PRESTOPNI ROK

Zahoviču ni uspelo prodati Berića

Objavljeno 02. februar 2013 08.20 | Posodobljeno 02. februar 2013 08.20 | Piše: R. T.

Nogometaši Maribora po prestopnem roku brez sprememb v moštvu.

Andraž Šporar napreduje z zmaji. Foto: Leon Vidic

Slovenski nogometni prvaki so v Moravskih Toplicah opravili drugi del priprav na spomladanski del sezone, danes pa odpotujejo v Turčijo, kjer bodo med drugim do 16. februarja odigrali tudi šest zahtevnih tekem, nasprotniki pa bodo avstrijska Admira Wacker (5. feburar), romunski Petrolul Ploiesti (8. februar), kitaljski Jiangsu Sainty (10. februar), bolgarski Litex (12. februar), ukrajinski Karpaty (13. februar) in češki Jablonec (15. februar). Vsi najboljši vijoličasti nogometaši z novinci Nusmirjem Fajićem, Nejcem Mevljo in Matijo Smrekarjem so ostali na kupu. Športnemu direktorju Zlatku Zahoviču namreč ni uspelo realizirati prestopa napadalca Roberta Berića v tujino; niti v Nemčijo, niti Anglijo, niti Španijo, niti Švico.

Tržni kapitalec

Enaindvajsetletni Berić še vedno velja za tržnega kapitalca v Ljudskem vrtu, posebno zaradi zadetkov, ki jih je preteklo jesen dosegal v ligi Evropa. Toda tudi bogati klubi z zahoda so postali racionalnejši pri nakupih, sploh tistih, ki se štejejo v milijonih evrov. Ob tem zimski prestopni rok ni tako pester kot poletni, ko klubi že skorajda nujno opravijo remonte v svojih moštvih. Berić bi sicer po naših informacijah lahko zamenjal klub, a le kot posojeni igralec do konca sezone, poleti pa bi se Mariborčani pogovarjali za odkup Berićeve pogodbe, če bi se ta seveda izkazal v novem dresu.

Toda Zahovič očitno ni za tak način trgovanja z vijoličastimi nogometaši. Navsezadnje je v zadnjih letih bogato unovčil Josipa Iličića, Armina Bačinovića in Etiena Velikonjo, s posojo pa bi tako rekoč nižal ceno svojim igralcem. Nova priložnost za prestop Berića bo torej poleti. Sicer so Mariborčani posodili pet igralcev; Rajko Rep, Aleš Majer in Alen Ploj bodo igrali za Muro 05, vratar Matej Radan in Matjaž Kek pa bosta okrepila vrste drugoligaša Dravinje iz Slovenskih Konjic, a bosta z vijoličastimi še na pripravah v Antalyi.

Zmaji okrepili samozavest

Ljubljanska Olimpija je medtem končala 10-dnevne priprave v Španiji, kjer so varovanci trenerja Andreja Razdrha zapustili zelo dober vtis v dvobojih z močnimi skandinavskimi klubi Stromsgodsetom (3 : 1), Göteborgom (3 : 2 po enajstmetrovkah) in Rosenborgom (7 : 8 po enajstmetrovkah). »Moram pohvaliti igralce za delo na treningih in za tekme, ki so jih rezultatsko odigrali uspešno. Treba je vedeti, da nismo igrali s slovenskimi nižjeligaši, ampak z ekipami na mnogo višji ravni, kot smo ga vajeni v Sloveniji. Šele od blizu lahko vidiš, za kakšno organizacijo gre, koliko ljudi je okoli prve ekipe, kako je urejena logistika. V treh tekmah smo prejeli le en gol, in to kljub utrujenosti, ki je ujela igralce. Nekateri so v tednu dni odigrali tri zelo močne tekme. Res jim je treba čestitati. Turnir nam je dal v smislu samozavesti zelo veliko. Vsi smo lahko videli, da imamo kakovost in se lahko enakovredno kosamo s srednjeevropskim razredom,« je za klubsko spletno stran povedal Razdrh, ki je zadovoljen tudi z obema okrepitvama – branilcem Nemanjo Mitrovićem in vezistom Dejanom Gerićem. Ob tem je treba spomniti, da se je vodstvo drugouvrščenega moštva po jesenskem delu prvenstva dogovorilo s prvim strelcem lige Enisom Djurkovićem, da se poleti iz kranjskega Triglava preseli k njim.

Klarič spet pomaga Celjanom

Celje so tik pred zaključkom prestopnega roka okrepili Miha Zajc, član reprezentance do 19 let, ter srbska napadalca Alexander Srdić (20 let) in Aleksandar Bajić (25 let). Še bolj zanimiva pa je vrnitev podjetnika Darka Klariča, ki je bil svojčas alfa in omega kluba iz mesta ob Savinji, tokrat pa bo priskočil na pomoč na finančnem področju. Zaradi hujših poškodb bodo v pomladanskem delu sezone odsotni Marijo Močič, Iztok Močivnik, Tadej Gaber in Stefan Ristovski.

Deli s prijatelji