1 SNL

Žalostna prvoligaška jesen

Objavljeno 03. december 2012 18.10 | Posodobljeno 03. december 2012 18.12 | Piše: Rok Tamše

Maribor je razred zase, največ se jih bori za obstanek, gledalcev pa vse manj.

Kapetan Marcos Tavares, levo, je prvi strelec lige skupaj z Enisom Đurkovićem iz Triglava (foto: Aleš Černivec).

V zadnjem, 21. krogu jesenskega dela prvenstva v 1. slovenski nogometni ligi vendarle ni bilo največjega škandala v tej sezoni. Igralci Mure 05 so kljub grožnjam, da ne bodo odigrali nedeljske tekme proti Mariboru, stopili na igrišče v Fazaneriji in pošteno odigrali proti prvakom in favoritom dvoboja. No, prvo minuto tekme so gostitelji protestno stali na igrišču, medtem pa so si razumevajoči Mariborčani podajali žogo na svoji polovici. Bizarnemu začetku je sledila zanimiva predstava, ki jo je spremljalo 1500 gledalcev. Če vratar vijoličnih Jasmin Handanović ne bi obranil kazenskega strela Mateju Eteroviću pri izidu 0 : 0 na začetku drugega polčasa, bi črno-beli morda osvojili vsaj točko. Čeprav se sliši nešportno, je poraz murašev proti vodilnemu moštvu prvenstva z 1 : 2 povsem nepomemben glede na siceršnje dogajanje v murskosoboškem klubu.

Predsednik Mure 05 Miroslav Topič je še v petek zagotavljal, da bodo nizozemski investitorji končno podpisali pogodbo o sodelovanju s klubom, po kateri bi v prvem koraku poskrbeli za finančno injekcijo v višini pol milijona evrov, a se to ni zgodilo. Nizozemci so se tik pred končnim dogovorom umaknili, saj naj bi ob podrobnejšem pregledu dokumentacije naleteli na povsem drugačno finančno stanje v Muri 05, kot pa so jim jo predstavili domači člani upravnega odbora. Tako so predstavniki korporacije Readen Holding preložili podpis pogodbe do takrat, ko naj bi bilo moštvo kadrovsko okrepljeno in dosegalo boljše rezultate. Seveda se postavlja vprašanje, kako naj obubožani muraši pridejo do tega, če pa potrebujejo svež denarni priliv kot Sahara vode. V tej pomurski tragikomediji sta zdaj padli še dve novi obljubi: decembra bodo igralci prejeli »ustrezna nakazila« (karkoli že to pomeni), v spomladanskem delu prvenstva pa naj bi se na prsih murašev bohotil logotip podjetja Sky Global, ki v prihodnjem letu menda prihaja na slovenski trg. Zagotovo ga ne bosta nosila vratar Filip Drakovič in Nusmir Fajić, ki sta že zapustila klub.

Liga Maribor in drugi

Zgodba Mure 05 pa ni edina črna packa domače klubske nogometne jeseni. Sem gre šteti tudi dejstvo, da razen derbija med Mariborom in Olimpijo na slovenskih televizijah ni bilo neposrednih prenosov niti posnetkov tekem prve lige. Znano je, da če produkta, sploh pa športnega, ni na televiziji, za širšo javnost pravzaprav ne obstaja. Prvoligaško tekmovanje, ki ga vodi Nogometna zveza Slovenije, je tako v glavnem namenjeno udeležencem in nekaj tisoč zagrizenim privržencem najpopularnejše igre na svetu, ki še niso izgubili občutka za lokalne športne junake in vere v boljši jutri za slovenski nogomet. Toda tudi teh je vse manj, saj najpogosteje poročamo o obisku nekaj sto gledalcev na posamični tekmi.

V takšnih okoliščinah moštvo Maribora, ki to jesen ob suverenem sprehodu po domačih igriščih z nekaj praskami uspešno nastopa še v ligi Evropa, redno preklaplja med slovensko in evropsko nogometno realnostjo. Marsikomu se je vmes zazdelo, da bi lahko ljubljanska Olimpija resneje ogrozila primat Milaničeve čete. Apetiti zeleno-belih so po skromnem uvodu sezone, zaradi česar sta odstopila športni direktor Milenko Aćimović in trener Ermin Šiljak, začeli naraščati septembra, ko je novi trener Andrej Razdrh z mlado ekipo nanizal šest zaporednih zmag do poraza v Mariboru. V nadaljevanju so se Ljubljančani utrdili na drugem mestu. Glavna konkurenta zmajev za položaj podprvaka bosta tudi v nadaljevanju Luka Koper in Domžale. Preostali klubi, torej praktično pol lige, tudi leta 2013 pričakuje krčevit boj za obstanek. Še bolj kot trenutni položaj na lestvici jih skrbi negotovo financiranje svojih pogonov, ki že lep čas niso na ravni profesionalizma razvitega nogometnega sveta. Tam tudi ne poznajo kar trimesečne prekinitve prvenstva, kakršnemu smo priča v Sloveniji. Prvenstvo se bo namreč nadaljevalo šele 2. marca.

Maribor trdno na vrhu, Mura na dnu

Izidi 21. kroga državnega prvenstva v 1. slovenski nogometni ligi: Aluminij – Domžale 1 : 4 (150 gledalcev), Celje – Rudar 1 : 1 (500 gledalcev), Olimpija – Gorica 2 : 2 (300 gledalcev), Luka Koper – Triglav 1 : 1 (300 gledalcev), Mura 05 – Maribor 1 : 2 (1500 gledalcev). Vrstni red: Maribor (tekma manj) 48 točk, Olimpija 39, Domžale 35, Luka Koper 33, Celje 29, Triglav 24, Gorica 23, Rudar (tekma manj) 21, Aluminij 21, Mura 05 17. Rudar in Maribor bosta zaostalo tekmo 17. kroga odigrala 9. decembra ob 16. uri.

Deli s prijatelji