EVROPSKI POKAL

Zmaji spet bruhajo ogenj

Objavljeno 04. december 2015 10.35 | Posodobljeno 04. december 2015 10.36 | Piše: Drago Perko

Union Olimpija je dosegla četrto zmago v evropskem pokalu in si odprla vrata v drugi krog.

Zack Wright je za zdaj še usidran v Ljubljani.
 Foto: Blaž Samec / Delo

LJUBLJANA – Košarkarji Olimpije so kot mačke. Ko jim je najtežje, najdejo še eno življenje, po navadi celo zmagajo in si odprejo nova vrata. Skratka, preživetveni nagon zmajev je mačji in pol. V to sfero spada tudi četrta zmaga v evropskem pokalu. Slavili so sredi Bonna, 88:93 je bilo za Olimpijo, ki je zadnjič zmagala na nemških tleh 15. januarja 2009, ko je premagala Albo. Takrat sta v dresu zmajev blestela Vladimir Golubović in Miha Zupan, zdaj pa so drugi časi. Golobrada četa trenerja Gašperja Potočnika ima ob sebi le izkušena Savo Lešića in Zacka Wrighta.

»Večji del tekme smo igrali dobro, v napadu smo bili racionalni, zelo dobro smo se odzvali,« je bil nad tekmo svojih varovancev upravičeno navdušen trener Potočnik. Pred zadnjimi petimi minutami jih je opozarjal, naj se ne sprostijo, naj odigrajo mirno in zbrano do konca. Pa je šlo na eni strani v uho, na drugi pa ven. Nemci so zavohali strah v kosteh zmajev, ki so dovolili serijo 0 : 14: »Prehitro smo se sprostili, nekaj nepotrebnih napak je bilo, zgrešili smo tudi mete iz izdelanih akcij in nekaj odprtih,« je Potočnik v slogu zdravnika postavil diagnozo, kaj se je zgodilo z njegovo ekipo. Igralcem je zažugal, da si ob takšnem vodstvu podobne končnice ne smejo dovoliti.« Pa so si jo – na srečo je bil Zack Wright zbran (14 točk) in tudi Sava Lešić (24 točk) pri metu (in tudi predrzen – ko je zadel prosti met, je kazalec položil na usta in utišal dvorano), svoje pa je dodal še ostrostrelec otroškega obraza Miha Lapornik (13 točk).

Direktor kluba je napovedal, da  Wright ne bo odšel iz Ljubljane

»Zmaga šteje, saj nas ohranja v boju za napredovanje,« je vesel Gašper Potočnik, da obisk Bonna decembra niso izkoristili le za nakup daril, ampak za zelo pomembno zmago. Olimpiji se v tej sezoni ni dobro pisalo, po devetih porazih v desetih tekmah so bile glasne govorice, ki so napovedovale veseli november in december ter konkretno prevetritev pisarn in trenerskega kadra. A je Potočniku uspelo v prvi vrsti prepričati igralce, da znajo in zmorejo. Vrnili so mu z dobrim napadom (v obrambi ima Olimpija še precej rezerv) ter zmagami, ki so Potočnika (če bi ga slučajno odpustili, sta se zanj že ogrevala dva druga slovenska ligaša) zadržali v sedlu. Prelomnica je bila zmaga nad Nanterrom, ko so zmaji pokazali najboljši obraz v obrambi v tej sezoni. »Pa saj ne igramo nič drugače, kot smo. Drži pa, da so bili fantje po seriji porazov v krču. Želeli so pokazati, kaj znajo, pa tega nismo zmogli. Po domači zmagi proti Francozom se nam je odprlo,« je vesel trener Potočnik, ki pa v slogu principa korenček in palica po pohvali fante tako spet prime na trdo. »Še naprej bo treba garati in se dokazovati,« jih opomne in spomni na tekmo lige ABA. V 13. krogu bo Olimpija jutri gostovala v Beogradu pri Partizanu. Krka ga je letos že premagala, Tajfun je bil blizu, Olimpija pa ima priložnost, da še enkrat pokaže, koliko je je v hlačah.

Lažje ji bo, ker bo v ekipi še naprej Američan Wright. Pred tedni je hotel proč, italijanski snubci so ga vabili v Avellino. »Zack ostaja v Olimpiji tudi v drugem delu evropskega pokala, če se tja uvrstimo,« napoveduje direktor Olimpije Matevž Zupančič.

 

Deli s prijatelji