DERBI

Zmaji želijo naposled potacati vijolice

Objavljeno 16. avgust 2015 11.25 | Posodobljeno 16. avgust 2015 11.25 | Piše: Marko Uršič

Drevi bo v Ljudskem vrtu večni derbi med nogometaši Maribora in Olimpije.

Nigerijec Ezekiel Isoken Henty bo zmajska nevarnost pod Kalvarijo. Foto: Leon Vidic/Delo

Ni dvoma, danes bo v večnem slovenskem nogometnem derbiju, v 6. krogu Prve lige Telekom Slovenije, Maribor premagal Olimpijo. Vsaj po dosedanji statistiki sodeč. Od časa prve lige je bilo odigranih 24 dvobojev, vijolični so jih dobili trinajst, devet tekem se je končalo brez zmagovalca, dvakrat pa so se veselili ljubljanski zmaji. Še posebno v mariborskem domovanju Ljudskem vrtu pa je statistika za prestolnični klub povsem porazna. Obdravski prvoligaš je zmagal osemkrat, štirikrat je bilo neodločeno, zeleno-beli pa iz Štajerske še nikoli niso odšli z zmago. Zadnja tekma pod Kalvarijo, bilo je 29. aprila, se je končala z zmago varovancev Anteja Šimundže s 4:1.

Tržna razlika

V samostojni Sloveniji je Olimpija, pustimo tisto stvar o preimenovanju po bankrotu, osvajala prva prvenstva med letoma 1992 in 1995. No, od tistega že daljnega leta pa so se denimo Mariborčani kar trinajstkrat okronali kot državni prvaki, niz je v zadnjem obdobju nepretrgan že vse od leta 2011. Oba kluba sta prestala finančni potop, vijolični so tudi po zaslugah uspešnih iger v starocelinskih klubskih tekmovanjih kaj primaknili v blagajno, v Ljubljani še iščejo staro žogobrcarsko slavo. Prejšnjemu klubskemu lastniku, kralju banan Izetu Rastoderju, ni uspel preboj, zdaj se trudi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić. Ta je že bil lastnik angleških nogometnih klubov Portsmouth, Leicester City in Sheffield Wednesday, zdaj pa bo s svojim denarjem razsuto žogobrcarsko prestolnico v zeleno-belih barvah poskušal vrniti na šampionske tirnice.

Ne le v kakovosti, tudi pri igralski vrednosti je med osrednjeslovenskim in štajerskim klubom velika razlika. Nogometaši Maribora so po nemški spletni strani transfermarkt tržno vredni 15,33 milijona evrov (najdražji je Petar Stojanović z dvema milijonoma evrov), Olimpijini pa 7,93 milijona. Tu ima z 800.000 evri najvišjo ceno Andraž Šporar. Vijoličnim je nekaj svojih kakovostnih igralcev, z Josipom Iličićem na čelu, uspelo prodati v boljše nogometne lige, Olimpija pa v modernejših časih še čaka, da ji bo uspel met prodajnega značaja. A to tudi priča, da res dobri nogometaši hitro zapustijo slovensko gnezdo, saj so tuji klubi finančno in plačilno sposobnejši, drugače pa je igralna raven klubov Prve lige Telekom Slovenije na povprečni stopnji. Tudi zaradi tega bo drevi ob 20.15 v Ljudskem vrtu priložnost, da tradicionalna slovenska kluba Maribor in Olimpija prikažeta dober in odprt nogomet brez kalkulacij in živčnosti, ki bo zadovoljil izbirčno obdravsko publiko.

Deli s prijatelji