IZ OLIMPIJE

Zmajem le nekaj evrov iz Poljske

Objavljeno 23. februar 2015 19.45 | Posodobljeno 23. februar 2015 19.45 | Piše: Rok Tamše

Po enotedenski preložitvi zaradi slabega vremena se bo v soboto začel drugi del državnega prvenstva nogometašev. Olimpijo je zapustil še en močan člen – Boban Jović.

Boban Jović in Nik Omladič sta zapustila Olimpijo. Foto: Jure Eržen

V finišu priprav na spomladanski del državnega prvenstva nogometašev se je največja sprememba zgodila v vrstah ljubljanske Olimpije. Zmaje je končno zapustil bočni branilec Boban Jović, ki se je že prej dogovoril, da bi poleti okrepil poljsko Wislo iz Krakova, zdaj pa sta oba kluba dosegla dogovor, da lahko 23-letni Celjan že zdaj odide v nov klub. Koliko je kapnilo v blagajno zmajev, ni znano, a zeleno-beli so dobili vsaj del denarnega nadomestila. Poleti bi namreč Celjan odšel kot prost igralec, brez kakršne koli odškodnine za Olimpijo. Da je odhod Jovića in še prej Nika Omladiča (preselil se je v nemškega drugoligaša Eintracht iz Braunschweiga) predstavljal tudi malo živčno vojno zaradi skromnega zaslužka kluba, potrjujejo tudi besede športnega direktorja Mileta Ačimovića: »Najbolj zanimivo pri vsem tem je, da se v našem medijskem prostoru kar naprej pojavljajo številne dezinformacije in laži, ki so spremljale vso to sago o Jovićevem in še prej Omladičevem odhodu v tujino. Želel bi povedati le to, da sta bili ponudbi Eintrachta za Nika Omladiča oziroma Wisle za Bobana Jovića edini konkretni v vseh teh letih njunega igranja v zeleno-belem dresu. Torej bolne insinuacije o tem, da si morajo naši igralci za odhod v drugo sredino plačevati odškodnino iz lastnega žepa, vsekakor ne držijo. Ob tej priložnosti pa bi Bobanu zaželel čim več uspešnih nastopov v dresu Wisle in da se nekega dne naše poti znova srečajo.«

Joviću kot da ni bilo dano oditi iz Olimpije. Ko pred časom ni želel podaljšati pogodbe z Ljubljančani, je za nekaj mesecev celo ostal na hladnem. »Veliko je bilo lepih, a tudi manj lepih trenutkov. Vendar ko potegnem črto, ne morem pozabiti na priložnost, ki mi jo je kot 17-letnemu mladeniču ponudila Olimpija. Navsezadnje sem v Ljubljani podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, si ustvaril družino in doživel kar nekaj velikih zmag v zeleno-belem dresu. To so trenutki, ki so večji in močnejši od kakršnih koli težav,« pravi dobitnik nagrade zmajevo srce, ki jo podeljujejo navijači Olimpije. V luči odhodov iz zmajevega gnezda bo zanimivo videti, kako bo v bližnji prihodnosti (morda že to poletje) videti denimo prestop napadalca Andraža Šporarja, člana mlade reprezentance, ki bo v petek dopolnil 21 let, po mnenju mnogo poznavalcev pa bi moral storiti korak naprej v karieri že lani. A kaj, ko na mizi ni bilo ponudb, ki bi zadovoljile apetite predsednika Izeta Rastoderja.

V primerjavi z Olimpijo se v Mariboru ukvarjajo zgolj s pripravljenostjo igralcev in piljenjem forme pred drugim delom tekmovanja v Prvi ligi Telekom Slovenije. V generalki so vijolični premagali velenjski Rudar s 3:0. »Stanje je spodbudno, širok kader nam omogoča ogromno možnosti rotacij. Trenutno imamo po dva enakovredna igralca za vsak igralni položaj, tako da trenutna forma odloča, kateri igralec bo začel tekmo. Enajsterica je odvisna tudi od nasprotnika, saj mu želimo vsiliti igro, ki mu ne ustreza. Fantje se zavedajo, da brez trdega dela, ponavljanja dobrih predstav na treningih in tekmah ne moreš biti član prve enajsterice NK Maribor. Nekaj dilem je še prisotnih, odpravljene bodo v tem tednu, in vsi že komaj čakamo, da se bo začelo zares,« je dejal trener Ante Šimundža. Skrbi ga samo zdravstveno stanje Dareta Vršiča in Jean-Philippa Mendyja, pri obeh je namreč mogoč tudi operativni poseg.

Vodilne Domžale so v generalki premagale drugoligaša Krško z 1:0, prvi gol v novem dresu je zabil Mate Eterović. Trener Luka Elsner opozarja, da dresi za prvo enajsterico še niso razdeljeni. »Pričakovali smo, da bomo imeli v zvezni vrsti dovolj kvalitete in da bomo lahko igrali določeno postavitev, vendar do zdaj še nisem dobil potrditve. Morda pa se rešitev skriva v rahli korekciji postavitve. V zadnjem tednu je možno še veliko narediti pri uigravanju taktične postavitve, prilagajanju na nasprotnika in izbiri igralcev, s katerimi bomo šli v boj v Velenju. Na fizični in tehnični pripravi se ne da nič več narediti. Popraviti se da le še malenkosti v taktični pripravi na tekmo z Rudarjem,« je pojasnil Elsner. Pari 22. kroga so: Rudar - Domžale, Radomlje - Olimpija (obe v soboto ob 15. uri), Maribor - Gorica (v soboto ob 16. uri), Krka - Zavrč (v nedeljo ob 15. uri), Luka Koper - Celje (v nedeljo ob 16. uri).

Deli s prijatelji