DERBI

Zeleno-vijolični koktajl

Objavljeno 18. april 2016 13.17 | Posodobljeno 18. april 2016 13.18 | Piše: Rok Tamše

Dvoboj nogometašev Olimpije in Maribora za naslov slovenskega prvaka dobiva nove in nove razsežnosti. Po incidentih spet v ospredju igra in goli.

LJUBLJANA, MARIBOR – Kakšen nor nogometni teden je za nami! Mnogi so že z bojaznijo pričakovali, da se bo izjemno vznemirljivo dogajanje v Prvi ligi Telekom Slovenije sprevrglo v mlakužo incidentov, žaljivk, primitivizma, kazni in zardevanja pred Evropo. Vse skupaj se je dogajalo z neverjetno hitrostjo, od že skoraj vojnih razmer na relaciji Zlatko Zahovič–Agim Ibraimi zaradi kontroverznih SMS-sporočil do skrivnostnega dogovora, ki naj bi ga akterja dosegla. Toda iz Ljudskega vrta ni nobenih konkretnih pojasnil. Vse skupaj je zavito v tančico skrivnosti, za Mariborčane pa je, jasno, najpomembnejše, da zmagujejo na igrišču in tako držijo korak z vodilno Olimpijo na minus dveh točkah.

Medtem je Olimpija ostala brez trenerja Marka Nikolića (vsaj na tekmah), ker je na tekmi pred televizijskimi kamerami rasistično žalil svojega napadalca Blessinga Elekeja. Do konca sezone ne sme voditi moštva, kot kaže, pa je v zmajevem gnezdu po zmagi v Domžalah že padla odločitev, da Nikolić še naprej pripravlja moštvo na treningih, njegov pomočnik Radoje Smiljanić pa bo zeleno-bele vodil na preostalih šestih tekmah. Kakšna smola sploh še lahko doleti Olimpijo v preostalem obdobju državnega prvenstva? Po neuspeli registraciji Danka Lazovića, odsotnosti prvega vratarja Nejca Vidmarja zaradi vnetja obraznega živca, kazni za Nikolića in sobotni, menda težji, poškodbi Elekeja, zaradi katere bi lahko že končal sezono, so morda le izčrpali vso nesrečo v tej sezoni.

Privrženci Olimpije se zdaj sprašujejo, ali bodo njihovi ljubljenci ob vseh teh pretresih ohranili prvo mesto in po 21 letih suše spet prinesli lovoriko v glavno mesto. Optimisti z velikim upanjem pričakujejo derbi največjih tekmecev, ki bo 7. maja v Stožicah, ko naj bi se na neki način odločalo o prvaku, če bosta tekmeca brezhibna ali pa enako neuspešna na drugih tekmah. Pesimisti v zeleno-belem se bojijo že naslednje tekme s Krškim, a se hkrati tolažijo, da so podobno zaskrbljeni njihovi veliki rivali izpod Pohorja. To, da Mariborčan Rok Kronaveter blesti v dresu Olimpije, onstran Trojan pa Ljubljančan Milivoje Novaković v dresu Maribora, je samo dodatni mik zgodovinskega prvenstva. 

 

Deli s prijatelji