PORAZ

Zaradi zapravljenega je ostal cmok v grlu

Objavljeno 24. avgust 2012 10.00 | Posodobljeno 24. avgust 2012 10.00 | Piše: Marko Pigac

Nogometaši Maribora proti Dinamu po scenariju Kekove reprezentance.

Vsa Slovenija in Robert Berić bosta še nekaj časa sanjala o tej neizkoriščeni čisti priložnosti (foto: Marko Pigac).

ZAGREB – Po prespani maksimirski noči in uvodnem dvoboju med Mariborom in Dinamom je bržkone jasno, da bo zadnjo o uvrstitvi v ligo prvakov imel Ljudski vrt, ki bo imel soglasnih 13.000 razlogov, zakaj ponoviti scenarij z 18. novembra 2009. Takrat so se izbranci takratnega slovenskega selektorja Matjaža Keka prav na nabito polnem mariborskem stadionu po skorajda že izgubljenem položaju na koncu vendarle veselili uvrstitve na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Trener Maribora Darko Milanič je jasen, da odločata le pamet in dobra igra. Če bi vijoličastim kdor koli pred tekmo v Zagrebu ponudil izid 2 : 1, bi ga brez vsakršnega ugovora verjetno z veseljem sprejeli. Po videnem na kamuflirano dekoriranem Maksimirju je že jasno, da ta Dinamo ni bavbav in da lahko Milaničevi izbranci v svoji trdnjavi, kjer zaradi sankcij ne bo najzvestejših Dinamovih navijačev Bad Blue Boysov, starejšemu jugobratu pokažejo zobe. Tako bi ga na najslajši možni način pustili pred vrati najbolj kakovostne nogometne lige na svetu. Cmok v grlu pa je ostal, saj bi lahko že vse podrobnosti uredili v Zagrebu.

Med prijetimi tudi mariborski navijači

Zagrebška policija je pred in med prvo tekmo 4. kroga kvalifikacij za ligo prvakov skupno prijela 25 ljudi, od tega 14 navijačev Dinama in 11 navijačev Maribora. Policija je bila prisiljena ukrepati proti 17 navijačem zaradi tega, ker so bili opiti, štiri so prijeli zaradi nezakonitih pirotehničnih sredstev, dva pa zaradi žaljenja policistov.

Zahovič: Dinamo v LV brez vsakršnih možnosti!

»Zavedamo se, da slovenski nogomet na Hrvaškem ni cenjen, da tukaj nihče ne pozna nobenega slovenskega reprezentanta, kaj šele nogometašev Maribora. Menim, da smo kljub temu s to predstavo številne prepričali o tem, da igramo odličen nogomet. Tekma na Maksimirju bi se realno gledano lahko razvila v prid obeh. Imeli smo nekaj odličnih priložnosti za zmago, vendar pa je bil Dinamo spretnejši in srečnejši ter mu je na koncu uspelo zmagati. V Mariboru ga čaka pravi pekel. Tukaj smo odigrali taktično perfektno, a žal zaradi nekaterih detajlov izgubili. V Ljudskem vrtu bomo še bolj poletni in še bolj kakovostni. Ne skrbite, imamo recept, kako premagati Dinamo. Ne vedo, kaj jih čaka na povratni tekmi. V tako vročem vzdušju ni možnosti, da se ne bi uvrstili v ligo prvakov,« je po uvodu v Zagrebu povedal športni direktor Maribora Zlatko Zahovič.

Paninijevi nogometni idoli

Maribor je sredin prvi polčas začel mlahavo, boječe. Kot da jim nasproti stojijo otroški idoli iz Paninijevega albuma. Morebiti bi bilo lahko še huje, če na tribunah ne bi bilo 1200 navijačev iz štajerske prestolnice, ki so vijoličasto-rumene bodrili enotno v vojaški koračnici. Domačih, nekoč najglasnejših grl srednjega Balkana, na Maksimirju naj bi bilo približno 22.000 gledalcev, skorajda ni bilo slišati. Tudi zato Čopov gol v 10. minuti ni pomenil napovedi katastrofe. Nasprotno, Dinamov vratar Ivan Kelava je s strahospoštovanjem pogledoval proti Violam. In prav mehkim vijoličastim nogam se lahko zahvali, manj Milanu Badlju, ki je to storil namesto njih, da iz mreže ni pobral žoge več kot enkrat. Badelj je avtogol iz 39. minute sicer popravil z zadetkom v 74. in se tako po najlepši možni poti poslovil od svojih, saj odhaja v nemški HSV.

Najtežjo noč ima za seboj zagotovo mladi Robert Berić, ki je ponovno zgrešil nemogoče. Najmanj dve čisti priložnosti! Škoda, kajti Berić – do torka mora dozoreti in zabiti iz vsake ponujene priložnosti – si zna poiskati priložnost za gol. Prav tako je imel Maribor kar nekaj izvrstnih priložnosti iz prekinitev (treba bo vaditi proste strele) na robu kazenskega prostora. Tista med Marcosom Tavaresom in Dejanom Mezgo, ko je slednji izmed obeh bodočih naturaliziranih Slovencev brez pojasnila vzel prvemu prosti strel in slabo meril, bo ostala vselej nepojasnjena. Če, če, če ...

Enotne slovenske viole

Čeravno je tekma nosila najvišjo stopnjo tveganja, pa je gostovanje Štajercev v hrvaški prestolnici minilo mirno. Viole so z Mi, Slovenci! in enotnim navijanjem dokazale Nogometni zvezi Slovenije, da reprezentanca mora v Ljudski vrt. Zagrebški navijači pa so bolj kot z violami obračunavali z vodstvom hrvaške nogometne zveze. S predsednikom Davorjem Šukerjem, selektorjem Igorjem Štimcem, oba sta z Alenom Bokšićem sedela v prvi vrsti VIP-lože, in jasno njihovim izvršnim direktorjem Zdravkom Mamićem, čigar lik in delo so pljuvali vseh 90 minut. Tudi zato je nepriljubljeni Maminjo tekmo raje gledal kar iz teme ter se spretno izmikal fotoreporterjem. Le gol Cvijanovića (tj. avtogol Badlja) so pospremili z Ubi Srbina!, štadion pa poskusili dvigniti na noge z ustaško Za dom – spremni! in Ajmo, ajmo, ajmo ustaše!

Torkov veliki finale v Ljudskem vrtu bo zanimiv še z drugega zornega kota, saj bo jasnejše, kdo poleg zvestih navijačev podpira paradnega konja slovenskega klubskega nogometa na poti v ligo prvakov in kdo ne. Bomo med obiskovalci lahko videli vodilne politike, morebiti s športnim direktorjem Maribora Zlatkom Zahovičem sprte funkcionarje NZS z Aleksandrom Čeferinom na čelu?

Deli s prijatelji