NOGOMET

Zmaji na krilih navijačev ohranili evropske upe

Objavljeno 15. julij 2016 09.35 | Posodobljeno 15. julij 2016 09.36 | Piše: Rok Tamše

Šokantna tekma nogometašev Olimpije in Trenčina v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Miha Zajc, desno, s soigralci kljub domačemu porazu še upa na napredovanje. Foto: Tomi Lombar.

Razprave o nenavadnem razpletu dvoboja nogometašev Olimpije in Trenčina v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov še dolgo ne bodo pojenjale, niti potem, ko bo znan skupni zmagovalec po povratni tekmi. Zmaji so v prve pol ure doživeli popoln mrk, slovaški prvak pa jim je v tem obdobju natrpal mrežo s štirimi žogami, kar se ni zgodilo še nobenemu slovenskemu predstavniku v evropskih tekmovanjih. »Marsikaj bi lahko pričakovali, ne pa da bi po 32 minutah zaostajali za štiri zadetke. To pač ni slovenski nogomet, ampak mednarodni. Na tej ravni je treba imeti izkušnje. Toda videli smo odličen odziv igralcev, začeli smo igrati kot Olimpija, pokazali smo karakter, kakovost in dosegli tri zadetke, ki nam omogočajo, da še imamo upanje za napredovanje. Bolj kot prvi del tekme me zanima preostalih 60 minut. Zahvalil bi se občinstvu, ki nas je podpiralo od prve do zadnje minute. To je zame velika čast,« je dejal trener Olimpije Rodolfo Vanoli, ki je presenetil, ko je v začetno postavo uvrstil napadalca Etiena Velikonjo namesto Blessinga Elekeja in zaupal tudi mlademu, 18-letnemu defenzivnemu vezistu Jakobu Novaku pred izkušenim Ricardom Alvesom. Presenetljivo je to, da Vanoli ne najde ustreznega mesta za Juliusa Wobaya, ki ga je tudi tokrat imel za sodelavca v napadu, kjer se ne znajde dobro. No, v 50. minuti je namesto njega v igro poslal Elekeja, saj je moral na vsak način loviti goste. Nigerijec je znatno poživil napad zeleno-belih, ki so prišli na zadetek razlike, za izenačenje ali celo popoln preobrat pa je zmanjkalo zbranosti (Zajc in Denis Klinar), čemur je botrovala utrujenost. »Paziti moramo, da nas na začetku povratne tekme ne premagajo čustva in da bomo bolje začeli,« je še pripomnil Vanoli, ki je lani na klopi Luke Koper pogorel v dvoboju s hrvaškim Hajdukom v 2. predkrogu evropske lige. Po zmagi doma s 3:2 je v Splitu izgubil gladko s 4:1. Tudi tokrat visi v zraku dvom o ustreznosti taktike italijanskega stratega. Olimpija mora na Slovaškem za napredovanje zmagati z 2:0, 3:1..., toda Vanoli ni znan zagovornik napadalne igre. Vseeno verjame v svoje fante, nanje je zelo ponosen in prepričan, da bodo na povratni tekmi pokazali dobro igro.

Boj za Vidmarja in Kronavetra

V Olimpijini zdravstveni službi delajo vse, da bi bila za povratno tekmo s Trenčinom v Žilini nared prvi vratar Nejc Vidmar in prvi as moštva Rok Kronaveter. Prvi ima težave z ramo, drugi si že vse pripravljalno obdobje zdravi poškodovano koleno. Po odsluženi kazni zaradi kartonov bo imel trener Rodolfo Vanoli spet na voljo branilca Antonia Delameo Mlinarja. Sestavo moštva za tekmo na Slovaškem lahko skroji tudi dogajanje na sobotnem obračunu v 1. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ko se bo Olimpija v Stožicah pomerila s Celjem

Zajc: Igrali smo slabo

Prvo ime v ekipi zmajev je bil spet Miha Zajc, ki pa je zaradi specifičnosti tekme in verjetno zaradi nervoze po velikem zaostanku prepogosto vzel žogo v svoje noge in igral svojo igro. Toda, roko na srce, bil je razigran in je uspešno sejal paniko v obrambni vrsti Trenčina. »Za nami je težka tekma, nihče ni pričakoval takšnega začetka niti razpleta. Mislim, da smo odigrali slabo tekmo. Nasprotnik je kakovosten, kar smo vedeli že prej. Toda slab začetek, šok po hitrem prvem zadetku nas je spodsekal, potem smo dobili še tri zadetke. Sta bili pa dve dobri stvari; pokazali smo močan karakter, da smo ekipa, ki se lahko pobere po takšnem zaostanku, drugo so naši navijači, ki so nas ves čas spodbujali. Mislim, da so prav oni ključ do tega skorajda preobrata,« je razlagal Zajc, ki ga s soigralci čaka temeljita analiza, predvsem dogajanja v prve pol ure tekme. »Še vedno verjamem v napredovanje. Morda smo zdaj res v majhni psihološki prednosti, ker smo po visokem zaostanku trikrat zadeli in pokazali trden karakter. Mislim, da se lahko povratna tekma obrne v vse smeri,« je še dejal Zajc, ki je končni izid glede na potek vzel za ugodnega. Velik plus za moštvo je tudi to, da je okrog 5000 gledalcev zelo zavzeto podpiralo igralce kljub poraznemu začetku. To je bila velika moč Olimpijine družine v zelo negotovem večeru na startu evropske sezone. Po porazu so doživeli ovacije publike zaradi srčne in borbene igre, ker se niso predali in so zabili tri gole upanja.

Od 0:4 do 3:4

Po 32 minutah igre je s semaforja v Stožicah v oči bodel izid 0:4. Za Trenčin so zadeli James Lawrence (4. minuta), Samuel Kalu (6.), Rangelo Janga (20.) in Jakub Holubek (32.). Do odmora sta sledila zadetka Olimpije. Prvič se je v kazenskem prostoru dobro znašel Etien Velikonja (34.), nato je Miha Zajc odlično izvedel prosti strel z dobrih 20 metrov (43.). V drugem polčasu je padel le en zadetek, dosegel ga je rezervist Blessing Eleke v 89. minuti, potem ko se je po njegovem strelu žoga odbila od slovaškega branilca in prevarala vratarja Igorja Šemrinca za končni rezultat 3:4. Povratna tekma bo v sredo, 20. julija, ob 20.15 v Žilini, in ne v Trenčinu. Slovaški prvak namreč evropskih tekem ne sme igrati na domačem stadionu, ker ima igrišče z umetno travo. 

Toda v Trenčinu niti približno ne bo takšnega ozračja na tribunah. Trener slovaškega prvaka Martin Ševela je z mešanimi občutki komentiral stožiško dogajanje: »Odlično smo začeli, hitro zabili gole. Ko smo imeli na igrišču igralca manj, smo po napaki prejeli dva zadetka. V odmoru sem igralcem dejal, naj ne gledajo na rezultat, ampak naj igrajo, kot da je neodločeno. Tudi v drugem delu smo si priigrali nekaj priložnosti, imela jih je tudi Olimpija. Končni rezultat bi pred tekmo takoj sprejel. V gosteh doseči štiri zadetke ni kar tako, toda na drugi strani smo jih prejeli preveč. V tekmi se je potrdilo vse, kar smo pričakovali. Pripravljeni smo bili na močnega tekmeca z odličnimi posamezniki, izkušnje pa nam bodo pomagale v naslednjih dvobojih,« je prepričan Ševela.

 

Deli s prijatelji