KONČNO

Zahovič se je zmotil, Ante Šimundža je pravi

Objavljeno 26. oktober 2013 10.45 | Posodobljeno 26. oktober 2013 10.45 | Piše: R. T., M. P.

Nogometaši Maribora so z novim trenerjem v evropski ligi prvič zmagali v gosteh.

BRUGGE – Zgodilo se je tudi to! Nogometaši Maribora so si v belgijskem Bruggeju priigrali prvo gostujočo zmago v evropski ligi. Zulte Waregem je padel s 3 : 1, za vijolične so po zaostanku z 0 : 1 po napaki vratarja Jasmina Handanovića zadeli Matic Črnic, Aleš Mertelj in Dejan Mezga. Trener Ante Šimundža, ki je konec septembra zamenjal Hrvata Anteja Čačića, je stvari v zasedbi slovenskega prvaka spet postavil na svoje mesto. Še najbolj je odleglo športnemu direktorju Zlatku Zahoviću, ki poleti v Šimundži še ni prepoznal pravega moža za vijolično klop, po debaklu s Čačićem, ki ga je Zaho sicer napovedal kot zmagovalca, pa je le poklical pravega Anteja.

Ob lepem nizu zmag (v derbiju proti Olimpiji, nedavna petarda Krki v Novem mestu in naposled zmaga v Belgiji) ne gre pogrevati napak iz bližnje preteklosti. Mariborčani spet dihajo s polnimi nogometnimi pljuči. »Čeprav smo v Belgiji zmagali, to še ne pomeni, da smo s tem zaspali in končali dobre predstave v evropski ligi. Imamo še dve tekmi doma in gostovanje pri Rubinu. Hočemo več, znamo več. Dali bomo vse od sebe, da bi napredovali. S to zmago so se vrata za tovrstno razmišljanje na široko odprla. Ne nazadnje čez 14 dni igramo z isto ekipo, ki nas je spoznala in se bo na nas dobro pripravila,« je ob prihodu na mariborsko letališče povedal kapetan vijoličnih Marcos Tavares. Zmaga je vredna toliko več, ker je Maribor od 57. minute igral brez izključenega Martina Mileca, ki je po nepotrebnem storil dva nespametna prekrška na nasprotnikovi polovici. 22-letni Milec je v tej sezoni eden ključnih igralcev prvaka, prebil se je tudi v reprezentanco, v prihodnje kaj takšnega zagotovo ne bo ponovil.

»Neizmerno smo si želeli zmagati, to smo pokazali od začetka do konca. Želje, ambicioznosti, teka, borbenosti nam nihče ne more odvzeti, dodali smo še kombinatornost, natančno izvedbo in dosegli namen. Pri tej želji po uspehu se zgodi tudi kakšna napaka, kot se je pri prvem zadetku, a se nismo vdali v usodo. Ekipa je znova potrdila značaj, izvedla preobrat in dosegla tako želeno zmago. Izključitev? Morda prestroga, a vendarle po pravilih. Najpomembnejše je, da smo se dobro odzvali tudi po tem dogodku,« je dogajanje analiziral Šimundža, ki je za Maribor zabil prvi gol v evropskih pokalih, prvi gol v ligi prvakov, zdaj pa je skreiral še en zgodovinski podvig. V prvi postavi je pred Goranom Cvijanovićem dal prednost mlademu Črnicu in ta se mu je oddolžil na najlepši možni način.

Nogometna Štajerska je spet vznemirjena, Viole in drugi privrženci vijolične barve komaj čakajo na 7. november, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval prav Zulte Waregem. Z novim trojčkom točk bi se lahko Maribor vmešal v igro za napredovanje iz skupine, sploh ker bo pekel LV moral preizkusiti še angleški Wigan. V drugi tekmi skupine D sta se Wigan in Rubin Kazan razšla z 1 : 1. Vrstni red: Rubin 7 točk, Wigan 5, Maribor 3, Zulte Waregem 1.

 

Deli s prijatelji