotne napade. Tega ne bomo zmogli sami, potrebujemo podporo naših navijačev, ki so bili doslej čudoviti. Skupaj lahko pridemo do finala, saj si to vsi srčno želimo,« je poziv trenerja Bayerna Pepa Guardiole, ki v ključnih trenutkih sezone posluša številne kritike. Potem ko si je njegovo moštvo že pred časom zagotovilo naslov prvaka v bundesligi, so sledile nemotivirane predstave polne razočaranj na domači sceni. Guardiolovo uveljavljanje tiki-taka igre, prenešene iz Barcelone, je marsikomu pošteno načelo živce po predstavi v Madridu, ko so si Bayernovi asi podajali žogo do onemoglosti, konkretnost pa so pustili v slačilnici. Nemce skrbi forma francoskega zvezdnika Francka Riberyja, ki se je v zadnjih tednih kar malce izgubil, vselej znova so negotovi, kje bo igral kapetan Philipp Lahm, ki ga šef nenehno seli z boka na sredino in obratno. »Philipp lahko igra kjer koli, razen v vratih,« odgovarja španski strateg. Toda niti okusno bavarsko pivo in klobasice ne preženejo navijaških skrbi pred tekmo sezone.

Obe železi v ognju

Zaradi lastnih problemov s svojim sicer zdravim moštvom je Guardioli prav malo mar, ali bosta pri nasprotnikih od prve minute na igrišču tudi rekonvalescent Cristiano Ronaldo in gripozni Gareth Bale. Pretekli teden je bil prvi pri 50 odstotkih svojih zmožnosti, drugi je igral le zadnjih 20 minut. Verjeti je, da bo Carlo Ancelotti tokrat v ogenj poslal oba. »V povratnem obračunu potrebujemo vse: žrtvovanje, pogum in kakovost. Imamo majhno prednost, toda nihče ne ve, kaj se bo zgodilo,« meni Ancelotti, ki je po dvakrat osvojil ligo prvakov z Milanom kot igralec (1989 in 1990) in trener (2003 in 2007). Real je že izgubil letošnje špansko prvenstvo, rekordni deseti naslov evropskega prvaka pa je sveti cilj. V kraljevem klubu nanj čakajo že od leta 2002. Medtem pri Bayernu upajo, da bodo prvi po omenjenem Ancelottijevem Milanu iz prejšnjega stoletja, ki jim bo uspelo ubraniti lovoriko z velikimi ušesi. Druga povratna polfinalna tekma LP bo jutri, ko se bosta v Londonu spopadla Chelsea in Atletico Madrid, ki sta po izidu 0:0 dolžna narediti še praktično vse.

Deli s prijatelji