OBRAČUN

Žreb določil polfinalna para lige prvakov

Objavljeno 24. april 2015 16.17 | Posodobljeno 24. april 2015 16.18 | Piše: STA, P. Pa.

Prvi tekmi bosta na programu 5. in 6. maja, povratni pa 12. in 13. maja. Finale bo 6. junija v Berlinu.

NYON – Barcelona in Bayern München ter Juventus Torino in Real Madrid, branilec naslova, se bodo pomerili v polfinalu nogometne lige prvakov, so določili na žrebanju v švicarskem Nyonu. Prvi tekmi bosta na programu 5. in 6. maja, povratni pa 12. in 13. maja. Finale bo 6. junija v Berlinu.

»Gremo,« je dejal Pep, ko je slišal za žreb

Dvoboj Barcelone, ki je sedmič v zadnjih osmih letih v polfinalu tega tekmovanja, in Bayerna bo poseben za trenerja Bavarcev Pepa Guardiolo. Ta je z Barcelono kot igralec osvojil ligo prvakov leta 1992, nato pa kot trener s Katalonci v štirih sezonah v vitrine pripeljal 14 lovorik, vključno s tistima iz lige prvakov 2009 in 2011.

Leta 2013, ko je Bayern v polfinalu lige prvakov s skupnim izidom 7 : 0 ponižal Barcelono, Guardiole ni bilo več v klubu, takrat je ekipo vodil Tito Vilanova. »Samo nogomet lahko piše takšne zgodbe. Vemo, da nas čaka dober tekmec. Lepo je biti v tem položaju, komaj čakam,« je dejal Bayernov športni direktor Matthias Sammer in dodal: »Pep je dejal gremo, ko je slišal za žreb. Sicer pa ekipi v napadalnem smislu nimata česa skrivati, obe sta še kako dobri v igri naprej.«

Barcelono zdaj vodi Guardiolov nekdanji soigralec Luis Enrique. »To bo poseben dvoboj, saj bo na drugi strani Pep. To bo zanj prva tekma proti Barceloni in prva, ko se bom sam proti njemu pomeril kot trener. Prav gotovo bo posebna tekma tudi za moje igralce,« je povedal Enrique, ki ga ne skrbi to, da bodo prvo tekmo igrali doma. »V tej sezoni lige prvakov smo odigrali 10 tekem, zmagali smo na devetih, izgubili pa smo eno. Poskusili bomo zmagati tako doma kot v gosteh.«

Izenačen dvoboj

Branilec naslova madridski Real pa bo prvo tekmo igral v Torinu pri Juventusu. Dvoboj je ponovitev tistega iz finala leta 1998, ko je Real zmagal v Amsterdamu z 1 : 0. Tudi tokrat so Španci v vlogi favorita. »Pomerili se bomo z legendarnim klubom. Mislim, da je dobra novica za nogomet in ligo prvakov, da se je Juventus vrnil na to raven. Pričakujem zelo izenačen dvoboj,« je dejal nekdanji zvezdnik Reala in zdaj eden njegovih direktorjev Emilio Butragueñ o. »Z Juventusom smo se pomerili že lani. So zelo tekmovalna in konkurenčna ekipa. Upam, da bodo nekateri naši igralci okrevali po poškodbah in da bomo v dvoboj vstopili stoodstotni,« upa Butragueno.

Desetkratni evropski prvaki so v četrtfinalu v tesnem boju izločili madridski Atletico Jana Oblaka. Italijanski strokovnjak Carlo Ancelotti, trener Reala, je igral v zadnji ekipi, ki je ubranila naslov v elitnem klubskem tekmovanju, in sicer v dresu Milana 1989 in 1990. Sedel pa je tudi že na klopi Juventusa med letoma 1999 in 2001. Torinčani so v polfinalu prvič po letu 2003, ko so v manchestrskem finalu izgubili prav proti Ancelottijevemu Milanu po streljanju enajstmetrovk.

Glede tega so črno-beli v vlogi obstrancev, preostali trije polfinalisti so namreč v zadnjih šestih sezonah skupaj zbrali kar 13 nastopov v polfinalu lige prvakov, štirikrat pa so v tem obdobju tekmovanje tudi osvojili.

»Zelo smo veseli, da smo po 12 letih spet v polfinalu. Igral sem proti Realu na zadnji polfinalni tekmi (Juventus ga je v polfinalu premagal s 4 : 3 v sezoni 2002/03). Prepričan sem, da bo zelo zanimivo in da bomo sestavili dve dobri predstavi. Videli bomo, če bo to dovolj za nadaljevanje naše poti proti vrhu,« meni Juventusov ambasador Pavel Nedved.

Deli s prijatelji