EURO 2016

Zlatan na poti Slovenije?

Objavljeno 14. oktober 2015 10.49 | Posodobljeno 14. oktober 2015 10.51 | Piše: R. T.
Ključne besede: Zlatan Ibrahimović

V kvalifikacijah za nogometno EP 2016 je lahko tekmec Slovenije tudi Švedska.

Bo morda novembra v Sloveniji gostoval najbolj priljubljeni bad boy svetovnega nogometa, Šved z balkanskimi koreninami Zlatan Ibrahimović? Superzvezdnik svetovnega nogometa, ki se ne trudi biti vselej prijazen, dostopen in poslušen, vsaj kar zadeva njegove trenerje, bi v deželi na sončni strani Alp vsekakor sprožil pravo evforijo, če bi se nedeljski ples kroglic na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) razpletel tako, da bi se v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Franciji pomerili reprezentanci Slovenije in Švedske.

Izbranci selektorja Erika Hamrena so v kvalifikacijski skupni G tako kot Slovenija zasedli tretje mesto. V tem ciklusu je bila v tej skupini razred zase Avstrija (devet zmag in en neodločen izid) z 28 točkami, Rusija si je z drugim mestom (20 točk) prav tako zagotovila uvrstitev na euro 2016, Švedi so se z 18 točkami privlekli le do dodatnih kvalifikacij, kar ni naletelo ravno na odobravanje njihovih privržencev. V zadnji tekmi rednega dela kvalifikacij so na domačih tleh v Solni premagali Moldavijo z 2:0, a so bili deležni žvižgov in številnih kritik. Ibrahimović je na tej tekmi zabil en gol, osmega v osmih kvalifikacijskih nastopih (ima še eno podajo), v 57. minuti pa po zamenjavi odšel na počitek. Ne glede na negodovanje občinstva je njegov status na Švedskem nedotakljiv, pri 34 letih je oboževan in občudovan, svojo priljubljenost pa zna povečati tudi s projekti zunaj nogometa. Trenutno v deželi slovite glasbene skupine Abba najbolj vznemirja s priredbo švedske himne, ki jo je posnel lani. Doslej si jo je na svoje računalnike preneslo že tri milijone sodržavljanov, zato je prejel tudi zlato ploščo. Du gamla Du fria (Ti stara, ti svobodna) že lep čas ne odmeva samo na protokolarnih dogodkih, v sodobni elektronski instrumentalni preobleki in s svojevrstnim recitiranjem Ibrahimovića ponuja povsem novo dimenzijo. Iz priseljenskega geta Malmöja se je dotaknil zvezd.

Toda postavni (194 cm) kapetan švedske reprezentance zdaj razmišlja le o zmagi v dodatnih kvalifikacijah in preboju na euro v Franciji. Motivov mu ne manjka, tudi zato ne, ker že od leta 2012 blesti v dresu francoskega prvaka PSG. »Vsi se želimo uvrstiti na euro. Play-off bo zahteven, toda mi bomo tam in borili se bomo do zadnjega. To bosta dve finalni tekmi,« ozračje podžiga Ibrakadabra, ki mu v brezkompromisnosti na igrišču radi sledijo vsi njegovi kolegi. Ob Ibrahimoviću je pri treh kronah še peščica zelo izkušenih igralcev, ki bi radi še enkrat silovito udarili v državnem dresu. To so vratar Andreas Isaksson (34 let, 125 nastopov), Mikael Antonsson (34, 27) in Kim Källström (123, 16), medtem ko ima Zlatan v rumeno-modrem dresu 109 nastopov, dosegel je že 59 zadetkov. Švedska je sicer leta 1992 izgubila v polfinalu EP z Nemčijo, od leta 1996 pa se je redno uvrščala na zaključni turnir stare celine. Leta 2012 je bila zadnja v predtekmovalni skupini z Ukrajino, Anglijo in Francijo.

Čakajoč na nedeljski žreb

Pred sinočnjimi tekmami so si nastop na evropskem prvenstvu 2016 ob gostiteljici Franciji zagotovili Italija, Wales, Belgija, Anglija, Islandija, Severna Irska, Avstrija, Portugalska, Švica, Španija, Češka, Nemčija, Poljska, Romunija, Albanija, Rusija in Slovaška. V zadnjih obračunih (po zaključku naše redakcije) so postali znani tudi potencialni nasprotniki Slovenije v dodatnih kvalifikacijah. Žreb štirih parov dodatnih kvalifikacij bo v nedeljo, 18. oktobra, v Nyonu. Tekme bodo od 12. do 17. novembra. Več o tem na spletni strani slovenskenovice.si/sport. Citat 

Deli s prijatelji