POVRATNA TEKMA

Želijo ukrasti dalmatinsko fešto

Objavljeno 23. julij 2015 11.27 | Posodobljeno 23. julij 2015 11.27 | Piše: Rok Tamše Poročevalec s tekme Hajduk - Luka Koper

Nogometaši Luke Koper ob 19. uri proti Hajduku branijo prednost 3:2.

Goran Galešić in koprski soigralci bodo pred Hajdukom na vse pretege branili svojo prednost. Foto: Uroš Hočevar

SPLIT – Danes popoldne se bodo nogometaši Luke Koper iz svoje začasne dalmatinske baze, hotela Katarina v Dugopolju, spustili proti jadranski obali v dobrih deset kilometrov oddaljen Split, kjer se bo ob 19. uri na stadionu Poljud začela povratna tekma 2. kroga v kvalifikacijah za evropsko ligo s Hajdukom. To ni zgolj tekma za sosedski prestiž, oboji imajo pred očmi napredovanje in dodatni zaslužek na evropski sceni. Koprčani so že doslej zaslužili 430.000 evrov, če izločijo Hajduk, jih čaka še dodatnih 210.000. Toda najprej bo treba skočiti, potem pa šele reči hop in vzeti mikrofon na dalmatinski fešti v svoje roke. Slovenske pokalne zmagovalce, ki imajo iz prve tekme varljivo prednost 3:2, drevi čaka pekel v poljudski školjki. Dalmacija ne glede na njihovo mladost in neizkušenost želi videti zmagovite »bile tiče«, ki jih vodi Damir Burić, v letošnji sezoni debitant na klopi članskega moštva kot glavni trener. Navijači s Torcido so izjemna moč Hajduka, tako da vsi pričakujejo poudarjeno tremo igralcev Luke Koper, ko bodo začutili posebne vibracije s tribun, kjer bo po napovedih 25.000 gledalcev.

Trener rumeno-modrih Rodolfo Vanoli bo vsekakor pripravil ustrezno kompaktno obrambno igro, zgolj branjenje zmage pa bi pomenilo športni samomor. Igrati na izid 0:0 bi bilo lahko pogubno, je pa res, da vsak remi pomeni skupno zmago in napredovanje Luke Koper. »Vemo, da nas čakata visoka temperatura in tudi pregreto navijaško ozračje. Ker smo profesionalci, se moramo prilagoditi vsakršnim razmeram. Pričakujem dobro tekmo, vsi si želimo ponoviti predstavo iz prve tekme na Bonifiki. Verjamem, da lahko naše moštvo to uresniči. Na Poljudu se nimamo česa bati, saj smo dokazali, da smo kakovostnejša ekipa, če smo vsi popolnoma zbrani vseh 90 minut tekme. V Hajduku so nas pred prvo tekmo podcenjevali, vendar so na igrišču občutili našo moč. Zdaj nas bodo morali napasti, mi pa smo osredotočeni na svoj slog igre in naše adute. Zadovoljni bomo že z remijem, ampak igrali bomo na zmago. Napovedujem izid 1:0 za nas,« je bojevito kot vselej razpoložen kapetan kanarčkov Ivica Guberac. Vraževerni strateg Vanoli bo po vsej verjetnosti nalogo rezultatskega preživetja na poljudskem bojišču zaupal identični enajsterici, ki je Hajduku zabila tri gole na domačem terenu. Resnih razlogov za spremembe pravzaprav nima.

Šepa obramba

V vrstah Hajduka je čutiti nemir po nedeljskem remiju 0:0 z mestnim tekmecem Splitom v hrvaškem prvenstvu. Ni skrivnost, da je najšibkejši člen Splitčanov obramba, na letošnjih treh evropskih tekmah je prejela šest zadetkov. Tu se ponuja priložnost za bliskovite nasprotne napade Koprčanov na odprtem prostoru, ko bodo hajdukovci na krilih navijačev krenili v napad, kjer se bodo najbolj zanašali na kamerunskega hrusta Francka Ohandzo in domača mlada bisera Nikolo Vlašića in Andrijo Balića. »Zavedamo se, da bo to težka tekma. Prednost, ki jo imamo, je pomembna, a nam to še ne zagotavlja preboja v 3. predkrog, kar je naš cilj. Ne sme nas zavesti Hajdukov izid 0:0 s Splitom. Gre za dobro ekipo, ki bo tudi danes na svojem Poljudu igrala na vso moč. Še posebno bomo morali paziti na Vlašića in Ohandzo,« pred tekmo sezone, ki jo bo sodil Nemec Marcus Fritz, opozarja Matej Palčič, ki je z igro in pomembnima zadetkoma proti Mariboru in Vikungurju zelo dobro začel letošnjo sezono. Morda bo s svojo hitrostjo presenetil tudi obrambo »bilih« in utišal kultni Poljud.

 Poljudski pekel na TV

In v kakšnih postavah naj bi Hajduk in Luka Koper zaigrala drevi na Poljudu? Po vsem sodeč bo prva enajsterica dalmatinskega ponosa naslednja: Kalinić; Milović, Jefferson, Nižić; Tudor, Caktaš, Roguljić, Maloku; Balić; Ohandza, Vlašić. Verjetna postava Primorcev pa bo: Simčič; Šme, Halilović, Hadžić; Rahmanović, Guberac, Krivičić, Črnigoj, Palčič; Galešić; Ivančić. Tekmo z začetkom ob 19. uri si bo v neposrednem prenosu možno ogledati na prvem programu Sportkluba.

Deli s prijatelji