EVROPSKA LIGA

Zahovič upa, da mu bogatejši klubi ne bodo speljali igralcev

Objavljeno 06. januar 2014 11.44 | Posodobljeno 06. januar 2014 11.45 | Piše: Marko Pigac

Nogometaši Maribora so že začeli priprave na evropsko obarvani spomladanski del sezone.

Marko Šuler je prišel v Maribor po večletnem igranju v tujini. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Ljudski vrt sta to zimo že zapustila branilca Nejc Potokar, ki se je jeseni »izkazal« predvsem z nešportnim življenjem, in Nejc Mevlja, ki se ni zadosti izkazal na igrišču. Maja bo klub zapustil še uveljavljeni vijolični bojevnik Dejan Mezga, ki se je po sedmih sezonah verjetno zasitil igranja v mestu ob Dravi. Zato je bil v soboto dopoldne na začetku priprav na spomladanski del sezone v središču pozornosti izkušeni 30-letni branilec reprezentančnega kova Marko Šuler, ki namerava svojo nogometno pot v mestu ob Dravi tudi končati. »Moja želja je bila sicer še vedno tujina, ampak v Evropi je trenutno čudna situacija. Do naših pogovorov nisem imel stika z nikomer. Ko pa te nekdo pokliče na takšen način, kot so mene iz Maribora, s takšnim spoštovanjem, kot ga do zdaj nisem bil vajen, je bila odločitev lahka. Mislim, da sem se odločil najhitreje v karieri. Maribor ima visoke, realne cilje. Tukaj so naši motivi in cilji zelo podobni. V moji karieri so bili ti vedno na prvem mestu, tako da je bila odločitev res lahka. Nerad menjam klub, tako da Maribor ni nekakšna odskočna deska za tujino. Ne mislim tukaj odigrati ene super sezone in nato že oditi. Trenutno so vse misli tukaj, želim si, da bi v Mariboru ostal dlje, morda celo do konca kariere. Imam še kar nekaj let igranja pred sabo. Najprej se moram ustaliti, iti iz tekme v tekmo, pokazati, kar znam, v prihodnje pa bomo videli.«

Novaković in Vršič predraga

Zdaj je že tudi gotovo, da v Maribor ne bosta prestopila pogosto omenjana Dare Vršič in Milivoje Novaković. »Vršičeva in naša želja je bila, da pride v Maribor. On je velika viola, nikoli ni skrival želja, da bi igral za nas. Na koncu so bile njegove finančne zahteve previsoke. Zadeva sicer ni padla v vodo. Za viole so namreč vrata v Ljudski vrt vedno odprta,« je vse špekulacije o Vršičevem novoletnem prihodu sklenil športni direktor Zlatko Zahovič, ki konec leta 2013 ni sedel križem rok. »Seveda bi si vsi želeli v svojih vrstah koga, kot je Milivoje Novaković. On bi bil okrepitev ne samo v slovenskem, ampak v evropskem prostoru. Preprosto težko razmišljamo o njem, saj je trenutno v drugem finančnem svetu, kot smo mi. V tem trenutku sicer za naše igralce ni ponudb, saj smo na začetku prestopnega roka. Upam, da jih ne bo, saj smo letos močno športno motivirani.« Kot kaže, se na Mladinsko 29 vrača Makedonec Agim Ibraimi, ki se v italijanskem Cagliariju ni najbolje znašel. Na desetih tekmah je bil na igrišču vsega 279 minut, enkrat je podal za gol, sicer pa le dvakrat začel v prvi postavi. »Vrnitev Ibraimija ni izključena,« je potrdil Zahovič.

Mezga ujezil Zahoviča

Alfa in omega slovenskega prvaka je jezen na 29-letnega vezista Dejana Mezgo, saj ne želi podaljšati pogodbe z vijoličnimi. V tem trenutku zanj tudi nihče noče plačati odškodnine, saj bo poleti prost igralec. »Zelo nezadovoljen sem, da se je Mezga odločil oditi. Fant je tukaj že sedem let in si želi sprememb. Ima naše državljanstvo, ima vijolično kri, zato nam je žal. Je vrhunski igralec, skušali smo narediti vse, da bi ga zadovoljili osebno in finančno, pa ni šlo. Spoštujemo njegovo odločitev. V naslednjih šestih mesecih bo naredil vse, da nadaljuje uspešno pot. Mezga sicer še ne bo zapustil kluba, saj je pred nami težka sezona, potrebujemo ga. Fant je dal preveč temu klubu, da bi razmišljali o prodaji in finančni koristi. Seveda zato razmišljamo, da bi ekipo okrepili. Črnic je pokazal velik napredek. Samo z mladimi je sicer nemogoče, potrebujemo tudi izkušnje, kot jih ima denimo Šuler. Pablo Ceppelini je tukaj na posodo. Če bo pokazal to, kar bo trenerja zadovoljilo, se bo boril za mesto v ekipi. On ni naš član in nimamo časa čakati, da pride v formo in nato odide. Če pa bo na prvi tekmi takoj pokazal formo, bo v ekipi. Imamo seveda v načrtu, da postane nas član. Vse je odvisno od trenerja, ali bo dal zeleno luč, da ostane,« je pojasnil Zahovič, ki je okrepil tudi strokovni štab, saj je vlogo trenerja vratarjev prevzel vratarjev nekdanji čuvaj mreže Gorice Mitja Pirih, ki bo poskušal osvežiti Jasmina Handanovića. Drago Kondič se tako seli v nogometno šolo. »Prihod v Maribor zame pomeni velik korak naprej v karieri, stopnico višje. Mislim, da bom z delavnostjo in ambicioznostjo kos nalogi. Komaj že čakam, da začnemo aktivnosti,« je bil kratek mladi Primorec.

V Turčiji tudi
s Partizanom

Na uvodnem treningu je bilo 30 igralcev, manjkal je le poškodovani Timotej Dodlek. Mariborčani bodo do 23. januarja trenirali v Mariboru. Sledi enotedenska selitev v Moravske Toplice ter zatem še štirinajstdnevna vadba in pripravljalne tekme v Turčiji. Povratek je predviden 16. februarja, tik pred prvo tekmo šestnajstine finala evropske lige s špansko Sevillo. Do takrat se bodo 15. januarja v Avstriji pomerili z avstrijskim drugoligašem Kapfenbergom, tri dni pozneje z drugoligašem Veržejem, nato še v Lendavi s Haladasom (21. januar) in Kaposvarjem (25. januar). V Moravskih Toplicah jih bo pričakal hrvaški prvoligaš Slaven Belupo (28. januar). V Turčiji jim bodo nasproti stali romunskemi Vaslui (5. februar), bolgarski Litex (8. februar), beograjski Partizan (11. februar) in danski Aarhus (14. februar).

Deli s prijatelji