ODHOD

Zahoviča zmotilo nekaj vijoličnega

Objavljeno 02. julij 2013 10.46 | Posodobljeno 02. julij 2013 10.45 | Piše: Rok Tamše

Po nenadnem odhodu trenerja Darka Milaniča je zdaj prekipelo še Zahoviču, a razlogi niso jasni.

Po Darku Milaniču Ljudski vrt zapušča še Zlatko Zahovič (foto: Jani Dolinšek, Delo).

MARIBOR – Maribor je stresel najhujši nogometni potres po aferi Žoga, ko so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pri vijoličnih odkrili črni fond, iz katerega so plačevali igralce in razne usluge, zaradi česar so jih izgnali iz takratne druge jugoslovanske lige. Tokrat je za potres poskrbel športni direktor Zlatko Zahovič, ki je po šestih letih v tej vlogi ugotovil, da ima vsega zadosti. Potem ko je v nedeljo direktorju kluba Bojanu Banu poslal odstopno izjavo in se ni pojavil na prijateljski tekmi Maribora z moskovsko Lokomotivo (2 : 0 za Maribor), so v Ljudskem vrtu spoznali, da je vrag vzel šalo.

Po nenadnem odhodu trenerja Darka Milaniča je zdaj prekipelo še Zahoviču, a razlogi niso jasni

»Tako pač to pride v življenju. Ko se vzpenjaš in žanješ uspehe, niti ne čutiš, da so okoli tebe stvari, ki bi te lahko motile. Zdaj so me začele motiti. Tudi Dareta (bivšega trenerja Darka Milaniča, op. p.) so očitno začele motiti. Mene verjetno tudi zato, ker sem izčrpan. Morate vedeti, da sem vse zmage in poraze, vse dobro in slabo doživljal zelo intenzivno. Spoznal sem, da ne morem več pomagati. In če že ne morem pomagati, klubu ne mislim niti škodovati. Nikogar v klubu ne krivim za to odločitev,« nam je včeraj po telefonu umirjeno povedal legendarni slovenski nogometaš, ki je s prihodom leta 2007 vijoličnim zagotovil novo nogometno dimenzijo. Potem ko se je znebil trenerja Marijana Pušnika in namesto njega ustoličil svojega prijatelja Milka Đurovskega, uspešne zgodbe še ni bilo na vidiku. Nato je kot asa iz rokava potegnil Milaniča in v petih letih je nastala neverjetna zgodba, polna lovorik (štirje naslovi prvaka, trije pokalni naslovi, dva superpokala) in odmevnih evropskih nastopov. Vzporedno z uspehi je Zahovič odlično trgoval z igralci, za milijone evrov je prodal Josipa Iličića, Armina Bačinovića, Etiena Velikonjo, Maribor je zadnji dve sezoni igral v skupinskem delu evropske lige.

Po sanjskem obdobju, ko sta se v mestu ob Dravi cedila nogometna med in mleko, je najprej počilo prejšnji mesec z nepričakovanim Milaničevim odhodom k avstrijskemu prvoligašu Sturmu iz Gradca. Zahovič priznava, da ga je ta prijateljeva odločitev načela. »Očitno se je vse skupaj v meni nabiralo kar nekaj časa. Zdaj sem se pač odločil tako, kot sem se. Premislil si ne bom,« pravi 42-letni Zahovič, ki je po sanjski igralski karieri doživel še prav takšno direktorsko na domači sceni. In kaj zdaj, morda odmik od nogometa, Maribora, začetek nove, trenerske kariere? »Zdaj grem na počitnice. Ne vem, kaj bom počel potem. Vse je še povsem novo, res ne vem, kaj bo.« Vas bomo srečevali na tekmah Maribora, si boste ogledali nedeljsko tekmo za superpokal? »Kakšen Mariborčan pa bi bil, če ne bi hodil na tekme NK Maribor? Na superpokalu pa me ne bo, ker bom na počitnicah.«

Leta 2001 je spodaj podpisani obiskal Zahoviča, ki je takrat igral v Valencii. Takrat je Zaho pojasnil, da se vse ključne zadeve v nogometu zgodijo v glavnem zaradi denarja. Zdaj smo ga spomnili na to trditev. »Ah, kje pa! Mislil sem glede igralcev. Zdaj ne gre za denar. Saj pravim, da je problem izključno v meni. V slovenskem nogometu ne delam zaradi denarja.« Bolj nas je zanimal denar v zvezi s prestopi igralcev, napovedana prodaja Roberta Berića graškemu Sturmu je še nerealizirana. »Ne, ne, to ni razlog za mojo odločitev. To ne igra nobene vloge,« je zatrdil največji športni direktor v polstoletni zgodovini Maribora, ki je iz sijajnih igralskih časov ohranil – nepredvidljivost.
 

Deli s prijatelji