NADALJEVANJE SEZONE

Zatišje pred eksplozijo na nogometni tržnici

Objavljeno 14. januar 2015 14.34 | Posodobljeno 14. januar 2015 14.35 | Piše: Rok Tamše

Razen Gorice so vsi slovenski prvoligaši že začeli priprave na drugi del sezone.

Predsednik Olimpije Izet Rastoder za zdaj ni zadovoljen s ponudbami za Andraža Šporarja. Foto: Igor Zaplatil / Delo

LJUBLJANA – Nogometni prvoligaši – razen Gorice, ki je napovedala start priprav 19. januarja – že pridno vadijo za nadaljevanje državnega prvenstva, ki se bo začelo 21. februarja. Hkrati se na nogometni tržnici dogaja bore malo v primerjavi s pričakovanji pred januarskim prestopnim rokom. V Mariboru še kar naprej vlada zatišje, potem ko je vijolične že okrepil bočni branilec Erik Janža iz Domžal, Štajerci so v nasprotno smer poslali bočnega branilca Dejana Trajkovskega in vezista Matica Črnica. Že danes se bo četa trenerja Anteja Šimundže odpravila na treninge v Moravske Toplice, kjer so boljša, celo ogrevana igrišča, ob 15.30 pa bodo v Lendavi odigrali prvo tekmo proti madžarskemu ZTE. Kdo vse bo zapustil vijolično barko, predvsem kam bo odšel Petar Stojanović, ter kdo bo še prišel v Ljudski vrt, so za zdaj neznanke. Domžalčani so pridno podaljševali pogodbe ključnim igralcem, na preizkušnji imajo nekaj zanimivih, a bolj kot ne neznanih igralcev.

Za Rastoderja ni računice

Olimpijo je že zapustil prvi igralec, vezist Nik Omladič, ki bo kariero nadaljeval v nemškem drugoligašu Eintrachtu iz Braunschweiga, pričakovati pa je, da bosta zeleno-bele zapustila tudi napadalec Andraž Šporar (potencialna kupca sta Sturm iz Gradca in Austria Dunaj) in bočni branilec Boban Jović. Športni direktor Mile Ačimović je v odličnih odnosih z Dunajčani, kjer je končal igralsko kariero. Po drugi strani mu morda tokratni posel (beri prestop za vsoto denarja, ki bi zadovoljila predsednika Izeta Rastoderja) kvari slaba izkušnja Austrie z Daretom Vršičem, ki je k njim leta 2012 prav tako prišel iz Olimpije, a se ni uveljavil. Kakor koli, Sturm menda za Šporarja ponuja 800.000 evrov, Rastoder bi rad videl milijon takoj in še nekaj ob naslednjem prestopu napadalca. Za Jovića se najresneje zanima poljski prvoligaš Wisla iz Krakova, a menda s preskromno ponudbo. Nerodno za upravo kluba je, ker Joviću poleti poteče pogodba z Olimpijo, torej bo lahko odšel kot prost igralec brez odškodnine.

Celje so doslej zapustili Hrvat Mislav Oršić (član Rijeke bo odslej igral kot posojeni igralec v Južni Koreji), Dejan Djermanović (kot posojeni igralec Olimpije ni zadovoljil) in Anej Lovrečič, ki bo spoznaval srbsko ligo v dresu Voždovca. Trener Simon Rožman ima po polletnem čakanju zdaj na voljo tudi reprezentanta BiH v selekciji do 19 let Adnana Bašića, ki je dopolnil 18 let. Predsednik kluba dr. Stevan Đorđević je nedavno jasno povedal, da ne mislijo na vrat na nos prodajati najboljših igralcev, ampak celo načrtujejo okrepiti moštvo. Za zdaj jih ni prepričala nobena ponudba za tržno najbolj zanimive Benjamina Verbiča, Valona Ahmedija, Blaža Vrhovca ali Tilna Klemenčiča.

Že alarm v Gorici?

Oba primorska prvoligaša sta silno razočarala v jesenskem delu prvenstva. Goričanom je propadlo sodelovanje s Parmo, predsednik Robert Vrtovec na vse pretege išče novega partnerja v Italiji. Menda je v igri Sampdoria iz Genoe, drugi potencialni partner je skrivnost. Moštvo še sploh ni začelo trenirati, medtem se je že poslovil trener Iztok Kavčič. Če se v tednu dni ne uredijo razmere v Novi Gorici, bo to alarm za Nogometno zvezo Slovenije. Malo južneje je Luka Koper finančno in organizacijsko stabilen klub, ušteli so se le pri jesenskem selekcioniranju in strategiji napada na vrh prvenstvene lestvice. Predsednik kluba Ante Guberac in njegovi najbližji sodelavci so to vzeli kot drago šolo, odslej bodo preudarnejši. Včeraj je klub sporazumno zapustil 22-letni defenzivni vezist Urban Žibert, ki ni hotel podaljšati pogodbe s Koprčani. Na Bonifiko sta se vrnila 31-letni hrvaški defenzivni vezist Ante Tomić in vratar Vasja Simčič, na preizkušnji pa so Erik Salkič, Miha Kokol in Hrvat Erik Paravić. Trenerju Alenu Ščulcu odslej asistira Alfred Jermaniš.

 

Deli s prijatelji