EVROPSKA LIGA

Zmaji še niso zreli za junake trilerjev

Objavljeno 22. julij 2016 09.44 | Posodobljeno 22. julij 2016 09.45 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Olimpije so po dramatičnih tekmah klecnili na prvi evropski oviri.

Trener Olimpije Rodolfo Vanoli mora odpraviti velika nihanja v igri zmajev. Foto Jure Eržen

Zgodilo se je pričakovano. Nogometaši Olimpije so potrdili, da v tej sezoni še niso zreli za resne evropske dosežke. V obeh tekmah s slovaškim prvakom Trenčinom so bili po poraznih vstopih v tekmi prisiljeni loviti tekmeca. V Stožicah so po 32 minutah zaostajali 0:4 in na koncu iztržili znosen poraz 3:4, na povratni tekmi v Žilini pa so v prvih 20 minutah prejeli zadetka iz prekinitev, na koncu pa zmagali s 3:2, a to ni bilo dovolj za napredovanje, saj je Trenčin ob skupnem izidu 6:6 dosegel več zadetkov v gosteh (strelci na drugi tekmi so bili Rangelo Janga v 13. in Matuš Bero v 20. ter Dejan Kelhar v 41., Blessing Eleke v 45. in Denis Klinar v 79. minuti), grenak priokus ostaja tudi zaradi tega, ker je imela Olimpija v obeh kočnicah tekme izjemni priložnosti za četrti zadetek, v prvem dvoboju je bil nezbran Denis Klinar, na Slovaškem pa je v sodnikovem podaljšku strel Etiena Velikonje obranil domači junak Igor Šemrinec. Pod črto Trenčin povsem zasluženo napreduje v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov, kjer se bo udaril s poljskim šampionom Legio iz Varšave. Ta obračun bo dodatno razkril kakovost slovaškega prvaka in posledično tudi Olimpije.

»V evropskih tekmovanjih niso dopuščena prevelika nihanja v igri. Mi smo jih imel kar nekaj na obeh tekmah in bili kaznovani. S tem ne želim zmanjšati ogromnega truda in motiva, ki so ju vložili naši nogometaši, vendar dejstvo je, da se na evropski ravni igra povsem drugačen nogomet. Olimpija je bila, žal, za svoje napake kaznovana, na drugi strani pa na ni uspelo iz dveh imenitnih priložnosti v končnici obeh tekem iztržiti kaj več kot le častno slovo od kvalifikacij za ligo prvakov,« je dejal trener zmajev Rodolfo Vanoli, ki je tudi tokrat v moštvu pogrešal poškodovana vratarja Nejca Vidmarja in vezista Roka Kronavetra. Zdaj ga čaka izpolnitev osnovnega poslanstva; da z zeleno-belimi ostane na vrhu slovenskega nogometa.

Če si bodo Ljubljančani tudi v domačem prvenstvu in pokalnem tekmovanju privoščili tovrstna nihanja v igri, bodo tenko piskali tudi v slovenskih bitkah. Prvo opozorilo so dobili že v tekmi 1. kroga Prve lige Telekom Slovenije s Celjem, kjer so z muko osvojili tri točke. Toda sami niso dali kaj prida na ta opomin, saj so bili z mislimi pri Trenčinu. Avgusta pa jih bo prej ali slej doletel tudi kakšen odhod, tarči tujih klubov sta tako Miha Zajc kot Kronaveter, ki je že naravnost skrivnostno poškodovan. Vse bolj se krepi prepričanje, da ga vodstvo Olimpije ščiti pred novo poškodbo, ker je v igri donosen prestop. To bi lahko vzbudilo ogorčenje pri navijačih, sploh če športni direktor Nenad Protega ob blagoslovu predsednika Milana Mandarića ne bo pripeljal adekvatne zamenjave za zvezno vrsto. Glede na kakovost razpoložljive zasedbe Vanoli pri obračunih v PLTS ne sme imeti izgovorov v odsotnosti poškodovanih Nemanje Mitrovića, Nika Kapuna, Vidmarja in Kronavetra. Za zdaj še vedno obrvi dviguje angažma štoperja Đorđa Crnomarkovića, ki ga Vanoli očitno še ni sprejel za svojega. Je res vprašljiva njegova kakovost? S tem vprašanjem se velja pozabavati tudi pri Juliusu Wobayju. Ni kaj, Protego čakajo vznemirljivi tedni.

 

Deli s prijatelji