NOGOMET

Zavrč je po Mariboru dal misliti še Olimpiji

Objavljeno 25. september 2015 17.38 | Posodobljeno 25. september 2015 17.38 | Piše: Rok Tamše

Veliki nogometni hit tedna so nogometaši iz Haloz, ki so dali lekcijo velikanoma.

Rok Tamše Jure Matjašič je s soigralci iz Zavrča dal lekcijo Mariboru in Olimpiji. (FOTO: TADEJ REGENT)

LJUBLJANA – Olimpija se je po sedmih zaporednih zmagah ustavila, Mariboru pa pod taktirko novega trenerja Krunoslava Jurčića še ni steklo tako, kot je treba. To je glavna ugotovitev po tekmah 11. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije, ob bok pa ji gre postaviti fantastičen teden Zavrča, ki je najprej doma premagal Maribor, potem pa še Olimpijo v Ljubljani. Majhen klub velikega srca je domačima velikanoma prisolil močni klofuti. Če bo to pripomoglo k streznitvi (takšni in drugačni, Štajerci potrebujejo eno, Ljubljančani pa drugo), bo mednarodno zaznamovano moštvo iz Haloz v prihodnje deležno še prikimavanja iz vijoličnega in zeleno-belega tabora.

Jurčić se ubada z navijači

Jurčić je debitiral na klopi Maribora še v Ljudskem vrtu, kjer pa je že lahko občutil napetosti s tribun, kjer je doma najzahtevnejše nogometno občinstvo v državi. Hrvaškemu strokovnjaku še ni uspelo dvigniti svojih varovancev, ob tem pa je imel svoj dan reprezentančni vratar Nejc Vidmar, ki je Domžale z bravuroznimi obrambami obdržal pri remiju. Jurčić je ošvrknil publiko, češ da mu ni jasno, zakaj ustvarjajo pritisk na igralce. To se mu bo vrnilo kot bumerang, če Maribor ne bo začel zmagovati v nizu. Aleš Mertelj (vezist v vlogi štoperja) je še vedno največja žrtev številnih poškodb in enosmernega selekcioniranja športnega direktorja Zlatka Zahoviča, iz katerega se glavni mecen Zavrča Miran Vuk v zadnjih dneh že neokusno dela norca s tem, ko na veliko razpreda o sobotnih pijanskih izpadih glavnega kreatorja športne politike v Ljudskem vrtu. Zahovič je vijolično slačilnico natrpal z vezisti in napadalci, vrhunskih branilcev, posebno štoperjev, pa mu zmanjkuje že lep čas. V obrambi prvaka tako curlja in curlja (13 prejetih golov v 11 tekmah)...

Pušnik nima alternativ

Medtem se je trener Olimpije Marijan Pušnik po porazu z Zavrčem raje zazrl v svojo ekipo, ne na tribune. »Krivdo za poraz v popolnosti prevzemam nase. Očitno je še vedno prisotna miselnost iz prejšnjih let, ko so igralci po prejetem zadetku izgubili voljo in željo, čeprav jim tega ne oporekam. Poskušal sem jih psihološko dvigniti, a tokrat mi ni uspelo. Tudi v taktičnem smislu nismo bili na ustrezni ravni, tako da je poraz popolnoma zaslužen,« se je Korošec posul s pepelom in dodal: »Mi že proti Gorici nismo bili pravi, a se nam je še uspelo izvleči. Tokrat pač ne. Premalo je bilo uporabnih žog v globino in širino, vse preveč smo iskali rešitve s preskakovanjem igre, kar pa ni naš zaščitni znak. V 1. polčasu smo bili katastrofalni glede agresivnosti in pri oddajanju žog, poleg tega smo izgubili preveč neposrednih dvobojev na sredini igrišča, kjer se običajno odločajo tekme. Nogometaši Zavrča so na prelahek način prihajali pred naš kazenski prostor in iz dveh pravih priložnosti tudi zadeli.« Pušnik tokrat ni imel na voljo poškodovanih Dejana Kelharja in Mihe Zajca, je pa v udarno postavo na račun Francoza Martina Mimouna postavil debitanta, Argentinca Lucasa Eliasa Ontivera, ki se ni izkazal, a je treba upoštevati, da je povsem iz tekmovalnega ritma. Domišljamo si, da je moral Ontivera igrati zaradi generalnega direktorja Ranka Stojića, ki ga je pripeljal v klub. Medtem je moral na položaju levega bočnega branilca zaradi razmer igrati Denis Klinar, ker je Aljaž Krefl poškodovan (odsoten bo dlje), alternative zanj pa Stojić še ni poiskal...

Zavrč še ima rezerve

Na drugi strani neizmerna sreča v taboru Zavrča. Trener Slavko Matić, ki je sredi avgusta nasledil Ivico Solomuna, je sijal od zadovoljstva: »V petih dneh smo premagali dva največja kluba v Sloveniji. To je zagotovo uspeh. Tekma je potekala po naših pričakovanjih. Pravočasno smo dosegli dva zadetka in do konca taktično odigrali fenomenalno. Fantje so maksimalno fizično in psihično izčrpani. Čim prej se moramo regenerirati, saj nas že v soboto čaka tekma z Rudarjem.« Junak tekme je bil nedvomno Jure Matjašič z odlično igro in fantastičnim golom s škarjicami za končnih 2:0. »Menim, da smo nasprotnika prvih 15 minut presenetili z visoko, napadalno igro. Čeprav je imela Olimpija v uvodu nekaj priložnosti, smo zadeli v idealnih trenutkih, kar je bilo ključnega pomena za nadaljevanje srečanja, predvsem s psihičnega vidika. V drugem polčasu nam ni preostalo drugega, kot da se organizirano branimo in čakamo na priložnosti iz protinapadov, saj je Olimpija močno pritisnila. Pokazali smo velik karakter, in na tem moramo graditi tudi v prihodnosti. Zavrč še zdaleč ni pokazal vsega, kar zna,« je odločen 23-letni ofenzivni vezist Zavrča.
 

Koprčani so se pobrali proti Krškemu

Izidi 11. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Krka : Celje 1:0 (300 gledalcev; Marin Perić 90.), Rudar : Gorica 1:0 (500 gledalcev; Mario Babić 25.), Olimpija : Zavrč 0:2 (3000 gledalcev; Veljko Batrović 12., Jure Matjašič 18.), Maribor : Domžale 1:1 (4500 gledalcev; Marcos Tavares 49.; Slobodan Vuk 58.), Luka Koper : Krško 4:0 (300 gledalcev; Josip Ivančić 10., Amar Rahmanović 55.-11m, Leo Štulac 79., Luka Vekić 90.). Vrstni red strelcev: Rok Kronaveter, Andraž Šporar (oba Olimpija), Blessing Eleke (Gorica) po 7 golov, Ezekiel Henty (Olimpija) 5... Pari 12. kroga: Celje – Luka Koper (v soboto, 26. septembra, ob 16. uri), Domžale – Olimpija (v soboto ob 17.45), Zavrč – Rudar (v soboto ob 19. uri), Gorica – Krka (v nedeljo, 27. septembra, ob 16. uri), Krško – Maribor (v nedeljo ob 17.45).

 

Deli s prijatelji