TRENERSKI STOLČEK

Zidane pojasnjuje: Nisem Guardiola

Objavljeno 06. januar 2016 11.24 | Posodobljeno 06. januar 2016 11.24 | Piše: R. T.

Nekdanji trikratni nogometaš sveta je začel delo kot trener Real Madrida.

MADRID – Nekdanji francoski nogometni reprezentant Zinedine Zidane, ki je blestel tudi v dresih torinskega Juventusa in Real Madrida, igralsko kariero pa je končal leta 2006, se je usedel na trenerski vroči stolček Reala, potem ko so Špancu Rafaelu Benitezu po zgolj sedmih mesecih dela pokazali vrata kraljevega kluba. Včeraj je okrog 6000 gledalcev z navdušenjem spremljalo prvi trening galaktikov pod taktirko 43-letnega Zizouja, ki debitira v vlogi stratega članskega moštva. Tako je z bleščečo se trenersko kariero startal tudi danes leto dni starejši Pep Guardiola, a je to bilo že leta 2008, torej pri njegovih komaj 36 letih, ko se je usedel na klop Barcelone in potem z njo v štirih sezonah osvojil neverjetnih 14 lovorik, tudi dve v ligi prvakov. Španska sedma sila je to vzela za iztočnico na včerajšnji novinarski konferenci z Zidanom v glavni vlogi.

Slovenija maja s Švedsko


Slovenska nogometna reprezentanca bo 30. maja igrala prijateljsko tekmo s Švedsko, ki bo nastopila tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji. Prizorišča še niso izbrali. Že od prej je znano, da bodo izbranci selektorja Srečka Katanca dve prijateljski odigrali marca, najprej proti Makedoniji 23. marca v Kopru, pet dni pozneje pa s Severno Irsko v Belfastu. 

 

»Guardiola je fantastičen trener. Kar počne, je zelo impresivno. Guardiola je Guardiola. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh. Z nikomer se ne bom primerjal. Tega nisem počel kot igralec in tega ne bom počel niti zdaj. Ni na mestu, da me primerjate z Guardiolo. Dosegel je neverjetne stvari,« je Zidane odločno odbil začetne napade novinarjev, potem pa pogledal v svoje dvorišče: »Imam jasne cilje in storil bom vse, da jih dosežem. V tem klubu je bil vselej pomemben dober nogomet in to mislim nadaljevati. Moramo igrati napadalno, uravnoteženo in nič drugega. Stalni cilj kluba je osvojiti ligo prvakov, prizadeval si bom, da bo to možno uresničiti.« Novopečeni strateg kraljevega baleta je med drugim zanikal, da bi bile znotraj moštva napetosti. »Dobre občutke imam, čeprav trener ni nikoli povsem pripravljen, še posebno ne tisti, ki še nikoli prej ni delal na tej ravni. Počutim se pripravljenega za ta izziv, sem motiviran in poln upanja. To mi bo pomagalo pri delu,« je prepričan veliki igralec Zidane, ki lahko podobno trenersko kariero začne graditi že v soboto, ko bo Real Madrid gostil Deportivo La Coruna.

Guardiola napovedal odhod

In ko je že bilo že toliko napisanega o Guardioli ... Trener münchenskega Bayerna, ki bo v tej vlogi le še do konca sezone, je prav včeraj (kakšno naključje!) nemškim novinarjem pojasnil, zakaj je nedavno napovedal odhod iz bavarskega velikana po treh sezonah. »Želim biti trener v Angliji. Mlad sem še in potrebujem nove izzive. Imam nekaj ponudb iz Anglije, a še ničesar nisem podpisal. Upam, da predsednik Karl-Heinz Rummenigge in drugi iz vodstva razumejo mojo odločitev. Žal bi mi bilo, če bi bili razočarani nad mojo izbiro,« je dejal Guardiola, ki je v treh letih pri Bayernu zaslužil 22 milijonov evrov, osvojil pet lovorik, med njimi pa (še) ni tiste za ligo prvakov. Poleti ga bo na klopi Bayerna zamenjal Italijan Carlo Ancelotti. »Carlo je idealen trener za to moštvo. Prepričan sem, da bo Bayernu z njim dobro,« mu je polaskal Katalonec, ki ga selijo na klop Manchester Cityja, Manchester Uniteda ali Chelseaja. 

Handanović podaljšal z Interjem

Slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović, ki je napovedal slovo od izbrane vrste, je podpisal novo, triletno pogodbo z italijanskim prvoligašem Interjem, kamor je prispel leta 2012 iz Udineseja. Po novem bo 31-letni Ljubljančan pri črno-modrih ostal do poletja 2019. Inter je po 17 krogih vodilno moštvo serie A, s točko prednosti pred Fiorentino, kjer vidno vlogo igra naš reprezentant Josip Iličić. Handanović je doslej prejel le 11 zadetkov. »Vesel sem podaljšanja pogodbe. Ko obe strani želita isto, nikoli ni problema,« je dejal Sarma.

 

Deli s prijatelji